POP CULTURE

4 βιβλία μέχρι να μας βρει το καλοκαίρι

Αναμένοντας το πολυπόθητο καλοκαίρι, σου προτείνουμε 4 βιβλία για να διαβάσεις και να περάσει ο καιρός που απομένει σαν νεράκι!

Μιλώντας στην κόρη μου για την Οικονομία- Γιάνης Βαρουφάκης (Εκδόσεις Πατάκη)

Ανεξάρτητα από το αν είσαι fan ή όχι του Βαρουφάκη, ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει με απλά λόγια να κατανοήσεις δύσκολες έννοιες, όπως οι μαύρες τρύπες του δημόσιου χρέους και των τραπεζικών ζημιών, είναι αναγκαίο στις μέρες μας (για να είναι και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά σου στα social media). Σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης πασχίζει να εξηγήσει στην κόρη του θέματα της οικονομίας με τρόπο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της και όχι…το χασμουρητό της την ώρα που της μιλάει για το λόγο που δεν θα υπήρχε ποτέ πλούτος χωρίς χρέος, από πού προκύπτει η εξοργιστική εξουσία των τραπεζιτών, τι κρύβεται πίσω από τις οικονομικές κρίσεις, αν υπάρχει ελπίδα η ανθρωπότητα να πάψει να λειτουργεί ως ανόητος ιός που σκοτώνει τον οργανισμό στον οποίο ζει και άλλα. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Αν και δεν εστιάζει στην ελληνική καθημερινότητα των τελευταίων, θλιβερών ετών, το βιβλίο πραγματεύεται τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά με τρόπο που, όποιος αναγνώστης θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να δει με διαφορετικό μάτι την πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω μιας Ευρώπης σε κρίση, σ’ έναν κόσμο που αδυνατεί να ισορροπήσει. Ακόμα, θα διακρίνει τους λόγους που οι κρατούντες αρνούνται πεισματικά να λάβουν τις αποφάσεις που θα έφερναν τη λύτρωση των κοινωνιών μας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, παγκοσμίως».

Ιδανικό μέρος για την ανάγνωσή του: Ένα πρωινό στο Soleto με τον πρώτο καφέ, αντί για εφημερίδα.  

Ο θησαυρός του χρόνου- Μένης Κουμανταρέας (Εκδόσεις Πατάκη)

Ο θησαυρός του χρόνου είναι ένα μυθιστόρημα για την ανθρώπινη απώλεια που έμμελε να είναι προφητικό, αφού αποτελεί το κύκνειο άσμα του αδικοχαμένου συγγραφέα. «…Εγώ με τα τωρινά γκρίζα μου αραιά μαλλιά είμαι πια σε ηλικία να τα αναπαράγω όλα, ομολογημένα κι ανομολόγητα-ιδίως αυτά- σαν να πρόκειται για τα τελευταία σημάδια που θ’  αφήσω πίσω μου…». Μια αφήγηση ανάμεσα στην παραίσθηση και στην άγρια πραγματικότητα. Ο θάνατος που παραμονεύει να πάρει μαζί του την άρρωστη γυναίκα και η αργή πορεία της προς το μέρος του. Η σιωπή που σηματοδοτεί την εσωτερική αναζήτηση του συγγραφέα την ώρα που η απώλεια καταφτάνει γοργά. Μια περιπέτεια που οδηγεί στην αναζήτηση και απόκτηση ενός θησαυρού. Μήπως πρόκειται για τον θησαυρό του χρόνου;

Ιδανικό μέρος για την ανάγνωσή του: Στην τράπεζα χρόνου Αγίου Δημητρίου και Αλίμου. 

Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του- Robi Sharma (Εκδόσεις Δίοπτρα)

Μπορεί το βιβλίο αυτό να έχει εκδοθεί καμιά δεκαπενταριά χρόνια πριν αλλά αποτελεί έμπνευση ιδιαίτερα για το σύγχρονο άνθρωπο με τη δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα. Ο Τζούλιαν Μαντλ είναι ένας πάμπλουτος μεγαλοδικηγόρος που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου στέκεται η αφορμή να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του. Η ιστορία του βιβλίου είναι μια παραβολή που προσφέρει πρακτικούς τρόπους για να κατακτήσεις εσωτερικό πλούτο, ζωντάνια, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη. Ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες και έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Ιδανικό μέρος για την ανάγνωσή του: Αγναντεύοντας τη θάλασσα (και το νόημα της ζωής σου) σε κάποια παραλία των νοτίων όσο επικρατεί ακόμη ηρεμία με καφέ από τα Strarbucks ανά χείρας. 

How to be a Parisian Wherever You Are: Love, Style, and Bad Habits- Caroline De Maigret, Anne BerestAudrey DiwanSophie Mas 

 

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μου αυτό το βιβλίο με τα μυστικά της Παρισινής φινέτσας, τα οποία έχω βιώσει και από την καλή και την ανάποδη! Γιατί καλή η οικονομία, η ενδοσκόπηση και η αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης αλλά χωρίς χιούμορ η ζωή είναι ένα μηδενικό! Στο βιβλίο “Πως να γίνεις Παριζιάνα;” λοιπόν η Caroline De Maigret και άλλες 3 φίλες της Γαλλίδες, μας δίνουν τις απαντήσεις για το γαλλικό στυλ, τα ρούχα που απορρίπτουν, για τα μυστικά τους που τις κάνει ξεχωριστές, για τους άντρες, τι κάνους όταν χωρίζουν, πως συμπεριφέρονται όταν δεν είναι καλά, για το νέο μοντέλο γυναίκας που κάνει πολλά (και συμφέρει) και για τις κακές τους συνήθειες. Και όλα αυτά με ένα χιουμοριστικό ύφος που σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Το τελευταίο κεφάλαιο μάλιστα περιέχει μέχρι και συμβουλές για μια πετυχημένη… απιστία! Αλίμονο!

Ιδανικό μέρος για την ανάγνωσή του: Πριν βγεις για ψώνια (αφού έχεις ρίξει και μια ματιά στο Spring Fashion) ή πριν βγεις ραντεβού.