LIFE

Όλα όσα μπορείς να κάνεις τον Απρίλιο στο ΚΠΙΣΝ

Ο Απρίλιος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας μήνας γεμάτος τέχνη, δραστηριότητες, άθληση, επιστήμη και πολλά ακόμη που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Τώρα που έχει μπει για τα καλά, το ΚΠΙΣΝ είναι ο ιδανικός προορισμός για να απολαύσεις τη βόλτα σου, να αθληθείς, να ασχοληθείς με την τέχνη, αλλά και με χειροτεχνίες, να παρακολουθήσεις σεμινάρια τεχνολογίας και μοναδικές παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αθλητισμός & Ευεξία

Τον Απρίλιο υπάρχουν αρκετά προγράμματα άσκησης και ευεξίας, για όλες τις ηλικίες.

Mat Pilates

Ένας δημιουργικός τρόπος εκγύμνασης, με έμφαση στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος για τη διατήρηση της σωστής στάσης σώματος, τη βελτίωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας. Πραγματοποιείται πάνω σε στρώματα με ειδικά όργανα γυμναστικής (δαχτυλίδια, λάστιχα, μπάλες) και είναι κατάλληλο για άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, αρχάριους και προχωρημένους.

Yoga στο Πάρκο

Με τη yoga μπορείς να συνδέσεις την κινητικότητα του σώματος με την πνευματική διεργασία, ακολουθώντας ήπιες πρακτικές που περιλαμβάνουν αναπνοές asanas και χαλάρωση, με σκοπό την ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης, της ηρεμίας και της θετικής σκέψης.

Ιστιοπλοΐα στο Κανάλι

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου παρουσιάζει μια σειρά από ιστιοπλοϊκές δράσεις, με διαφορετικούς τύπους σκαφών τόσο μέσα στο Κανάλι, όσο και στη στεριά, με καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες.

Καγιάκ στο Κανάλι

Το πρόγραμμα, βασισμένο στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων της Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ, στοχεύει στη γνωριμία μικρών και μεγάλων με το καγιάκ, ενώ συγχρόνως δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το ΚΠΙΣΝ κωπηλατώντας.

Για καλό και για κακό, έχε μαζί σου μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα.

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

(Τετάρτη 18/04, 17.30-19.00 19.00-20.30)

Μέσω των μαθημάτων πρώτων βοηθειών προσφέρεται ενημέρωση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ενοχλητικών συμπτωμάτων που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη ζωή. Περιλαμβάνεται μη πιστοποιημένη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση θυμάτων ανακοπής, στην αναγνώριση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς και στην αντιμετώπιση θυμάτων πνιγμού και πνιγμονής. Ακολουθεί πρακτική εξάσκηση σε ειδικά προπλάσματα.

Open Air Hoop Dance

(Κυριακή 15/04 18:30-20:00)

Το hoop dance είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές μεθόδους εκγύμνασης. Στο εργαστήριο θα μάθουμε βασικές κινήσεις του hoop dance, τεχνικές ροής, και θα εκμεταλλευτούμε τους χώρους του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος για να εκφραστούμε με τα πολύχρωμα στεφάνια.

Φύση

Μιλάμε για τα φυτά του Πάρκου: Οι εδώδιμοι και φαρμακευτικοί θάμνοι και τα δέντρα του Πάρκου

(Σάββατο 14/04, 11.00-14.00)

Μιλάμε για το Πεύκο, τον Σχίνο, την  Χαρουπιά, την Συκιά, αλλά και για τα Πυρηνόκαρπα και Εσπεριδοειδή που φιλοξενεί το Πάρκο. Η διατροφική τους αξία, τα μυστικά της καλλιέργειάς τους, η σημασία του εδάφους, οι εχθροί και οι φίλοι που τα περιβάλλουν είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται στο συγκεκριμένο εργαστήριο.

Θεραπευτικοί Κήποι

(Σάββατο 21/04, 12.00-13.30)

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα μεσογειακά φυτά του Πάρκου, μέσω της αφής, και θα μάθουν να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, μέσω της γεύσης και της όσφρησης θα αναγνωρίσουν πολλά αρωματικά είδη, συνδέοντάς τα με διάφορες μνήμες τους.

Τεχνολογία

Μαθήματα Υπολογιστών για άτομα 65+

(Δευτέρα-Παρασκευή, 11.00-12.00 12.30-13.30 14.00-15.00)

Μαθήματα που δίνουν την ευκαιρία σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, να μάθουν τις κύριες λειτουργίες, τη χρήση βασικών προγραμμάτων και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στη διεκπεραίωση απλών εργασιών, μέσα από πρακτικά βήματα.

Εισαγωγή στη φωτογραφία μέσω κινητού

Εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία για την σύνθεση μιας φωτογραφίας, αλλά και με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για το τράβηγμα φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου.

Δημιουργία έξυπνων γραφικών για τα κοινωνικά δίκτυα

Online επεξεργασία και δημιουργία, γραφικών με πρωτότυπα εφέ και μοντέρνα αισθητική, για προσωπική ή διαφημιστική χρήση στα κοινωνικά δίκτυα, με δωρεάν προγράμματα.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τον Απρίλιο, θα ανεβάσει παραστάσεις που δε πρέπει να χάσεις.

Ο μαγικός αυλός – Μότσαρτ

11, 13, 14, 15, 18, 20, 22, 25, 27, 29/04

Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακές στις 18.30)

Παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου (Komische Oper Berlin) Η αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή παραγωγή που ξεκίνησε από το Βερολίνο και έχει ήδη γίνει διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου και αν έχει παρουσιαστεί ο Μαγικός αυλός σε σκηνοθεσία του Μπάρρη Κόσκυ, του Αυστραλού καλλιτεχνικού διευθυντή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, έχει συναρπάσει αφενός με τη φαντασία της παραγωγής, αφετέρου με την ακρίβεια με την οποία εκτελείται από τους καλλιτέχνες η «χορευτική» σκηνοθεσία, στην οποία ενώνεται το animation με το «ζωντανό» θέαμα και η αισθητική του καμπαρέ, του μιούζικ χολ και των θεαμάτων της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με το βρετανικό χιούμορ και την όπερα.

Η βασίλισσα των ξωτικών – Χένρυ Πέρσελ

27, 28, 29/04

Ώρα έναρξης: 20:30

Η βασίλισσα των ξωτικών χαρακτηρίζεται ως semi-opera ή Μάσκα, καθώς πρόκειται στην ουσία για σκηνική μουσική που έγραψε ο σημαντικότερος συνθέτης του αγγλικού μπαρόκ, ο Χένρυ Πέρσελ (1659-1695) πάνω σε μια διασκευή του Ονείρου καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ από τον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα της Παλινόρθωσης, Τόμας Μπέττερτον [Thomas Betterton]. Το έργο του Πέρσελ έχει μικρή σχέση με το έργο του Σαίξπηρ, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει κανέναν στίχο του συγγραφέα. Ωστόσο, είναι δείγμα της μουσικοθεατρικής ιδιοφυΐας του συνθέτη του Διδώ και Αινείας και της πλούσιας φαντασίας του, που δίνει ζωή στις αλληγορικές μορφές και τη χαλαρή πλοκή του λιμπρέτου. Την ευθύνη της σκηνοθεσίας και της εικαστικής προσέγγισης του παραμυθοδράματος του Πέρσελ έχει ο Γιάννης Σκουρλέτης (με την ομάδα bijoux de kant), ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες, του οποίου η αισθητική συνομιλεί άμεσα με το μπαρόκ.

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Απριλίου εδώ.