LIFE

Ο λόγος που η πλατεία (Νέας Σμύρνης) ξενυχτά

Η άφιξη του New Habits στα μέσα του καλοκαιριού μετέτρεψε την κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης σε ένα μέρος όπου η διασκέδαση δεν σταματά όταν το ρολόι δείξει δώδεκα τα μεσάνυχτα.

Μέχρι πριν ένα χρόνο η πλατεία της Νέας Σμύρνης ήταν μια περιοχή που θα επέλεγα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν δηλαδή είχε ήλιο, αν είχα παρέα, αν είχα όρεξη για καφέ, αν είχα σκύλο ή παιδιά που ήθελα να ‘ξαμολήσω’ και, φυσικά, αν ήταν πριν τις 12 το βράδυ. Την ώρα δηλαδή που παραδοσιακά η πλατεία συνήθιζε να βάζει λουκέτο. Έμαθα όμωςότι οι νύχτες της μεγάλωσαν μετά την άφιξη του New Habits στα μέσα του καλοκαιριού οπότε είπα να πάμε να πιούμε ένα ποτό για να το εξακριβώσουμε.

Όσο κλισέ ή παρωχημένο και αν ακουστεί, όταν μπήκα στο μαγαζί μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το κλασικό τραγούδι του Κελαηδόνη “Στα ξενύχτια λέμε ναι, και στην τρελά λέμε ναι’. Προσθέτοντας επίσης ‘Στην μπάρα λέμε ναι! Στα κοκτέιλ λέμε ναι. Και στα πάρτι; Και εκεί ναι λέμε!’. Βλέπεις είναι φανερό από την πρώτη στιγμή ότι κάτι ‘περίεργο’ γίνεται σε αυτό το μαγαζί. Εδώ οι άνθρωποι γλεντάνε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις καθώς μπαίνεις στο μαγαζί είναι ένα μεγάλο,ένα πραγματικό μεγάλο μπαρ. Το New Habits όμως δεν διαθέτει απλά άλλη μια μπάρα. Είναι η ΜΠΑΡΑ. Μια από τις μεγαλύτερες, πιο προσεγμένες και πιο επιβλητικές που έχουμε δει τελευταία, σε μίνιμαλ-βιομηχανικό στιλ, ένας ευφάνταστος συνδυασμός ξύλου, σίδερου και μπρούτζου (η οποία σε κάνει να νοιώθεις πως κάτι έχανες από τη νύχτα αν δεν είχες στριμωχτεί ακόμη εκεί μέσα).

Όσον αφορά το ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που βλέπεις καθώς μπαίνεις, αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο που θα ακούς όλο το βράδυ. Δηλαδή ο Dj. Ένα ακόμη από τα μεγάλα ατού του μαγαζιού καθώς, ως πελάτης, θέλω να βλέπω τον άνθρωπο που βάζει μουσική και όχι να μου τον έχουν, όπως γίνεται συνήθως, κρυμμένο δίπλα στους τουαλέτες. Θέλω να μπορεί να μου μεταδώσει την τρελά του και τον ρυθμό του άλλα και να αφουγκραστεί τη διάθεση και τις προτιμήσεις μου. Οι ιδιοκτήτες του New Habits υποστηρίζουν ότι dj-μουσική-κοινό είναι ένα τρίγωνο που αλληλοεπηρεαζεται και οφείλει να επικοινωνεί. Σε αυτή την απρόσκοπτη επικοινωνία οφείλεται προφανώς και ένα κομμάτι της επιτυχίας του μαγαζιού.

Τι είναι, όμως, τελικά αυτό που κάνει τη διαφορά; Η μπάρα, ο dj, οι μουσικαρες, τα κοκτέιλ που δεν σταματούν να ανανεώνονται ή τα καθαρά ποτά; Προφανώς ο συνδυασμός όλων των παραπάνω. Ίσως τελικά να ‘φταίνε’ και αυτοί οι 4 νέοι που έστησαν αυτό το μαγαζί σε καθαρά παρεϊστικη ατμοσφαίρα, χωρίς καμιά διάθεση να αναλωθούν στα δήθεν και τα σοβαροφανή που τελευταία συμβαίνουν γύρω μας. Το κέφι και η οικειότητα που δημιουργείται τόσο αβίαστα εδώ είναι οι λέξεις κλειδιά. Απόδειξη το πόσο εύκολα γίναμε κομμάτι όλου αυτού, ότι το δεχτήκαμε σχεδόν μοιραία.

Έτσι, ότι ώρα και να κλείσει το Νew Habits, στις οχτώ το πρωί ακριβώς οι μηχανές του καφέ παίρνουν μπροστά και η πλατεία αρχίζει πάλι να γεμίζει σε chill out πια ρυθμούς, διπλά στο συντριβάνι με γυαλιά ηλίου για τις πιο καλοκαιρινές μέρες και με κάρο κουβερτούλα (ζητήστε την) και σόμπα για τα πιο παγωμένα πρωινά.

Ένα τελευταίο extra tip. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα burger.

Και όλα αυτά γιατί, όπως είναι το ταιριαστό motto του μαγαζιού ‘Good Habits are worth being fanatical about’.