LIFE

Ο Γιάννης Καλουψής πιστεύει στις boutique real estate υπηρεσίες – και τις φέρνει στα νότια προάστια

Με όπλα την αμεσότητα και την προσωπική επαφή, η Kalliston Properties προσφέρει premium υπηρεσίες, ενώ ο ιδρυτής της, Γιάννης Καλουψής, μιλά στο NouPou για το ελληνικό real estate σήμερα, για τα οφέλη της αποκλειστικότητας αλλά και για τα ακίνητα παλαιότερης ηλικίας, που η κυριαρχία τους στην αγορά ακινήτων είναι, όπως λέει ο ίδιος, μονόδρομος.

Αμεσότητα, προσωπική επαφή και πιο… tailor made υπηρεσίες αφορούν τον χαρακτηρισμό του boutique real estate agency που έχει δώσει στην Kalliston ο ιδρυτής της, Γιάννης Καλουψής.

«Πολλοί με ρωτάνε αν το boutique real estate σημαίνει πως ασχολούμαστε με premium μόνο ακίνητα. Αυτό που θέλω να τονιστεί είναι πως πάνω από όλα boutique είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, με την έννοια ότι δεν έχουμε στόχο, αυτόν της μαζικότητας, με τηλεφωνικά κέντρα που χάνεται ο κόσμος. Να μην υπάρχει δηλαδή feedback και κάθε φορά να μιλάει ο ενδιαφερόμενος με άλλον agent. Εμείς επενδύουμε στην προσωπική σχέση και στην αμεσότητα. Η προσδοκία μας είναι να καλύψουμε ένα κενό αγοράς που ζητά υψηλού ποιοτικού επιπέδου κτιηματομεσιτικές υπηρεσίες από μια ομάδα που θα είναι εξειδικευμένη, πιο ευέλικτη και αποτελεσματική και θα βασίζεται στην προσωπική επαφή και συζήτηση για τις στεγαστικές ή αναπτυξιακές και επιχειρηματικές ανάγκες του κάθε πελάτη» λέει στο NouPou ο Γιάννης Καλουψής.

Τα οφέλη της αποκλειστικότητας

Παράλληλα η Kalliston έχει ως βασική της επιδίωξη να πείσει τους  ιδιοκτήτες ότι η αποκλειστικότητα είναι ο καλύτερος δρόμος για να πουλήσουν ένα ακίνητό τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Καλουψής υπογραμμίζει ότι «δεν εχουμε ως κύριο στόχο να είμαστε μεσιτικό…τροχονόμοι. Προσπαθούμε να δώσουμε στον ιδιοκτήτη να καταλάβει πως τα οφέλη της αποκλειστικότητας κάνουν το ακίνητό του πιο περιζήτητο, δεν γίνεται “μαϊντανός”. Εννοείται ότι δίνει έξτρα κίνητρο στον μεσίτη να το προωθήσει. Οι περισσότεροι μεσίτες αναλαμβάνουν απλά να “ανεβάσουν” γρήγορα και συνήθως πρόχειρα πολλά ακίνητα, βασιζόμενοι στην πιθανότητα να πετύχουν μια πώληση ανάμεσα στις πολλές αναθέσεις που έχουν. Και αυτό πολλές φορές χωρίς να εχουν καν προλάβει να δουν το ακίνητο, άρα χωρίς να ξέρουν αν καλύπτει τις αναγκες του υποψήφιου αγοραστή. Με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος απο όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, το ακίνητο να μην εκπροσωπείται σωστά και να χάνεται στις πολλές αναρτήσεις.

Focus σε παλαιότερα ακίνητα

Μονόδρομος για τον μέσο Έλληνα αγοραστή, τα παλαιότερα ακίνητα. «Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος για τους περισσότερους Έλληνες παλαιότερα ανακαινισμένα ακίνητα. Το 60% των ακινήτων  στην Αττική είναι της δεκαετίας του ’60. Το να χτιστεί μία νέα Αττική δεν γίνεται.

Ακόμη, ο μέσος όρος εισοδήματος του Έλληνα έχει συρρικνωθεί οπότε θα πάρει ένα παλαιότερο ακίνητο να το ανακαινίσει ή θα ανακαινίσει αυτό που έχει ήδη στην κατοχή του» σημειώνει ο ιδρυτής της Kalliston ο οποίος συμπληρώνει: «Παράλληλα, δίνονται πιο εύκολα – και μάλιστα έχουν και προτεραιότητα – δάνεια που αφορούν σε εργασίες που αυξάνουν την ενεργειακή κλάση του ακινήτου, οπότε και ο κόσμος μπορεί να δανειστεί πιο εύκολα και σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Το θέμα όμως είναι να βρει έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, αυτός που θα κάνει την ανακαίνιση να γνωρίζει καλά τη δουλειά αυτή. Και θεωρώ ότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε καλοί».

Ανάγκη για «πράσινες» κατοικίες

Παράλληλα ο κ. Καλουψής σημειώνει ότι είναι ολοένα αυξανόμενη η ανάγκη για σύγχρονες, πράσινες οικίες. Αυτό σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια είναι πιθανόν να οδηγήσουν αρκετούς Έλληνες στην αγορά ακινήτων και αναφέρομαι σε εκείνους που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί με υπέρογκα ποσά τα χρόνια της… ευφορίας στη χώρα μας».

Ενδιαφέρον για τα ακίνητα των servicers

Πολλά από τα ακίνητα που βρίσκονται τώρα, λόγω κόκκινων δανείων, στα χέρια των τραπεζών η των funds, αφού ωριμάσουν, θα μπουν και αυτά στην αγορά είτε ως συνεναιτική πώληση είτε με τη μορφή πλειστηριασμών. «Όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρουν και εμάς τα ακίνητα που θα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχειρίσεων απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ήδη έχουμε κάνει επαφές με την πλευρά των servicers» αναφέρει ο Γιάννης Καλουψής, ο οποίος προσθέτει πως «από την προϋπηρεσία μου στο χώρο της Ναυτιλίας και της ελεγκτικής, υπάρχει ζήτηση και από ανθρώπους με τους οποίους έχω συναναστραφεί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό».

Τέλος, η Kalliston εμφανίζεται θετική σε συνεργασίες με άλλα μεσιτικά γραφεία, πάντα όμως με δοκιμασμένες στο χώρο εταιρείες.

Σαντορίνη, νότια προάστια και Πειραιάς στο portfolio

Παρότι έχει δημιουργηθεί πρόσφατα η εταιρεία, ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό της ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα επαγγελματικά ακίνητα, π.χ. αποκλειστικότητα για πώληση εμβληματικού κτηρίου κατάλληλου για ξενοδοχείο ή εταιρικά γραφεία στην είσοδο του Πειραιά και ένα resort στην Σαντορίνη. Ακόμη, μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αποκλειστικότητα για ένα οικόπεδο με οίκημα 1,5 στρεμμάτων στη Βούλα σε τέλεια τοποθεσία, καθώς και για δύο πολύ καλά σπίτια, το ένα στη Βάρκιζα και το άλλο πάνω στην Λεωφόρο Ευελπίδων (πρώην Βάρης-Κορωπίου).