LIFE

8 περιοχές του νότου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Είσαι γέννημα- θρέμμα Βουλιώτης και δεν ξέρεις που είναι η συνοικία Πολιτεία; Ντροπή σου. 

Ντάξει, όλοι μπορούν να καυχιούνται ότι ξέρουν όλους τους δρόμους γύρω από το σπίτι τους και όλοι αισθάνονται μια κάποια υπερηφάνια όταν μπορούν να δίνουν σωστές οδηγίες σε περαστικούς- ειδικά όταν οι ερωτήσεις των “αλλοδαπών” είναι πιο απαιτητικές από το απλό “συγνώμη, πάω καλά για Βάρκιζα;”. Σκέψου την εσωτερική αγαλίαση και την τόνωση της αυτοπεποίθησης σου ως κάτοικο του νότου, όταν απαντάς σωστά σε ερώτηση του τύπου “Μήπως ξέρετε που είναι η Ευονυμεία;”.

Θα ήξερες δηλαδή τι να απαντήσεις αν σε ρωτούσαν πόσο κοντά πέφτει η Λαθουρίζα και η Εξοχή; Μην το παίξεις εξυπνάκιας, ξέρουμε ότι δεν έχεις ιδέα, μην το γκουγκλάρεις. 

Και όχι, δεν θα μιλήσουμε για απλά και καθημερινά όπως η Μηλαδέζα στη Βάρη, η Αιξωνή στη Γλυφάδα ή τα Δικηγορικά και ο Κρεμαστός Λαγός στη Βούλα. Το Google Maps, ποτέ δεν λανθάνει, κυρίες και κύριοι, και για αυτό παραδίδει σήμερα μαθήματα για νότιες συνοικίες που αφού αναγράφονται πάνω στους χάρτες, προφανέστατα και υπάρχουν.

Prepare to be amazed, όπως λένε και στα Ευονύμεια.

Ευονύμεια- Άλιμος

Α, είδες, δεν λέγαμε κάτι άλλο; Προφανέστατα, η αρχαία θεότητα Ευονυμεία, προστάτιδα των καταδικασμένων στην ανωνυμία νότιων, έδωσε το όνομά της στην συγκεκριμένη περιοχή του Αλίμου- η οποία συνθηματικά, για αυτούς που θέλουν και μια έξτρα επεξήγηση, ρε παιδί μου, λέγεται και Τραχώνες. Ή Τράχωνες; Φήμες λένε ότι με τη δεύτερη ονομασία της, η περιοχή είναι λίγο πιο γνωστή. Λέμε τώρα.

Λαρίσης- Γλυφάδα

Εκεί που ο βορράς γίνεται ένα με το νότο, εκεί που η παράδοση συναντάει το τρέντινες, εκεί που η Λάρισα- ή ο σταθμός Λαρίσης- έρχεται ένα βήμα πιο κοντά με τη θάλασσα, εκεί βρίσκεται η περιοχή Λαρίσης στη Γλυφάδα. Βασικά αν κάνεις ζουμ θα δεις ότι έτσι λέγεται και ο δρόμος στα σύνορα με τη Βούλα. Τώρα να πούμε ότι το ξέραμε, θα σου πούμε ψέματα και δεν θέλουμε.

Πολιτεία- Βούλα

Και μιας και τα λέμε εδώ για τα βόρεια και τα νότια, μια βόρεια περιοχή η Πολιτεία δεν βρίσκεται εκεί που νόμιζες αγαπητέ Βουλιώτη μου. Όχι, μπορεί να έχεις ζήσει περί τα 30 χρόνια στο τιμημένο χώμα της Βούλας, αλλά κι όμως, δεν γνώριζες ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ανάγκλη να οδηγήσεις ένα45λεπτο για να φτάσεις στην Πολιτεία, αφού αυτή είναι κυριολεκτικά δίπλα σου. Ειδικά, αν το σπίτι σου είναι κάτω από τη Βουλιαγμένης και κοντά στον Άι Γιάννη, είσαι ακριβώς στο σπότ του ενδιαφέροντος. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς.

Εξοχή- Βούλα

Στη Βούλα θα μείνουμε για λίγο ακόμα για να σε ξεναγήσουμε στην Εξοχή της- όνομα και πράγμα. Πως λέγανε τα παλιά εκείνα χρόνια οι βέροι Αθηναίοι ότι τα νότια προάστια είναι εξοχή; Ε, κάπως έτσι μαντεύουμε της βγήκε το όνομα της περιοχής τούτης, μιας και για Βούλα εν έτη 2017, το μέρος που αντιπροσωπεύει- πάνω από την Καλύμνου στα αριστερά σου, ε, ναι μοιάζει με εξοχή. Όχι;

Αμπελάκια- Άλιμος

Ή αλλιώς η γιορτή του κρασιού στον Άλιμο. Μυστήριο παραμένει, φυσικά, για το αν τα πασίγνωστα Αμπελάκια του Αλίμου έχουν πάρει την ονομασία τους επειδή ενδεχομένως είχαν/ έχουν αμπέλια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αλήθεια και κάποτε στο προσεχές μέλλον, αυτή θα λάμψει κατά μήκος της παραλιακής.

Πανιώνια- Γλυφάδα

Σίγουρα κάποιος θα πεταχτεί να πει ότι “μα καλά δεν ξέρετε τα τιμημένα Πανώνια στη Γλυφάδα;”. ΟΚ, σε ακούσαμε φίλε, αλλά επειδή το ξέρεις εσύ, δεν σημαίνει ότι είναι κοινή γνώση και στην τελική συγνώμη αλλά κάπως πρέπει να βγάλουμε το ψωμί μας, τι να γίνουμε δηλαδή κλέφτες; Τα Πανιώνια, λοιπόν, που λες, δεν είναι στη Ν. Σμύρνη, αλλά πάνω από το Γκολφ της Γλυφάδας. Οπότε αν μένεις εκεί, σταμάτα να δηλώνεις ότι μένεις στο Γκολφ. Στα Πανιώνια μένεις, deal with it.

Λαθουρίζα- Βάρη

Μπορεί να προφέρεται και Λαθούριζα, όρκο δεν παίρνουμε. Η Λαθουρίζα έχει την λαθουρίζα της (!) κι αυτή στην ελληνική αρχαία γραμματεία, όπου καταπώς φαίνεται, η ίδια αυτοαναιρείται. Η ρίζα της λέξης της είναι λάθος, εξ’ ου και το όνομα που επειδή ακριβώς είναι λάθος, κανένας δεν το ξέρει. Κατα τα άλλα, είναι κάτω από τη Βάρης-Κορωπίου, κοντά στα Πηγαδάκια της Βούλας, που για να καταλάβεις το τρολάρισμα της  Google, δεν τα βρίσκεις πουθενά.

Kοψαχείλα- Άγιος Δημήτριος (σύνορα με Άλιμο)

Aς τελειώσουμε με αυτήν την εξαιρετικά εύηχη ονομασία που επέλεξαν κάποιοι αμφιβόλου λεκτικής αισθητικής  παλαιοί Αγιοδημητριώτες, για να ονομάσουν την περιοχή. Μην μας ρωτήσεις τι είναι, μην μας ρωτήσεις που είναι (το βλέπεις στο χάρτη), μη μας ρωτήσεις τι σημαίνει. Αν δεν το βλέπαμε πάνω στο google map, πιθανότατα θα λέγαμε ότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα για το οποίο πρέπει να πάρεις αντιβίωση. Πιάσε μια Augmentin και πάμε Κοψαχείλα.