LIFE

Oι blockbuster ταινίες που γίνονται τηλεοπτικές σειρές

H πρεμιέρα του Bad Teacher, της τηλεοπτικής μεταφοράς της κωμωδίας με την Cameron Diaz, ήταν η σταγόνα που ‘ξεχείλισε’ το ποτήρι. 

Δεν είναι καθόλο εύκολο να μετατρέψεις μια επιτυχημένη κινηματογραφική ταινία σε τηλεοπτική σειρά. Να πάρεις δηλαδή κάτι με διάρκεια 1 1/2 ώρα και να το ‘μακρύνεις’ ώστε να μπορεί να σταθεί για μια ή περισσότερες σεζόν. Κάτι που έχουν νοιώσει στο πετσί τους για τα καλά, σε όλες τις περασμένες δεκαετίες, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί που το επιχείρησαν. Συνήθως με καταστροφικά τηλεοπτικά αποτελέσματα (βλέπε ‘αξιοθρήνητες’ σειρές όπως π.χ. τα Casablanca, Dangerous Minds, Dirty Dancing, Blade, Police Academy, Serpico). Kάτι που πέρασε και από το δικό μου μυαλό βλέποντας το πρώτο επεισόδιο του Bad Teacher με μια ξανθιά που έμοιαζε -αλλά όχι αρκετά- με την Cameron Diaz να προσπαθεί να μετατρέψει μια μέτρια κωμωδία σε μια καλή τηλεοπτική sitcom. Ακολουθούν εκείνες οι ελάχιστες περιπτώσεις όπου το πείραμα πέτυχε και ο ασθενής επέζησε.

Clueless, 1996-1999

H τηλεοπτική μεταφορά της ομώνυμης ‘ροζ τσιχλόφουσκας’ ταινίας που βοηθήκε από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του cast (όπως π.χ. η Stacey Dash ως Dionne) παρέμεινε το ίδιο. ‘Έπεσε’ ηρωικά μετά από 3 ολόκληρες σεζόν.

Alien Nation, 1989-1990

Κάτι σαν πρώιμο District 9 με ένα μάτσο εξαθλιωμένους εξωγήινους να προσγειώνονται στη Γη και να πρέπει να βρουν ένα τρόπο να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους. Προσωπικά δεν θυμάμαι καθόλου την ταινία, αλλά την σειρά κάθισα και την είδα με χαρά. Καθώς επίσης και τις αρκετές τηλε-ταινίες που ακολούθησαν.

La Femme Nikita, 1997-2001

Η τηλεοπτική σειρά, βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Luc Besson, που μετέτρεψε σε σταρ την εποχή εκείνη την Αυστραλή Peta Wilson η οποία υποδύθηκε την επαγγελματία δολοφόνο. Για δυο ολόκληρες σεζόν είχε εξαιρετικά υψηλή τηλεθέαση, μέχρι που ο κόσμος ξαφνικά την βαρέθηκε.

Highlander, 1992-1998

O άγνωστος Adrian Paul έκανε πολύ καλή δουλειά στο να μας βοηθήσει να ξεχάσουμε τον σταρ του original Christopher Lambert, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται στον πιλότο. Πέντε εξαιρετικές σεζόν γεμάτες δαίμονες, ξιφομαχίες και αποκεφαλισμούς. Ναι, μέχρι να μείνει μόνος ένας.

The Odd Couple, 1970-1975

Η τηλεοπτική μεταφορά του διάσημου θεατρικού του Neil Simon, επίκαιρο όσο ποτέ αφού ετοιμάζεται και πάλι να γίνει remake από τον Matthew Perry. Πολύ καλή προσπάθεια από τους Tony Randall και Jack Klugman που, ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με το original κωμικό αριστούργημα των Jack Lemmon και Walter Matthau.

Stargate SG-1, 1997-2007

Από τις σειρές που αποδείχθηκαν μεγαλύτερη επιτυχία από την ταινία που τις γέννησε με τον Richard Dean Anderson (MacGyver) να ηγείται της ομάδας που ταξιδεύει μέσα από αστρικές πύλες για να πολεμήσει εξωγήινους. Γέννησε δυο spin-off (Stargate: Atlantis, SGU Stargate Universe) και μας χάρισε τους πιο απολαυστικούς κακούς στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή τους αλμπίνους βρικόλακες Wraith.

Terminator: The Sarah Connor Chronicles, 2008-2009

H Lena Headey του Game of Thrones -εξαιρετική- στο ρόλο της Linda Hamilton, η Summer Glaur του Firefly ως o -σέξι, ας μην κρυβόμαστε- Terminator που τους προσέχει και μια από τις λίγες σειρές στην λίστα που είναι ακατανόητο γιατί κόπηκε τόσο νωρίς. Ειδικά από την στιγμή που κάθε επεισόδιό της ήταν καλύτερο από τις ταινίες που ακολούθησαν.

Buffy the Vampire Slayer, 1997-2003

Ο ρόλος που η Sarah Michelle Gellar γεννήθηκε για να παίξει. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Joss Whedon, πολύ πριν τα στούντιο του εμπιστευτούν τους Avengers. Ένα αριστούργημα στο είδος του που κάνει την original ταινία να ωχριά συγκριτικά μπροστά του. Απλά αξεπέραστο.

M*A*S*H, 1972-1983

Μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, ανεξαρτήτου είδους, σχετικά με την κινητή μονάδα στρατιωτικών χειρούργων που δρα στην περίοδο του πολέμου της Κορέας. Δικαίως πολυβραβευμένη και με ένα theme song (Suicide is Painless) που έχει αφήσει ιστορία.

Friday Night Lights, 2006-2011

3 Emmy μοιάζουν πολύ λίγα για να επιβεβαιώσουν το τρομακτικό επίτευγμα των ανθρώπων που μετέτρεψαν την συγκεκριμένη ταινία σχετικά με μια ομάδα γυμνασίου σε μια κωμόπολη του Τέξας σε μια από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων. Κρίμα που το Friday Night Lights αγαπήθηκε σφοδρά κυρίως από τους κριτικούς, καθώς το κοινό άργησε αδικαιολόγητα και ασυγχώρητα να το αγκαλιάσει.