LIFE

Μένουμε Σπίτι: Τα υπέροχα ελληνικά μουσεία που μπορούμε να επισκεφθούμε online

Με σύμμαχο τον χρόνο στο σπίτι που τουλάχιστον, εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, μας προσφέρεται απλόχερα, ας ανακαλύψουμε έστω και διαδικτυακά τα μουσεία μας.

Αφού περάσαμε αρκετή ώρα χαζεύοντας στα social media ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Τι θα λέγατε για μια ενδιαφέρουσα online βόλτα στα ελληνικά μουσεία;

Μέσα από την εφαρμογή Greece-Google Arts & Culture μπορούμε να κάνουμε μια περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης από την Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης ως την αρχαϊκή και την περίφημη Αίθουσα του Παρθενώνα. Να γνωρίσουμε τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης -η οποία ούτως ή άλλως παραμένει κλειστή έως το 2021 λόγω των έργων επέκτασης, και με την online έκθεση «19ος αιώνας-Η ζωγραφική του ελεύθερου ελληνικού κράτους» να ταξιδεύσουμε στην ιστορία της ελληνικής Τέχνης μέσα από τα έργα των Βολανάκη, Βρυζάκη, Λύτρα, Γύζη, Σαββίδη, Ιακωβίδη, Κουνελάκη, Λεμπέση, Πανταζή κ.ά. Επίσης, μπορούμε να ανακαλύψουμε τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, από τις σημαντικότερες παγκοσμίως κυκλαδικών αρχαιοτήτων.

Στο site του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μαθαίνουμε την ιστορία του αλλά και τις συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 έργα και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στο all4nam.com θα βρείτε βίντεο από την προηγούμενη εξαιρετική περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» και από την τρέχουσα με τίτλο «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν»: 26 επιλεγμένες αρχαιότητες (μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, πήλινα αγγεία, χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με 26 νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά τους από Ευρωπαίους δημιουργούς.

Στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη benaki.org λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις 360˚ σε όλες τις αίθουσες με εκατοντάδες έργα τέχνης και ηχητική ξενάγηση. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε: Στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Κουμπάρη, που στεγάζει το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και μια μοναδική διαχρονική έκθεση για την πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία έως τον 20ό αιώνα. Στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, με κομψοτεχνήματα ιστορικής σημασίας. Η συλλογή δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Στην Πινακοθήκη Γκίκα, με τα μοναδικά έπιπλα και τους πίνακες του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ηταν το σπίτι και το εργαστήριο του καλλιτέχνη και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη με δωρεά ενόσω εκείνος ακόμη ζούσε. Το αρχικό κτίριο στην οδό Κριεζώτου –ισόγειο και πέντε όροφοι– χτίστηκε γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου. Στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά, ακόμη μία δωρεά στο μουσείο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη από το 1930 μέχρι σήμερα.

Σπάνια έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζονται στο goulandris.gr και είναι προσβάσιμα για ελεύθερη ψηφιακή περιήγηση από το σπίτι. Ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες λεπτομερειών και ηχητικές ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη οπτική των έργων τέχνης και ένα νέο σημείο επαφής με το Μουσείο. Μέσα από την ψηφιακή περιήγηση στη συλλογή, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν έργων των Van GoghPicassoEl GrecoMonetRodinMiró, DegasGiacomettiCézanne, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη και άλλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, να ανακαλύψουν λεπτομέρειες κρυμμένες στο πίσω μέρος των καμβάδων και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία των έργων, την ιστορία τους, και τη ζωή των καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μικρή Χορεύτρια Δεκατεσσάρων Ετών (1878-1881 περίπου) του Degas, που κλόνισε τα θεμέλια της γλυπτικής, ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν το πρωί (ροζ απόχρωση) (1894), ένας από τους πιο ολοκληρωμένους πίνακες της σειράς των Καθεδρικών του Monet, καθώς και το έργο Η συγκομιδή της ελιάς (Δεκέμβριος 1889) του Van Gogh, το οποίο ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στην ψυχιατρική κλινική του Σαιν-Ρεμύ-ντε-Προβάνς.

Στο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα ανακαλύψετε την ιστορία και τη λειτουργία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από δύο συναρπαστικά video games για παιδιά: το πρώτο είναι μια γνωριμία με τις ειδικότητες των επαγγελμάτων και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοστάσιο ενώ το δεύτερο παρουσιάζει την πρώτη ύλη από την οποία δημιουργείται το φωταέριο αλλά και τη γραμμή παραγωγής του.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο θα περιηγηθειτε με ένα κλικ και θα μάθετε την ενδιαφέρουσα ιστορία του. H χριστιανική τέχνη γεννήθηκε την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας (2ος-4ος αιώνας μ.X.) στους κόλπους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και για να εκφραστεί χρησιμοποίησε την εικαστική γλώσσα της εποχής. Oι χριστιανοί δανείστηκαν μορφές οικείες στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, στις οποίες προσέδωσαν νέο περιεχόμενο. H μορφή του ποιμένα με τον αμνό στους ώμους, η οποία έλκει την καταγωγή της από τα ελληνικά αγάλματα του μοσχοφόρου ή κριοφόρου, χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει την ιδέα του Xριστού ως Kαλού Ποιμένος. O Oρφέας, ο μυθικός κιθαρωδός από τη Θράκη, που μάγευε με τη λύρα του τα ζώα γύρω του στα έργα της ύστερης αρχαιότητας, θεωρήθηκε από τους χριστιανούς ότι μπορούσε να αποδώσει αλληγορικά τον Xριστό που με τον λόγο του μαλακώνει τις καρδιές ακόμη και των σκληρότερων ανθρώπων. Επίσης, ο φιλόσοφος, από τις δημοφιλέστερες μορφές στην τέχνη της ύστερης αρχαιότητας, αποτέλεσε ένα από τα πρότυπα απεικόνισης του νεαρού Χριστού.