LIFE

Όλα όσα μπορείς να κάνεις το Μάρτιο στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ο Μάρτιος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας μήνας γεμάτος τέχνη, δραστηριότητες, άθληση, επιστήμη και πολλά ακόμη που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Τώρα που μπαίνει η άνοιξη για τα καλά, το ΚΠΙΣΝ είναι ο ιδανικός προορισμός για να απολαύσεις τη βόλτα σου, να αθληθείς, να ασχοληθείς με την τέχνη, αλλά και με χειροτεχνίες, να παρακολουθήσεις σεμινάρια τεχνολογίας και μοναδικές παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αθλητισμός και ευεξία

Τον Μάρτιο υπάρχουν αρκετά προγράμματα άσκησης και ευεξίας, για όλες τις ηλικίες.

Mat Pilates 

Ένας δημιουργικός τρόπος εκγύμνασης, με έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος για τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος, τη βελτίωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας. Πραγματοποιείται πάνω σε στρώματα με ειδικά όργανα γυμναστικής (δαχτυλίδια, λάστιχα, μπάλες) και είναι κατάλληλο για άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, αρχάριους και προχωρημένους.

Yoga στο Πάρκο

Με τη yoga μπορείς να συνδέσεις την κινητικότητα του σώματος με την πνευματική διεργασία, ακολουθώντας ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές asanas και χαλάρωση, με σκοπό την ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης, της ηρεμίας και της θετικής σκέψης.

SNFCC Running Team

Όσοι αγαπάτε το τρέξιμο, μπορείτε να προπονείστε κάθε Σάββατο στο ΚΠΙΣΝ με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών δρόμων αντοχής. Στόχος είναι η βελτίωση των ατομικών επιδόσεων μέσα από την ομαδική προπόνηση και την υποστήριξη της ομάδας.

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών (Πέμπτη 15/03)

Ένα πολύ χρήσιμο μάθημα πρώτων βοηθειών θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στο ΚΠΙΣΝ. Θα υπάρξει ενημέρωση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ενοχλητικών συμπτωμάτων που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή. Προσφέρεται μη πιστοποιημένη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση θυμάτων ανακοπής, στην αναγνώριση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς και στην αντιμετώπιση θυμάτων πνιγμού και πνιγμονής. Στο τέλος θα ακολουθήσει πρακτική εξάσκηση σε ειδικά προπλάσματα.

Τεχνολογία

Εκτός από αθλητικές δραστηριότητες, μπορείς να ασχοληθείς και με χρήσιμα θέματα τεχνολογίας.

Επεξεργασία φωτογραφιών online (Δευτέρα 5, 12, 19, 26/ 03)

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο, για να μάθουμε πώς μπορούμε να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες μας οnline και με δωρεάν προγράμματα, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε στα social media και στα προσωπικά μας blogs.

Εισαγωγή στον Κώδικα ΙΙ: Οι πρώτες μας εντολές (Πέμπτη  8, 15, 22, 29/03)

Αυτοτελή εργαστήρια για να μάθουμε τι είναι ο προγραμματισμός και πώς η χρήση κώδικα έχει βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι θα δούμε πώς λειτουργεί ο κώδικας φτιάχνοντας ένα απλό πρόγραμμα. Το παιχνίδι θα βοηθήσει να κατανοήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τι χρειάζεται για να γράψουμε οι ίδιοι τις πρώτες μας εντολές και να προγραμματίσουμε έναν υπολογιστή.

Φύση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αν σου αρέσει η φύση, είναι το μάθημα για να φτιάχνεις το δικό σου κομπόστ (Τετάρτη 21,28/03). Το έδαφος μαζί με το κλίμα αποτελούν τους δύο σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή του είδους και της ποικιλίας του φυτού που θέλουμε να αναπτυχθεί στον κήπο. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να μάθει ο ενδιαφερόμενος που ασχολείται ερασιτεχνικά με τον κήπο, πως να επιλέξει το σωστό χώμα για το φυτό του, να το βελτιώσει με εύκολους και φθηνούς τρόπους, εφαρμόζοντας παράλληλα προϊόντα κομποστοποίησης που θα έχει παρασκευάσει ο ίδιος.

Τέχνες και χειροτεχνίες

Οι δημιουργικές δραστηριότητες για ενήλικες δεν θα λείψουν από το ΚΠΙΣΝ το Μάρτιο. Μάθετε να πλέκετε στο σπίτι, αντλώντας έμπνευση από καλλιτεχνικές πρακτικές αναβίωσης του παραδοσιακού εργόχειρου προσκαλώντας νέους και μελλοντικούς γονείς να μυηθούν στην τέχνη του πλεξίματος κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της μητρότητας / πατρότητας προκειμένου τελικά να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν με διάφορες πλέξεις λουλούδια από κόκκινο. (Κυριακή 11/03 & Δευτέρα 26/03)

Πάσχα

Φέτος το Πάσχα μπορείτε να έχετε την πιο ιδιαίτερη λαμπάδα, φτιαγμένη από εσάς τους ίδιους. Τη Δευτέρα 26/03, θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήριο κατασκευής πασχαλινής λαμπάδας, όπου κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν σχεδιάζοντας τη λαμπάδα τους, θα επιλέξουν τα υλικά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν και θα διδαχτούν διάφορες τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους δημιουργώντας μία μοναδική, χειροποίητη πασχαλινή λαμπάδα που θα πάρουν μαζί φεύγοντας

Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή το Μάρτιο, θα ανεβάσει παραστάσεις που δε πρέπει να χάσεις.

Ρωμαίος και Ιουλιέττα – Σαρλ Γκουνό

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 7 και στις 11 Μαρτίου.

H πεντάπρακτη όπερα του Σαρλ Γκουνό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα τέσσερα εκτενή ντουέτα για τους εραστές της Βερόνας και οι διάσημες άριές τους μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αναπτύσσουν δραματουργικά την ιστορία από την αθώα αρχική συνάντηση των δύο νέων ως το τραγικό τους τέλος, από το ανάλαφρο «βαλς» της Ιουλιέττας έως την «άρια του δηλητηρίου» της ίδιας και από το εκστατικό τραγούδι του Ρωμαίου ως τον απαρηγόρητο μονόλογό του στο μνήμα της Ιουλιέττας. Oι σκηνές πλήθους με τα εντυπωσιακά χορωδιακά, καθώς επίσης οι σκηνές χορού, δίνουν στο έργο λάμψη και ένα στοιχείο φαντασμαγορίας, που συνεισφέρουν στη δημοτικότητά του.

Λουτσία ντι Λαμμερμούρ – Γκαετάνο Ντονιτσέττι

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 28/03.

Μια συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House).
Το αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο, η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ύστερα από 37 χρόνια σε μια συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Η διάσημη Βρετανίδα σκηνοθέτρια Κέιτι Μίτσελ επιχειρεί να διεισδύσει στον κόσμο των γυναικών του 19ου αιώνα και να δει την πλοκή μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας. Ως αντίστιξη στον σκοτεινό ανδροκρατούμενο κόσμο του βορρά, η Μίτσελ φέρνει στο προσκήνιο τη γυναικεία οπτική και τοποθετεί το έργο συνολικά στο πλαίσιο της λογοτεχνίας της εποχής, στην ατμόσφαιρα έργων όπως τα έργα των αδελφών Μπροντέ. Η σκηνή του θεάτρου χωρίζεται στα δύο, με τον θεατή να παρακολουθεί παράλληλα την πλοκή και την προτεινόμενη ανάγνωση.

Ο μαγικός αυλός – Μότσαρτ

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 31 Μαρτίου.

Παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου (Komische Oper Berlin) Η αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή παραγωγή που ξεκίνησε από το Βερολίνο και έχει ήδη γίνει διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου και αν έχει παρουσιαστεί ο Μαγικός αυλός σε σκηνοθεσία του Μπάρρη Κόσκυ, του Αυστραλού καλλιτεχνικού διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, έχει συναρπάσει αφενός με τη φαντασία της παραγωγής, αφετέρου με την ακρίβεια με την οποία εκτελείται από τους καλλιτέχνες η «χορευτική» σκηνοθεσία, στην οποία ενώνεται το animation με το «ζωντανό» θέαμα και η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με το βρετανικό χιούμορ και την όπερα.