POP CULTURE

Alone in the city: “Το δικό μας σινεμά” η παράσταση που αξίζει να αφιερώσεις ένα βράδυ σου

Το δίδυμο Ρέπας- Παπαθανασίου με τη θεατρική παράσταση “Το δικό μας σινεμά” στο Άλσος πρόσθεσε κι άλλη μια επιτυχία στο πλούσιο βιογραφικό του. Εμείς είδαμε την παράσταση και μέσα από τα τραγούδια και την πρόζα ταξιδέψαμε στην κινηματογραφική ζωή του Φίνου.

Το ημερολόγιο αρχές Αυγούστου και εγώ παραμένω στην πόλη ψάχνοντας ενδιαφέρουσες αποδράσεις έστω και για ένα βράδυ. Μετά από μια συζήτηση με φίλους μου ηθοποιούς με προέτρεψαν να πάω στο Άλσος για να δω τη νέα θεατρική παράσταση των Ρέππα- Παπαθανασίου, “Το δικό μας σινεμά”.

Η πλοκή, το cast (Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαικάλης, Κώστας Κόκλας, Ελένη Γερασιμίδου, Κατερίνα Λέχου, Πηνελόπη Πιτσούλη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Παρθένα Χοροζίδου) και τα τραγούδια του παλιού κι αγαπημένου κινηματογράφου με παρακίνησαν να βγω εκτός συνόρων και να πάω στο κέντρο της πόλης. 

Από τα νότια μέχρι το Άλσος έκανα περίπου 20 λεπτά απολαμβάνοντας τη διαδρομή σε μια άδεια πόλη. Φτάνοντας έξω από το Άλσος που άνοιξε ξανά μετά από πολλά χρόνια είχε τόσο πολύ κόσμο που σε τίποτα δεν θύμιζε alone in the city. Θα έλεγα το αντίθετο.

Μπαίνοντας ομολογώ πως με έπιασε μια μικρή νοσταλγία -εκεί παίζοντας πολλές επιθεωρήσεις- αλλά η μαγεία ξεκίνησε μόλις έσβησαν τα φώτα. Γιατί τότε ξετυλίχτηκε η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70.

O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με την Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα  έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, την Δανάη (Ευγενία Σαμαρά). Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στην δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις. Η ιστορία αυτή κρατάει μέχρι το ΄77 την χρονιά που πεθαίνει ο Φιλοποίμενας Φίνος και στην ουσία λήγει η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Γύρω από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Ο Χρόνης (Παύλος Χαικάλης) είναι ο χορογράφος των επιτυχιών της εποχής. Η Ζωγραφούλα (Ελένη Γερασιμίδου) είναι η μητέρα του Πέτρου. Ο Κώστας (Γιώργος Κωνσταντίνου) και η Δέσπω (Πηνελόπη Πιτσούλη) είναι ζευγάρι παλιών ηθοποιών από τα μπουλούκια που έχουν δύο κόρες την Μαίρη και την Ντίνα (Παρθένα Χοροζίδου), μια μοδίστρα στα στούντιο του Φίνου. Ο Στέφανος (Μέμος Μπεγνής) είναι ανερχόμενος ζεν πρεμιέ εκείνης της εποχής, όπως και ο Παύλος (Γιώργος Χρανιώτης) ο οποίος είναι παντρεμένος με μια στάρλετ την Φανή (Σύλβια Δελικούρα).

Οι τρεις ώρες που διαρκεί το μιούζικαλ περνούν γρήγορα και πολύ ευχάριστα. Ο κάθε ρόλος έχει τη δική του ιστορία -αληθινή ή φανταστική- και όλο παντρεύεται μοναδικά με τα τραγούδια (σίγουρα θα σιγοτραγουδήσεις κι εσύ όπως έκανα κι εγώ), τις χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη.

Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δελικούρα, Παρθένα Χοροζίδου, Ευγενία Σαμαρά, Μαριλού Κατσαφάδου, Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος, Δημήτρης Γαλάνης και σε ξεχωριστούς ρόλους η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Info: Θέατρο ΑΛΣΟς Ευελπίδων 4, Κυψέλη – Πεδίον του Άρεως, Τηλ 210-8227471 & 210-8831487