POP CULTURE

Εθνικό Θέατρο: Ξεκινά την online προβολή των φετινών παραστάσεών του

Το πρόγραμμα ξεκινά με Μάκμπεθ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, Hotel Eternite του Γιάννη Καλαβριανού και την παιδική παράσταση «Χίλιες και μία Ιστορίες». Αναλυτικά οι μέρες και ώρες των παραστάσεων.

Την προβολή των παραστάσεων οι οποίες διακόπηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 ξεκινά το Εθνικό Θέατρο.

Οι προβολές θα είναι δωρεάν διαθέσιμες για το κοινό, από τις σελίδες:

www.n-t.gr του Εθνικού Θεάτρου

www.culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

www.mindigital.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές προβολές ακολουθούν τους πραγματικούς χρόνους  των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου.

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή  3 Απριλίου και έχει ως εξής:

Μάκμπεθ, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: κάθε Παρασκευή στις 21.00

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ, ένα «παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία, για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννά. Γραμμένο σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Σκηνοθεσία: Δ. Λιγνάδης
Ερμηνεύουν: Δ. Λιγνάδης, Μ. Κίτσου, Ελ. Κωνσταντινίδου, Ρ. Οικονομίδου, Β. Καραμπούλας, Γ. Μπινιάρης, Ορ. Τζιόβας, Αλ. Μαυρόπουλος. Σκην.-κοστ.: Εύα Νάθενα. Μουσ.: Μ. Μάτσας. Φωτ.: Χρ. Θανάσουλα. Κίν.: Θ. Ακοκκαλίδης.

 

Hotel Eternite, του Γιάννη Καλαβριανού: κάθε Κυριακή στις 21.00

Το Hotel Éternité δεν είναι ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Ίσως δεν θα έπρεπε καν να κατατάσσεται στα ξενοδοχεία. Είναι ένας τόπος, όπου καταλύουν άνθρωποι που κάτι τους συνέβη. Και που απέκτησαν μια…ξεχωριστή, αντίληψη του χρόνου.

Άνθρωποι, λοιπόν, ευαίσθητοι. Που προσπαθούν μαζί με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους, να τιθασεύσουν τον χρόνο, που άλλοτε παφλάζει σαν ορμητικό ποτάμι και άλλοτε δεν κυλά με τίποτε.

Στο Hotel Éternité το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη διεύθυνση μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο είναι να καταφέρουν το χρόνο να γυρίσει κι «αλλιώς» και σαν άλλοι αλχημιστές να εξαφανίσουν το θάνατο.

Σκηνοθεσία: Γ. Καλαβριανός
Ερμηνεύουν: Γ. Γλάστρας, Μ. Κατσιαδάκη, Αργ. Ξάφης, Δ. Γιαννοπούλου, Χρ. Κραγιόπουλος, Ν. Λεκάκης, Χρ. Μαξούρη, Αλ. Μπεζίκη. Σκην.: Εύα Μανιδάκη. Κοστ.: Β. Γιαννούλα. Μουσ.: Θ. Οικονόμου. Φωτ.: Ν. Βλασόπουλος.

Χίλιες και μία Ιστορίες, του Μάικ Κένι (παιδικό θέατρο): κάθε Σάββατο στις 17.00 και Κυριακή στις 12.00

Μπορεί μια ιστορία ν’ αλλάξει τη μοίρα σου; Χίλιες και μία ιστορίες που κρατούν ένα ολόκληρο παλάτι ξύπνιο, που μαλακώνουν την καρδιά, που σώζουν τελικά τον κόσμο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η συλλογή παραμυθιών και ιστοριών Χίλιες και μια νύχτες, αποτελεί την έμπνευση για την παράσταση, σε διασκευή του αγαπημένου θεατρικού συγγραφέα των παιδιών, Μάικ Κέννυ και σε σκηνοθεσία Βάσως Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του «αγοριού με τη βαλίτσα» και πολλών ακόμη αγαπημένων θεατρικών έργων για παιδιά, αφηγείται στο Χίλιες και μια ιστορίες (πρωτότυπος τίτλος Σεχραζάτ) μερικές από τις ομορφότερες ιστορίες του κόσμου.

Δώδεκα αυλικοί και η τρελή μπάντα του σουλτάνου, αφηγούνται με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους, τη μεγαλύτερη ιστορία του κόσμου. Μια μυθική Ανατολή ζωντανεύει επί σκηνής. Με ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από τα υλικά της κωμωδίας και των καρτούν, μουσική και πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια εμπνευσμένα από την Ανατολή, γεννιέται ένα ξεχωριστό παραμύθι που με τη σειρά του γεννά πολλά, μικρότερα παραμύθια. Καθένα τους έρχεται να διδάξει στον σουλτάνο -κι ύστερα σε όλους μας- και κάτι διαφορετικό.

Σκηνοθεσία: Β. Ατταριάν, Μ. Μακρίδη
Ερμηνεύουν: Χρ. Γαρμπή, Ειρ. Γεωργαλάκη, Ιωάν. Δενδρινός, Κ. Λάττα. Σκην.-κοστ.: Αλ. Χρυσοχοΐδου. Μουσ.: Δ. Τάσαινας.