ΠΑΡΑΛΙΑ

Η παρέα πίσω από το 40, τo all day bar restο του Astir beach, που θέλει να γράψει ιστορία

Ο Γιάννης Μαρακάκης, ο Ετιέν Τοπαλιάν και ο Τόλης Μαρακάκης μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για την πιο ιστορική & κοσμοπολίτικη παραλία των νοτίων προαστίων και φιλοδοξούν να μας κάνουν θαμώνες της, χειμώνα-καλοκαίρι.

Από τον Πάνο Βόγλη

«Τι είναι το 40 (Forty); Πόσον καιρό υπάρχει στη ζωή μας; Γιατί να πάω εκεί;» .Μη φοβάστε, δεν με έπιασε η ζέστη του Αυγούστου. Ακόμη όχι τουλάχιστον. Αυτά τα ερωτήματα τα έθετα στον εαυτό μου (ευτυχώς όχι φωναχτά και μας πάνε μέσα), όταν πολλοί φίλοι μου θαμώνες της παραλίας του «Αστέρα» μου έλεγαν πως «δε γίνεται να μην πας έστω μία φορά στο 40. Χάνεις». Βέβαια αυτό που δε μου έλεγαν είναι πως αν πας μία φορά, μετά κόλλησες, θα πας ξανά, είναι δεδομένο.

Ε και είπα να πάω. Πήρα γυναίκα και παιδί (στην κυριολεξία όμως) και πήγαμε ένα απόγευμα προς βραδάκι, ίσως στην καλύτερη ώρα για να απολαύσεις τη μαγευτική θέα του μέρους. Να νιώσεις την αύρα του. Και να πιεις το ποτό σου ή να φας το φαγητό σου στο καταπληκτικό «40». Το «παιδί» του Γιάννη Μαρακάκη, του αδερφού του Τόλη και του Ετιέν Τοπαλιάν. Μία τριάδα που έδεσε και λειτουργεί ως ένα, γεγονός που οφείλεται στην αγάπη τους για το μέρος και στο σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Πραγματική παρέα-οικογένεια. Αληθές και όχι κλισέ.

Το νιώθεις αμέσως όταν πας στο 40. Παρείστικος αλλά και κανονικός all-day χώρος με τα όλα του. Τον καφέ του, το ποτό, το σνακ και το βράδυ που αλλάζει η κουζίνα με τις μαγικές γεύσεις. Για αυτές (τις γεύσεις) θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο. Σήμερα λέω να γνωρίσουμε τους ιδιοκτήτες-συνεργάτες-φίλους-αδέρφια που άνοιξαν πέρυσι τον Απρίλιο το «40». Καθόλου τυχαίες οι λέξεις που συνδέσαμε, όπως καθόλου τυχαίος και ο τίτλος του μαγαζιού. Αρκετά από εμάς, ας μιλήσουν οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» του χώρου. Φιγούρες αναγνωρίσιμες και αρκετά οικείες σε όσους πάνε για μπάνιο στον «Αστέρα».

Φωτό: Τόνια Φαντή

Τι είναι το 40; Και πόσο καιρό υπάρχει στη ζωή μας;
Ετιέν: «Δεύτερη σεζόν, ανοίξαμε τον Απρίλιο του 2016. Λειτουργούμε όλο το χρόνο, από το πρωί ως το βράδυ. Η βραδινή λειτουργία του μαγαζιού ξεκινάει τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο. Ανάλογα τον καιρό. Είναι ένας all-day χώρος, με κουζίνα ανοικτή από τις 8 το πρωί ως τη 01:00 το βράδυ. Διαφορετικό μενού μεσημέρι με βράδυ. Το μεσημέρι έχουμε περισσότερο σαλάτες και σνακ. Το βράδυ μπαίνουμε σε λογική εστιατορίου με φοβερές γεύσεις, μεσογειακής και ιταλικής κουζίνας.»

Γιάννη εσένα σε γνωρίζει ο κόσμος ως δικηγόρο. Πως αποφάσισες να κάνεις αυτό το επιχειρηματικό βήμα;
«Μάλλον φυσιολογικά. Ήταν δεδομένη η σύνδεση μου με τη Βουλιαγμένη και με την παραλία του Αστέρα, θεωρούσα πάντα ότι έχει τρομερή ενέργεια αυτό το μέρος. Ήταν πάντα το ησυχαστήριο μου και το δεύτερο σπίτι μου. Συνεπώς όταν δόθηκε η ευκαιρία το αποφασίσαμε χωρίς να το σκεφτούμε και πολύ, γιατί ο κόσμος με γνώριζε, τον γνώριζα και μου φάνηκαν όλα οικεία για να προχωρήσω σε κάτι τέτοιο. Ήμουν, είμαι και ελπίζω να παραμείνω θαμώνας του Αστέρα, αν δε μου απαγορέψουν ποτέ την είσοδο (γέλια).»

Στο παρελθόν δεν είχες εμπλοκή σε μαγαζί εστίασης;
Γιάννης: «Είχα αλλά ως χόμπι, όχι τόσο ενεργά όπως στο 40. Για μένα λοιπόν ήταν δεδομένο πως αν έκανα κάτι εδώ και με όποιον το έκανα, εν προκειμένω τον Ετιέν και τον αδερφό μου τον Τόλη, θα βάζαμε πολύ αγάπη και μεράκι, διότι είναι τέτοιο το δέσιμο με την παραλία και το χώρο, που δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά.»

Άρα ένα χρόνο μετά νιώθεις δικαιωμένος για την επιλογή σου;
Γιάννης: «Ναι, ήταν μία εξαιρετική επιλογή. Θεωρώ πως πιο αρμόδιος να απαντήσει αν είναι καλό το μαγαζί, είναι ο κόσμος που δηλώνει ενθουσιασμένος. Και όχι μόνο οι άνθρωποι που έρχονται για μπάνιο εδώ και μετά θα καθίσουν για να πιουν κάτι ή να φάνε, αλλά και εκείνοι που έρχονται εδώ μόνο για το φαγητό. Για εμάς αυτός ήταν ο στόχος. Άλλωστε δε λέμε τυχαία στο μότο μας, πως ο «Παράδεισος είναι εδώ». Έχει αρκετά assets ο χώρος. Ωραία παραλία, ωραίο νερό, φανταστική αμμουδιά, καλό καιρό σχεδόν όλον το χρόνο. Εμείς θέλαμε να πείσουμε τον κόσμο να έρθει να δοκιμάσει το φαγητό μας. Και αυτό το πετύχαμε, ειδικά το βράδυ. Επενδύσαμε στην ποιότητα.»

Ετιέν, εσύ ως πιο «βόρειος» επιχειρηματίας, πως πείστηκες να κατέβεις τόσο νότια;
«Εμένα απλώς με έβαλε οικοδεσπότη στο σπίτι του ο Γιάννης. Με φώναξε και μου είπε «εμένα είναι το σπίτι μου εδώ, μου έδειξε φωτογραφία όταν ήταν 10 ημερών και τον έφεραν οι δικοί του εδώ. Βλέπεις τι μέρος είναι»; Ένιωσα τιμή με αυτό. Και επίσης όταν λέγαμε για το πλάνο κτλ, με πήγε κάπου πιο ψηλά και κου έδειξε το τοπίο. «Κοίτα που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας», μου είπε και νομίζω τελείωσαν όλα εκεί. Είχε δίκιο.»

Εσείς λοιπόν είστε μία παρέα και όχι δήθεν, πραγματικά είστε φίλοι, οικογένεια, παρέα. Έτσι θα νιώσει και ο πελάτης εδώ;
Γιάννης: «Η ενέργεια αυτή του μέρους δε σε αφήνει να λειτουργήσεις διαφορετικά. Όλοι είμαστε κάθε μέρα εδώ, μας βλέπει ο κόσμος…»

Ειδικά εσένα σε βλέπουν και σου μιλάνε όλοι…
Ετιέν: «Είναι η καρδιά του Αστέρα ο Γιάννης…»

Γιάννης: «Ότι και να κάνω εδώ το αγαπάω. Τα παιδιά βέβαια βρίσκονται περισσότερο πάνω στη δουλειά από ότι εγώ. Και δεν το βλέπουμε καθαρά επαγγελματικά και νομίζω αυτό το εισπράττει ο κόσμος. Σίγουρα είναι δουλειά, έχει υποχρεώσεις, αλλά όπως είπα και στον Ετιέν και στον Τόλη που έχουν παιδιά, όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε, δείτε που χτίζουμε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον. Δείτε που θα έρχονται τα παιδιά σας. Θα τρώμε καλά, θα περνάμε καλά, θα παίζουμε, θα ζούμε όμορφα και φυσικά θα δουλεύουμε. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα;»

Συνδυάζονται;
Γιάννης: «Φαίνεται πως ναι. Κοίταξε, εμείς τώρα ταΐζουμε περίπου 70 οικογένειες, τόσο είναι το προσωπικό που έχουμε.»

Ετιέν δε φοβήθηκες το all-season σε μία παραλία;

Ετιέν: «Προφανώς το χειμώνα δεν έχει τον κόσμο του καλοκαιριού, αλλά εμείς θέλαμε να είναι ενεργό το 40 και τους μήνες που δεν έρχεται μαζικά ο κόσμος. Ακόμη και μία μέρα που μπορείς να ξεφύγεις το χειμώνα και να έρθεις εδώ για έναν καφέ, είναι αγχολυτικό και για εκείνον που θα έρθει και για εμάς που δουλεύουμε. Τι δουλεύουμε δηλαδή; Τυχεροί πρέπει να νιώθουμε που είμαστε σε μέρος με τέτοια αύρα. Σπάνιο».

Έχουμε πολλά καλά σχόλια από τους φίλους μας που ήρθαν στο 40 και τους άρεσαν όλα. Παρ’ όλα αυτά θα σε ρωτήσω Γιάννη. Δε σκέφτηκες πριν τον Απρίλιο του 2016, μήπως δεν πάει καλά αυτό το εγχείρημα και σου χρεωθεί;

Γιάννης:« Όχι, αυτό το άγχος δεν το είχα. Πιο πολύ αγχώθηκα για τους συνεργάτες που θα με πλαισιώσουν. Και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πως είμαστε μία καλή ομάδα-οικογένεια και τους βγάζω το καπέλο, διότι το project είναι δύσκολο. Με μικρή υποδομή πρέπει να ανταποκριθούμε σε πολύ σοβαρές υποχρεώσεις, να ικανοποιήσουμε με υψηλής ποιότητας υπηρεσία, πολύ κόσμο. Έχει μία ρευστότητα όλο αυτό και εμείς προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να μη μένουμε πίσω σε τίποτα. Αλλάζουν τα δεδομένα μπορεί και κάθε μέρα μερικές φορές. Αλλιώς είναι όταν έχει απίστευτη ζέστη, όταν έχει υγρασία, πολύ ή λιγότερο κόσμο. Εμείς βρισκόμαστε από πάνω συνέχεια. Ότι καλό και αν γίνει θα φτάσει σε μένα, αλλά πιο πολύ φτάνουν οι αναποδιές (γέλια). Τις οποίες και λύνουμε άμεσα. Η γενική εικόνα και αποτίμηση του κόσμου, είναι ο ενθουσιασμός».

Πριν το ραντεβού μας παίζατε μπιτς βόλεϊ, μετά κάνατε μία βουτιά…Το φανταζόσουν αυτό ποτέ;
Ετιέν: «Ομολογώ πως όχι (γέλια). Και αυτό το βρίσκω μαγικό. Βέβαια σε κάποιους φαίνεται πως δε δουλεύουμε, όμως σε διαβεβαιώνω πως δεν είναι έτσι».

Πείτε μου λίγο για το μενού. Τι τρώμε στο 40;

Ετιέν: «Και εφέτος έχουμε συνεργάτη τον Γιάννη Μαρκαδάκη, έναν εξαιρετικό σεφ, που μαζί επενδύουμε στην πρώτη ύλη και στην αγάπη για την παρασκευή του φαγητού. Μας λείπουν οι χώροι και οι υποδομές, περισσεύουν η αγάπη και το μεράκι στη διαδικασία ετοιμασίας του φαγητού. Χωρίς αγάπη δε θα γινόταν τίποτα».

Τόλης: «Όλα φτιάχνονται εκείνη την ώρα, δεν υπάρχει τίποτα μπαγιάτικο, κατεψυγμένο, χθεσινό. Όλα βγαίνουν εκείνη την ώρα. Αυτό έχει μεγαλύτερο κόπο και κόστος προφανώς». 

Ετιέν: «Ο Τόλης θέλω να ξέρεις πως είναι ο άνθρωπος που λύνει τους κόμπους (γέλια). Αυτό».

Γιάννης: «Ο Τόλης είναι ο τεχνοκράτης, με ότι αυτό συνεπάγεται». 

Με τον αδερφό σου είναι δύσκολο να κάνεις μαγαζί;

Γιάννης: «Με τον Τόλη είμαστε συνέταιροι σε πολλά πράγματα, αλλά εξ αποστάσεως χωρίς να μπλέκει ο ένας στα πόδια του άλλου. Έχουμε κάνει πολύ καλό μοίρασμα ρόλων και βάζω και τον Ετιέν μέσα σε αυτό. Εγώ δε μπορώ να τσεκάρω πως ανταποκρίνεται το σέρβις μας, δηλαδή πόσο γρήγορα φτάνει το φαγητό στο τραπέζι, αν αργεί ή όχι η κουζίνα κτλ. Ο Ετιέν αυτό μπορεί να το δει από ένα χιλιόμετρο. Εγώ λειτουργώ ως ιδιόρρυθμος πελάτης για άλλα πράγματα και αυτό τελικά μας βοηθάει. Ο Τόλης κοιτάζει τους αριθμούς, τα κουτάκια, τη στρατηγική, όλα όσα χρειάζονται για να έχει νόημα οικονομικά το εγχείρημα. Είναι μηχανικός και άρα πιο πρακτικός, εγώ πιο συναισθηματικός θα έλεγα και πιο αυθόρμητος»

Τόλη με τι είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της ημέρας;
«Γενικά όταν υπάρχει μία ωραία ροή, όταν δε βγαίνουν προβλήματα και κυλάνε όλα τέλεια. Να σου πω την αλήθεια, κάθε μέρα γυρίζω ικανοποιημένος και λέω «Παναγία μου, που ζούμε, που εργαζόμαστε και μακάρι να είμαστε  κάθε μέρα εδώ». Νομίζω πως είμαστε στο πιο ωραίο μέρος της Αττικής και συνδυάζεις ένα νησιώτικο μέρος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Μαγικό».

Γιατί το ονομάσατε 40 ρε παιδιά;

(Γελάνε όλοι και ο Γιάννης δε μιλάει) Γιατί η «καρδιά» γινόταν 40. 

Δηλαδή αν ο Γιάννης γινόταν 50 θα το βγάζατε 50;
Ετιέν: «Μπορεί. Κοίταξε ήταν τα γενέθλια του Γιάννη, έκλεινε τα 40 και μας άρεσε ως case. Μετά βρήκαμε και άλλη σύμπτωση».

Γιάννης: «Στην αλληλογραφία μερικές ημέρες μετά διαπιστώσαμε ότι ο Αστέρας είναι στην Οδό Απόλλωνος, αριθμό 40. Και είπαμε τέλος, 40 θα ονομαστεί».

Κοινή ερώτηση και στους τρεις σας. Στόχος για το 40;
Γιάννης: «Στόχος να αφήσουμε ιστορία»

Ετιέν: «Εγώ είμαι ερωτευμένος με αυτή τη δουλειά. Δε μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό που κάνω εδώ και 20 χρόνια. Τόσο πολύ δεν έχω αγαπήσει κάτι άλλο. Και δεν το λέω από οικονομικής άποψης. Θέλω το 40 να γίνει και 50 και 60, όσο πάει».

Τόλης: «Εγώ θέλω να μείνουμε εδώ για πάντα και να έρχεται ο κόσμος μετά από χρόνια και να λέει «μπράβο τους, έχουν κρατήσει το ίδιο επίπεδο τόσο καιρό».

Info: Το «40» βρίσκεται μέσα στην παραλία του Αστέρα, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη. Λειτουργεί όλο το χρόνο και από Μάιο έως Οκτώβριο, από τις 08:00-01:30. τηλ. 210 8961261, www.40forty.grfacebook.com/40forty.gr