ΠΑΡΑΛΙΑ

Η παραλία της εβδομάδας: Αλθέα

Αυτή την εβδομάδα θα κατέβουμε μερικά σκαλάκια και θα βουτήξουμε σε μια παραλία που για πολλούς είναι ένα κρυμμένο διαμάντι στην Αττική.

Πριν μερικά χρόνια όλοι έλεγαν για τον παράδεισο σε απόσταση αναπνοής. Για το κρυμμένο μυστικό, για την παραλία διαμάντι. Όλα αυτά ισχύουν για τα σκαλάκια της Αλθέας αρκεί να την δεις στην αγνή και παρθένα της μορφή και όχι γεμάτη κόσμο και αέρα. Τα σκαλάκια της Αλθέας είναι η πρώτη παραλία της εβδομάδας και το αξίζει με το παραπάνω κάθε ένα σκαλάκι που θα κατέβεις για να φτάσεις στα κρυστάλλινα νερά της.

Πώς θα φτάσεις

Τα σκαλάκια της Αλθέας βρίσκονται στο 35ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου. Δεν θα σε δυσκολέψουν καθόλου. Μετά την Αγία Μαρίνα -ωραία εκκλησία- μόλις δεις την ταμπέλα Αλθέα, κόψε ταχύτητα και θα δεις ένα δρομάκι που οδηγεί σε έναν χώρο parking. Αφήνεις εκεί το αμάξι και κατεβαίνεις τα σκαλάκια. Έχει και parking, όχι πολύ μεγάλο αλλά αν πας νωρίς θα τη βρεις τη θεσούλα σου. Αν πάλι δεν διαθέτεις μεταφορικό, μην ανησυχείς. Πάρε από τη Γλυφάδα το 122 και θα σε αφήσει έξω από την ταμπελίτσα που είπαμε πριν. Κάθε μισή ωρίτσα περνάει, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα.

Πρόβλημα βέβαια θα έχεις αν πας σαββατοκύριακο και αργά. Είναι μικρή και γραφική παραλία, κάτι που σημαίνει ότι γεμίζει εύκολα. Προτίμησε να την απολαύσεις καθημερινή.

Από πού να πάρεις καφέ

Φυσικά καφέ θα πάρεις από τον Σαββάλα. Μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι αλλά έχει προσφέρει καφεΐνη τόσα χρόνια σε όποιον έχει περάσει από τη Βάρκιζα για να πάει για μπάνιο. Αν θες τώρα να τσιμπίσεις κάτι γιατί σου ήρθε λιγουρίτσα στο αμάξι, τότε παραδίπλα υπάρχει ο Γεωργιάδης με την εκπληκτική του μπουγάτσα και τις βιτρίνες που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις αλλά και μετά την Λομβάρδα τα all time classic Everest που δεν σε πρόδωσαν ποτέ. Όπως μας έχει προδώσει τόσες και τόσες φορές η καντίνα στην παραλία.

Τι θα κάνεις εκεί

Άκου για να εξηγηθούμε. Είναι ένας μικρός κολπίσκος με αμμουδιά στα έξω του αλλά πετρούλες στο μέσα του. Σου εγγυάται καθαρά νερά, αλλά όχι άπλα. Γι’ αυτό μην αρχίσεις τις ρακέτες και τις αθλοπαιδιές. Κι αν πετύχεις κάποιον γνωστό και σου πει “δικέ μου, είσαι ψαγμένος, έρχεσαι σκαλάκια”, να του πεις πού το διάβασες.

Τι να φας μετά

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της εκδρομής. Το μετά. Πού θα φάμε μετά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι δύσκολη απόφαση. Η Βάρκιζα βρίσκεται δίπλα και ο ιστορικός σε σημείο ‘με πήγαιναν οι γονείς μου μικρό στο Ζάχο είναι πάντα εγγύηση. Σουβλάκι από άλλο πλανήτη που όταν το γεύεσαι με αλάτια στα μαλλιά και λίγο καμμένο δέρμα μοιάζει βάλσαμο ψυχής. Αν πάλι θες να το ζήσεις πιο έντονα και πιο καλοκαιρινά, τα Ψαράκια και Θαλασσινά είναι ο προορισμός σου. Άσε που έχει και τρομερή θέα και δεν θα καταλάβεις πώς θα περάσει η ώρα.

Η σημαντική πληροφορία της παραλίας

Το όνομα του οικισμού βγαίνει από το αλς (νερό) και θέα που σημαίνει με θέα προς τη θάλασσα. Δύο σε ένα νοικοκυρεμένα δηλαδή. Το ξέρω ότι χωρίς αυτή την πληροφορία δεν θα μπορούσες να βουτήξεις.