POP CULTURE

5 must-see αθλητικά ντοκιμαντέρ που θα βρεις στο Netflix

Το νέο lockdown αποτέλεσε για εμάς την τέλεια ευκαιρία για να παρακολουθήσουμε κάποια κορυφαία αθλητικά ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας του Netflix. Trust us, αξίζουν και τον δικό σου χρόνο.

Η πανδημία φαίνεται να έχει πατήσει φρένο σε πολλά αθλήματα, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε ερασιτεχνικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι μια καλή ευκαιρία να παρακολουθήσεις μερικά ντοκιμαντέρ σχετικά με τον αθλητισμό, αφενός για να καλύψεις το κενό που έχει δημιουργήσει η έλλειψη αθλημάτων και αφετέρου για να ενημερωθείς σχετικά με σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα στον αθλητικό κόσμο.

Από πολλές απόψεις, άλλωστε, ένα καλό αθλητικό ντοκιμαντέρ είναι παρόμοιο με μια καλή ταινία. Η αφήγηση, η αυθεντικότητα και οι συναρπαστικές ιστορίες τους αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου. Γι’ αυτό, σου προτείνουμε 5 δυνατά ντοκιμαντέρ του Netflix που ξεχωρίσαμε και που σίγουρα θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου αμείωτο.

The Last Dance – Ο τελευταίος χορός (2020)

Βαθμολογία imdb: 9,2

Τα ντοκιμαντέρ σχετικά με το μπάσκετ δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το The Last Dance είναι μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσεις και να μάθεις για τη ζωή ενός ζωντανού θρύλου – ενός από τους μεγαλύτερους  αναμφίβολα αθλητές της σύγχρονης ιστορίας. Συγκεκριμένα, η σειρά ντοκιμαντέρ που αποτελείται από 10 επεισόδια, αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν τον Michael Jordan αλλά και την ομάδα του, τους Chicago Bulls, στην κατάκτηση του έκτου τους πρωταθλήματος.

Το ντοκιμαντέρ δίνει μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη σεζόν 1997-98 των Chicago Bulls, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο έκτο πρωτάθλημά τους με οδηγό τον τότε 36χρονο Michael Jordan. Πραγματοποιούνται πολλές συνεντεύξεις με τον ίδιο αλλά και με συμπαίκτες του, όπως ο Scottie Pippen και ο Dennis Roman, ενώ σε άλλη συνέντευξη εμφανίζεται μέχρι και ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής, Barack Obama. Θεωρώ πως είναι ένα από τα κορυφαία αθλητικά ντοκιμαντέρ που έχουν κυκλοφορήσει (όπως φαίνεται άλλωστε και από την υψηλή βαθμολογία που κατέχει στο imdb), με σκηνές και στιγμιότυπα από τον μπασκετικό κόσμο σε μία εποχή που ο Michael Jordan ήταν ο σούπερσταρ του NBA, ένα πραγματικό φαινόμενο.

Rising Phoenix – Αναδυόμενος Φοίνικας (2020)

Βαθμολογία imdb: 8,1

Το ντοκιμαντέρ Rising Phoenix του Netflix αφηγείται την ιστορία πίσω από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, εντρυφώντας σε προσωπικές ιστορίες από τους ίδιους τους αθλητές και τα συναρπαστικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα του ανταγωνισμού.

Κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2020, ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί οι Παραολυμπιακοί στο Τόκιο. Το Rising Phoenix είναι μια ισχυρή ταινία που ενισχύει την αποστολή του Παραολυμπιακού κινήματος – για να εμπνεύσει την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι μια εντυπωσιακή επίδειξη της αναπηρίας ως δύναμη – και μια απεικόνιση που σπάνια βλέπουμε στην οθόνη -προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Οι αναπηρικές καρέκλες και τα προσθετικά εμφανίζονται ως σύμβολα ελευθερίας και ευκαιρίας, και όχι ως κάτι που τονίζει τη διαφορετικότητα. Το ντοκιμαντέρ αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της ισότητας και της ένταξης, όχι μόνο στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Athlete A – Αθλητής Α (2020)

Βαθμολογία imdb: 7,7

Η ταινία δίνει έμφαση στις φωνές των Maggie Nichols, Rachael Denhollander και Jamie Dantzscher, τριών γυμναστριών, μεταξύ δεκάδων, που εμφανίστηκαν για να καταδικάσουν τον γιατρό και σεξουαλικό θύτη Larry Nassar. Αποδείχτηκε τελικά πως ο γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες αθλήτριες, εκβιάζοντάς τες μάλιστα για να μην μιλήσουν. Οι περιγραφές της κακοποίησης είναι τρομακτικές. Εδώ εξετάζεται έντονα η δυναμική της σεξουαλικής κακοποίησης και αναπαρίσταται ο τρόπος με τον οποίο χειραγωγούνται τα κορίτσια για να πιστέψουν ότι η σκληρότητα ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για τη διεθνή Ολυμπιακή δόξα. Ο στόχος του ντοκιμαντέρ για μένα είναι προφανής, αλλά αποτελεσματικός: να διαλύσει τα εμπόδια του φόβου, του εκφοβισμού και της σιωπής που συχνά εμποδίζουν τις ιστορίες κακοποίησης να φτάσουν σε δίκαια, ηθικά συμπεράσματα.

Formula 1: Drive to Survive – Formula 1: Οδηγός… Επιβίωσης (2019- )

Βαθμολογία imdb: 8,6

Το Drive to Survive ακολουθεί τους οδηγούς, τους προπονητές και τους ιδιοκτήτες ομάδων πίσω από κάθε σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα ματιά πίσω από την κουρτίνα της παγκόσμιας σειράς αγώνων, οι θεατές αποκτούν μια νέα οπτική για τους ανθρώπους πίσω από τα κράνη, καθώς ακολουθούν τη ζωή τους τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, με κάθε ομάδα να αγωνίζεται για να κερδίσει τη δόξα του πρωταθλήματος. Οι οδηγοί ξεκινούν ως κυρίαρχοι της αδρεναλίνης και τα όνειρά τους για δόξα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ ο κίνδυνος ενός φρικτού, βίαιου ατυχήματος είναι κάτι που δεν σκέφτονται ποτέ. Η σειρά αποτελείται από δύο σεζόν και εστιάζει στην πίεση που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες πίσω από το τιμόνι, καθώς και στην πίστα και, φυσικά, στον εγγενή κίνδυνο υψηλής ταχύτητας του αθλήματος. Αν και προσωπικά δεν δηλώνω φαν της Φόρμουλα 1 και γενικότερα των πιο “επικίνδυνων” αθλημάτων, η συγκεκριμένη σειρά μου κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον αφού είναι γεμάτη αδρεναλίνη, πάθος και επικές μάχες.

Icarus – Ίκαρος (2017)

Βαθμολογία imdb: 7,9

Σε σκηνοθεσία του Bryan Fogel (ερασιτέχνης ποδηλάτης), το Icarus του Netflix, το οποίο μάλιστα έχει κερδίσει και βραβείο Όσκαρ το 2018 για το καλύτερο ντοκιμαντέρ, αφορά την ανίχνευση για ντόπινγκ σε αθλητές στη Ρωσία. Ο Fogel, χρησιμοποιώντας τον εαυτό του ως πειραματόζωο, θέλει να δει αν μπορεί να ξεγελάσει τις εξετάσεις ντόπινγκ και να αγωνιστεί παράνομα σε ερασιτεχνικούς αγώνες ποδηλασίας. Στην προσπάθειά του να δοκιμάσει το σύστημα, στρατολογεί τον Grigory Rodchenkov, τον πρώην διευθυντή του κέντρου αντι-ντόπινγκ της Μόσχας. Ωστόσο, η αρχική ιδέα του ντοκιμαντέρ του Fogel ξεφεύγει γρήγορα όταν ο Rodchenkov αποφασίζει να αποκαλύψει το αθλητικό σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας και να φύγει στην Αμερική, μετατρέποντας το σχετικά χαμηλό ρίσκο του Fogel σε ένα γεωπολιτικό θρίλερ.