POP CULTURE

The Blender Gallery: Η γκαλερί που κάνει περήφανα τα Νότια

Προσθέστε έναν ωραίο χώρο, λίγο από πρωτοπορία και πολύ από Νότο. Κύριο συστατικό; Η τέχνη φυσικά.

Ποια έκθεση είναι η επόμενη που θα «τρέξει»;

Η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενήσει η Blender Gallery εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του εορτασμού των Ποσειδωνίων. Παράλληλα με τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη προς τιμήν της ναυτιλίας και σε συνεργασία με δυο ναυτιλιακές εταιρίες θα παρουσιάσουμε μια μοναδική ομαδική έκθεση με έργα (ζωγραφικά και φωτογραφικά) δέκα καλλιτεχνών. Η κύρια θεματική της έκθεσης είναι βασισμένη στη θάλασσα ως πηγή έμπνευσης. Η θάλασσα τροφοδοτεί το βλέμμα, τη φαντασία και τη σκέψη άρα προάγει την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Κίτσα Αγγελάκου, Χρύσα Δελαπόρτα, Εύα Διβάρη, Δημήτρης Μαρουλάκης, Ελίζα Ματζαρέλλα, Δημήτρης Μεράντζας, Μπρίτζετ Πολέμη, Ζίγκι Χατζηπατέρα, Γκίλντα Φράμκιν. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 24 Ιουνίου 2014. Στη συνέχεια (Ιούλιος – Αύγουστος) θα παρουσιάσουμε μια πρωτότυπη έκθεση, επίσης ομαδική, με θέμα την popular κουλτούρα, τα pop και rock icons των τελευταίων δεκαετιών, τις τάσεις και τις αλλαγές στη μόδα και τη ζωή. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα στην γκαλερί μας pop up events.

Τι ξεχωριστό έχει η γκαλερί; Γιατί να έρθουμε;

Η Blender Gallery πέραν της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής και της μοναδικότητας του εκθεσιακού χώρου που την αναγάγει a priori σε έναν τελείως διαφορετικό -απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα- χώρο τέχνης έχει ταυτόχρονα και διαφορετική φιλοσοφία. Δεν ορίζουμε ούτε οριοθετούμε την τέχνη, δεν λειτουργούμε με στερεότυπα αλλά σκοπός μας είναι να φιλοξενήσουμε την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσουμε την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα να αναδείξουμε τους ήδη καταξιωμένους, να συνεργαστούμε με γκαλερί του εξωτερικού, να φέρουμε το φιλότεχνο κοινό στα νότια και να κάνουμε όσους δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη, να την αγαπήσουν. Ακόμη, ανανεώνουμε τις εκθέσεις μας κάθε 1,5 μήνα που σημαίνει πως πάντα κάτι καινούργιο θα έχει να δει ο επισκέπτης μας. Στο context των εκθέσεών μας διοργανώνουμε μουσικά events ή άλλες εκδηλώσεις με θέμα τη μόδα, το σχέδιο, τις παραστατικές τέχνες. Τέλος, ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίζουμε τις προσπάθειες των φιλανθρωπικών οργανισμών.

Τι γίνεται με την τέχνη στα νότια;

Με την τέχνη στα νότια μέχρι σήμερα «δεν γινόταν»! Η αγορά των νοτίων έχει να επιδείξει μια ανάπτυξη σε σχέση με την εστίαση και το εμπόριο σε ρουχισμό κ.λπ. αλλά σε σχετικά με την τέχνη… δεν υπήρχε κάποια δραστηριότητα. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η Blender Gallery και είναι απίστευτα ενθαρρυντικό το πόσο μας έχει αγκαλιάσει ο κόσμος των νοτίων, το πόσο ενδιαφέρον έχουν δείξει για την προσπάθειά μας και το πόσο μας στηρίζουν. Τόσο οι πελάτες και επισκέπτες μας που μπαίνουν διστακτικά την πρώτη φορά (αλλά μετά έρχονται τακτικά), όσο και οι μαγαζάτορες και γείτονες που προωθούν την προσπάθειά μας έμπρακτα. Η πραγματική μας επιβράβευση έρχεται όχι μόνο όταν ο κόσμος του κέντρου κατεβαίνει στη Γλυφάδα για εμάς αλλά όταν ο κόσμος των νοτίων –και κυρίως νέοι- περνούν την πόρτα της γκαλερί και μας λένε «Άσχετοι είμαστε από τέχνη αλλά… τώρα θα γίνουμε σχετικοί!».

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον χώρο και το όνομα; 

Η όλη ιδέα βρίσκει τις ρίζες της στους φιλότεχνους ιδιοκτήτες της γκαλερί, τον Ιάσωνα Θεοφανίδη και την Αναστασία Κολλάκη – Θεοφανίδη. Ο Ιάσωνας είναι καταρχάς ζωγράφος και μαζί με τη σύζυγό του (και λάτρη των τεχνών), Αναστασία είχαν αυτό το μεγάλο όραμα, να βάλουν την τέχνη στο blender και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μείγμα! Ο χώρος ήταν ανεκμετάλλευτος για πολύ καιρό, οπότε ρίσκαραν και ως φαίνεται… ο τολμών νικά!

Ποιους καλλιτέχνες και εκθέσεις έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα;

Μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει έργα των: Αντώνη Τσακίρη, Κωνσταντίνου Πάτσιου, Μανώλη Αναστασάκου, Δημήτρη Μεράντζα, Ταξιάρχη Μερμίρη, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Άλεξ Κατάρα, Αλέξη Αυλάμη, Έλμας Πετρίδου. Τον Οκτώβρη φέρνουμε στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Rare Gallery της Νέας Υόρκης, τους Τζόστον Φόστερ και Διονύση Φραγκιά. Και φυσικά συνεχίζουμε… Από τον Οκτώβρη που ξεκινήσαμε, έχουν φιλοξενηθεί η έκθεση «Moments of Becoming», το «Not Another Art Show», τους «Dreamsailros», το «Seeking the Common Ground» (η οποία είχε αναδρομικό χαρακτήρα) και τέλος τον «Homo stultus» (=άνθρωπος ηλίθιος), που είναι και η sold out ατομική έκθεση του Μερμίρη.

info

Τρίτη – Τετάρτη: 09:00 – 17:00 
Πέμπτη – Παρασκευή: 12:00 – 21:00 
Σάββατο: 11:00 – 19:00
Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά

Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα

Τηλ.: 213 0280597

www.theblendergallery.com