POP CULTURE

Δεν είχα δει ποτέ Crown- Είδα μαζεμένους τους 4 κύκλους μέσα στην καραντίνα

Ποιος να το περίμενε ότι η σειρά για την πορεία της Βασίλισσας Ελισάβετ θα ήταν τελικά τόσο ενδιαφέρουσα και απολαυστική, κερδίζοντας επάξια τη θέση της στη κορυφή του Netflix. Και αν με ρωτήσεις «τελικά το Crown είναι τόσο καλό;», η απάντηση είναι ένα τεράστιο ναι.

Quarantine made me do it! Ακριβώς αυτό συνέβη. Η καραντίνα αποτέλεσε για μένα ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσω και να ολοκληρώσω μερικές από τις κορυφαίες και μεγάλες (από άποψη αριθμού επεισοδίων) σειρές του Netflix. Το Crown ήξερα ότι όταν το ξεκινήσω δεν θα μπορώ να το σταματήσω και έτσι ακριβώς έγινε. Ολοκληρώνοντας τη σειρά, η οποία αποτελείται από 4 σεζόν των 10 επεισοδίων, επικράτησε μέσα μου ένα μεγάλο ερώτημα: Μετά από αυτό, τι; Και πράγματι, είναι δύσκολο μετά να δεις κάτι που θα σε ικανοποιήσει από όλες τις απόψεις (παραγωγή, κοστούμια, μουσική, σκηνοθεσία, ερμηνείες) τόσο πολύ.

Το Crown αφηγείται τη δραματική ιστορία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκινώντας με τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Το όραμα του δημιουργού της σειράς, Peter Morgan, ήταν να καλύψει τη ζωή της Βασίλισσας για έξι σεζόν, απεικονίζοντας τα διαφορετικά στάδια της ζωής της, αλλά και της βασιλικής οικογένειας. Το Crown ξεκινά εξιστορώντας τα πρώτα χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο και παρουσιάζει την ταραχώδη σχέση μεταξύ της ίδιας και του συζύγου της, Φίλιππου. Διηγείται επίσης μερικές σημαντικές ιστορικές στιγμές όπως η Μεγάλη Ομίχλη του 1952 και η Κρίση του Σουέζ. Έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση, κερδίζοντας αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων Χρυσές Σφαίρες και Emmy (Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α’ γυναικείου Ρόλου κ.ά.).

Στις πρώτες δύο σεζόν, η σειρά ξεφλουδίζει τους μύθους της Βασίλισσας Ελισάβετ, τον ρόλο της οποίας αναλαμβάνει η συγκλονιστική Claire Foy, αποκαλύπτοντας τη γυναίκα πίσω από τον τίτλο. Αν και είναι μονάρχης για περίπου 70 χρόνια τώρα, στην πραγματική ζωή η Ελισάβετ έχει κάνει ελάχιστα για να δείξει τον πραγματικό της χαρακτήρα. Η σειρά παίρνει τον χρόνο της για να μας περιγράψει πιο γλαφυρά αυτήν την προσωπικότητα, ανοίγοντας την πρώτη σεζόν με τον γάμο της και εξερευνώντας τη ζωή της στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, τα περίπλοκα (και κάποιες φορές αστεία) βασιλικά πρωτόκολλα και τις σύνθετες υποχρεώσεις ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, ακόμη και πριν η Ελισάβετ αναλάβει τα καθήκοντά της ως Βασίλισσα.

Καθώς το έργο προχωράει, η Ελισάβετ παλεύει με τη νέα της θέση ως αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας – ενώ συχνά παρουσιάζεται ως μια μοναχική γυναίκα, η οποία παλεύει να κρατήσει τη θέση της και να αποδείξει την αξία της. Ο χαρακτήρας της είναι διακριτικός – η προσωπικότητα της Ελισάβετ είναι πολύ πιο ήπια και μετρημένη από αυτήν της αδερφής της, Μαργαρίτας (Vanessa Kirby), ή του συζύγου της, Φίλιππου (Matt Smith). Πολλοί από τους χαρακτήρες της σειράς, ιδίως οι (πολλοί) πρωθυπουργοί -που εναλλάσσονται στο νούμερο 10 της Downing Street ενώ εκείνη παραμένει στον θρόνο- την υποτιμούν και σε αυτές τις στιγμές αισθάνεσαι μια συμπάθεια για τη νεαρή Βασίλισσα, καθώς δεν ξέρει ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει στην προσπάθειά της να πάρει δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις.

Αυτό που κάνει τη Foy τόσο εξαιρετική επιλογή για τον ρόλο είναι ότι καταφέρνει να συλλάβει τόσο πολύ το άγχος και την ανησυχία που πρέπει να είχε νιώσει η Ελισάβετ, καθώς παλεύει τόσο για να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση της όσο και να ανταπεξέλθει σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο έθνος. Οποιαδήποτε ηθοποιός μπορεί να είχε συγκλονιστεί από τις απαιτήσεις αυτού του ρόλου, αλλά η Claire Foy ανταποκρίνεται στην πρόκληση, ξανά και ξανά, δίνοντας στο κοινό μια Ελισάβετ με ατσάλινη ψυχή. Υπάρχει επίσης αναμφισβήτητη χημεία μεταξύ του Smith και της Foy και το κοινό μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί είναι δύο άνθρωποι πραγματικά ερωτευμένοι μεταξύ τους, ακόμη και αν πρέπει να ξεπεράσουν κάποια μεγάλα εμπόδια στη σχέση τους και στην ορθή λειτουργία του γάμου τους.

Στην τρίτη σεζόν περνάμε σε μια διαφορετική ηλικιακή φάση των πρωταγωνιστών και έτσι βλέπουμε να αντικαθίσταται η Claire Foy με την Olivia Colman ως βασίλισσα. Τον πρίγκιπα Φίλιππο υποδύεται ο Tobias Menzies και η Helena Bonham Carter αναλαμβάνει τον ρόλο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Σκοπός των δημιουργών της σειράς ήταν εξαρχής να αλλάζουν κάθε δύο σεζόν τους ηθοποιούς, ώστε να αποδώσουν καλύτερα και με περισσότερη αληθοφάνεια την πορεία των χαρακτήρων. Παρόλο που αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε μια απόλυτη καταστροφή για τη συνέχεια της σειράς -αν έπεφτε σε λιγότερο ικανά χέρια- η αλλαγή των ηθοποιών λειτούργησε στην πραγματικότητα αρκετά καλά, κυρίως επειδή τόσο η Claire Foy όσο και η Olivia Colman είναι καταπληκτικές ηθοποιοί, που κατάφεραν να αναδείξουν τις κρυφές πτυχές πίσω από μια -έντονα αλλά ταυτοχρόνως επιφανειακά- προβεβλημένη προσωπικότητα του μακροβιότερου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα φανταζόταν κανείς πως, καθώς η Ελισάβετ μεγαλώνει, θα δυσκολευόταν να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις εποχές (ειδικά επειδή δεν ήταν ποτέ γνωστή για την ευελιξία της στις περισσότερες πτυχές της ζωής της). Θα ήταν πολύ εύκολο λοιπόν για την Olivia Colman να παρουσιάσει την Ελισάβετ αντιπαθητική. Αντίθετα, (και) η Colman επιτρέπει στον θεατή να αποκτήσει τουλάχιστον κάποια κατανόηση για εκείνη, ακόμη και αν μερικές φορές κάνει τα πιο τρομερά λάθη. Επίσης, αν υπάρχει ένα άτομο στο καστ που μπορεί να ταιριάξει με την Ελισάβετ της Colman, είναι ο Tobias Menzies ως Φίλιππος, ο οποίος δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες του. Σε αντιστοιχία με ό,τι συνέβη στις δύο πρώτες σεζόν ανάμεσα στη Foy και τον Smith, παρακολουθώντας κανείς τους δυο τους στην οθόνη μπορεί τώρα να «διαβάσει»την οικειότητα ανάμεσά τους και να πιστέψει ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους που έχουν περάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους μαζί.

Υπάρχει μια ζεστασιά στη σχέση τους που, όταν εμφανίζεται, σε κάνει σχεδόν να πιστέψεις ότι παρακολουθείς πραγματικά το βασιλικό ζευγάρι στις πιο οικείες και τρυφερές στιγμές του. Προχωρώντας με την τρίτη σεζόν, βρίσκουμε και πάλι τη βασίλισσα στο κέντρο της ιστορίας, ωστόσο η πλοκή επεκτείνεται και στα υπόλοιπα πλέον μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αρχικά, συνεχίζουμε να βλέπουμε την ταραγμένη σχέση της Ελισάβετ με την αδερφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Οι σχέσεις της με τον σύζυγό της, Φίλιππο, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν -αντίθετα με τις δύο πρώτες σεζόν κατά τις οποίες ο Φίλιππος πάλευε για να βρει την ταυτότητά του- καθώς ο ίδιος είναι πλέον πιο χαλαρός και πλήρως αφοσιωμένος στο Στέμμα και τα καθήκοντά του, υποστηρίζοντας την Ελισάβετ σε κάθε περίσταση. Τέλος, τα νεότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η Πριγκίπισσα Άννα (Erin Doherty) και ο Πρίγκιπας Κάρολος (Josh O’ Connor), είναι πλέον αρκετά μεγάλοι στο χρονοδιάγραμμα του σεναρίου για να έχουν τις δικές τους ιστορίες. Ο Πρίγκιπας Κάρολος, μάλιστα, τίθεται στο επίκεντρο της σειράς, τόσο στην τρίτη σεζόν όσο -κυρίως- στην τέταρτη, κατά την οποία έχουμε και την είσοδο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα (Emma Corrin).

Εκτός από την Lady Di, ο νέος υψηλού προφίλ χαρακτήρας της τέταρτης σεζόν είναι η Margaret Thatcher, την οποία υποδύεται η Gillian Anderson, τόσο αφοσιωμένα που σε κάνει -σχεδόν!- να ξεχάσεις τη ερμηνεία της Meryl Streep στον ίδιο ρόλο (που κέρδισε και Όσκαρ). Κατά κύριο λόγο η σεζόν φέρνει στη μικρή οθόνη την πολυαναμενόμενη σχέση αγάπης-μίσους του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα fairytale romance, όμως αντ’ αυτού οδηγεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο (με τη σχέση μεταξύ του Κάρολου και της Καμίλα), που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου. Ακόμη, η σειρά ρίχνει φως σε ζητήματα ψυχικής υγείας της Νταϊάνα (βουλιμία) και στον τρόπο με τον οποίο η θλίψη και η μοναξιά επηρέασαν την πριγκίπισσα και τις σχέσεις της τόσο με τον ίδιο τον Κάρολο, όσο και με το παλάτι.

Και αν με ρωτήσεις συνοπτικά τους πέντε βασικούς λόγους για να ξεκινήσεις το Crown (αν φυσικά δεν το έχεις ήδη δει) θα σου πω τους εξής:

Το καστ

Το καστ, με τους εξαιρετικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς, είναι τόσο on-point, που κυριολεκτικά ξεχνάς ότι παρακολουθείς ανθρώπους να υποδύονται ένα ρόλο. Το casting είναι τόσο καλό που ακόμη και η ομοιότητα των ηθοποιών με τους πραγματικούς χαρακτήρες σε καθηλώνει.

Τα σκηνικά

Αν περάσεις έστω πέντε λεπτά κοιτώντας το εκπληκτικό backround από διάφορες σκηνές μέσα στα ανάκτορα θα σε εκπλήξει η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. O Martin Childs, σκηνογράφος της σειράς, αποκάλυψε μάλιστα πως προκειμένου να δημιουργήσει τους χώρους των ανακτόρων, μπήκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ «undercover», υποδυόμενος τον τουρίστα. Είχε ήδη ζητήσει ειδική άδεια για να το επισκεφθεί ως μέλος της παραγωγής του «The Crown» αλλά το βρετανικό παλάτι είχε αρνηθεί. «Κάθε φορά που ήμουν σε ένα δωμάτιο, κοιτούσα μέσα από τις πόρτες στο διπλανό για να καταφέρω να συγκρατήσω όλες τις ενδιαφέρουσες λήψεις» δήλωσε. Οι εμβληματικές τοποθεσίες που παρακολουθούμε στη σειρά, όπως τα Ανάκτορα και άλλες κατοικίες της βασιλικής οικογένειας, έχουν αναδημιουργηθεί σε στούντιο ή σε τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, αναπαριστώντας υπέροχα τα αληθινά μέρη. Μόνο για τις σκηνές στα ανάκτορα στήθηκαν συνολικά 15 sets. Τέσσερα από αυτά δημιουργήθηκαν στα Elstree Studios στο Hertfordshire, ενώ ακόμη έντεκα στήθηκαν σε ιστορικά κτίρια και επαύλεις.

Τα κοστούμια

Τα κοστούμια για τους πρωταγωνιστές της σειράς κλέβουν την παράσταση. Όχι μόνο αντιπροσωπεύουν την εκάστοτε εποχή, αλλά μερικά από αυτά είναι ίδια με τα αντίστοιχα που έχουν φορεθεί στην πραγματικότητα – σε βαθμό που ψάχνεις τις διαφορές και πολλές φορές δεν τις βρίσκεις!

Η ιστορία

Εδώ βλέπουμε πόσος χρόνος αλλά και πόση προσπάθεια και έρευνα έχουν γίνει από τους δημιουργούς, ώστε να παρουσιαστούν αληθινά γεγονότα του περασμένου αιώνα. Φυσικά, υπάρχουν ιστορίες που έχουν -ελαφρώς- αλλάξει, όμως συνολικά το σενάριο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ιστορικά γεγονότα, παραμένει αρκετά ακριβές.

Η μουσική

Οι Hans Zimmer και Rupert Gregson-Williams (για τις πρώτες δύο σεζόν) και ο Martin Phipps (για τις σεζόν 3 και 4) ζωντανεύουν τη βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ μέσα από τη μουσική τους, μεταδίδοντάς μας μια αίσθηση δέους.

PLUS: Τι γνωρίζουμε για την πέμπτη σεζόν

Η Imelda Staunton θα αναλάβει το ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, για τις σεζόν 5 και 6 του The Crown και θα γίνει η τρίτη ηθοποιός που θα φορέσει το στέμμα στη σειρά, μετά την Olivia Colman και την Claire Foy. Σε δήλωσή της, η Staunton είπε ότι «τιμήθηκε» που θα συμμετάσχει στην σειρά και ομολόγησε: «Μου άρεσε πολύ να παρακολουθώ το Crown, από την αρχή. Ως ηθοποιός, ήταν μεγάλη χαρά να βλέπω πώς τόσο η Claire Foy όσο και η Olivia Colman έφεραν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό στα σενάρια του Peter Morgan. Είναι πραγματικά τιμή μου να συμμετάσχω σε μια τόσο εξαιρετική δημιουργική ομάδα και να δώσω στο Crown έναν επίλογο. Πολλοί θα την αναγνωρίσουν από τον ρόλο της ως Dolores Umbridge στις ταινίες Χάρι Πότερ, μαζί με ρόλους στα Pride, Return to Cranford, The Girl, Flesh and Blood, A Confession και τη σειρά Downton Abbey.

Τον ρόλο της Μαργαρίτας αναλαμβάνει η Lesley Manville για τις επόμενες σεζόν, ο Jonathan Pryce αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ η Elizabeth Debicki θα αναλάβει το ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η σεζόν 5 του Crown -την οποία αναμένουμε λογικά μέσα στο 2022- θα ξεκινήσει εκεί που τελείωσε η σεζόν 4, δηλαδή στα τέλη του 1990. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά είναι πιθανό να καλύψει τη δεκαετία του 1990 -μια ταραχώδη εποχή για τη βασίλισσα αλλά και τη βασιλική οικογένεια.