POP CULTURE

Fatma: Η νέα τουρκική σειρά του Netflix που αξίζει να δεις

Μετά τη σειρά “Ethos”, άλλη μια τουρκική παραγωγή του Netflix αποσπά θετικές κριτικές, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά τον διχασμό που μαστίζει τη γειτονική χώρα.

Το νέο τουρκικό θρίλερ του Netflix, “Fatma”, μας συστήνει σε έξι μόλις επεισόδια μια γυναίκα, την Fatma Yilmaz (Burcu Biricik), που εργάζεται ως καθαρίστρια και έχει χάσει τη μεγάλη της ευτυχία, την οικογένειά της. Ο σύζυγός της εξαφανίστηκε μετά από αρκετούς μήνες στη φυλακή και ο γιος της πέθανε. Καταφέρνει να επιβιώσει καθαρίζοντας σπίτια για πλούσιους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, εμπορικά κέντρα και γραφεία. Είναι παντού, μόνο που κανείς δεν την παρατηρεί.

Η Fatma ψάχνει συνεχώς τον σύζυγό της, Zafer, τον οποίο κανείς δεν έχει δει. Προσπαθεί να μιλήσει με τους παλιούς του πελάτες, αλλά παντού έρχεται αντιμέτωπη με τη γελοιοποίηση, την απόρριψη και μια επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα. Ήδη στο πιλοτικό επεισόδιο μαθαίνουμε ότι η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Πολλά από τα γεγονότα, της φέρνουν πίσω μνήμες άλλων περιστατικών από την παιδική της ηλικία, όταν έπρεπε να κρυφτεί από τους άντρες με την ελπίδα να αποφύγει τη σεξουαλική βία και κακοποίηση. Αποφασίζει να επισκεφτεί τον κ. Bayram, τον πρώην εργοδότη του συζύγου της, για να μάθει περισσότερα για το πού βρίσκεται ο Zafer. Ωστόσο, ο εργοδότης αντιδρά αρκετά άσχημα και επιθετικά στις ερωτήσεις της γυναίκας, αλλά τουλάχιστον της δίνει μερικά μικρά στοιχεία που μπορεί να την βοηθήσουν. Αυτά οδηγούν σε μια σειρά από σκοτεινές ανατροπές, καθώς η πρωταγωνίστρια βρίσκει επιτέλους κάτι στο οποίο είναι καλή.

Ο Özgür Önurme είναι ο δημιουργός της σειράς και σκηνοθετεί επίσης κάποια από τα επεισόδια. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο IMDB, ο Özgür Önurme κάνει το ντεμπούτο του (ως δημιουργός) με αυτήν την παραγωγή στο Netflix -για το οποίο, μάλιστα, πρέπει να νιώθει και αρκετά περήφανος. Η Burcu Biricik -στο ρόλο της Fatma- κουβαλάει όλη την πλοκή αυτής της σειράς μόνη της και μάλιστα με έναν εκπληκτικό και απροσδόκητο τρόπο. Είναι μια γυναίκα που αρνείται να παραιτηθεί ή να παραδοθεί και φτάνει στα άκρα για να βρει τον άνδρα της. Σε μια συνέντευξη στο Variety, η Biricik είπε: «Η ιστορία της Fatma θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε γυναίκα. Επειδή ζούμε σε έναν κόσμο που κυβερνάται κατά βάση από άνδρες, πιστεύω ότι πολλές γυναίκες θα δουν ένα μέρος του εαυτού τους στην ιστορία της Fatma. Είδα αυτήν την ιστορία ως μια γυναίκα που αγωνιζόταν για την ύπαρξή της και για να επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Βλέπω επίσης την ιστορία της Fatma ως ένα μεταφορικό τρόπο για να εξηγήσω τους εσωτερικούς μας αγώνες ως γυναίκες».

Το Netflix φέρνει όλο και περισσότερα τουρκικά δράματα στην πλατφόρμα του. Σειρές όπως το Ethos έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς και έχουν συζητηθεί πολύ. Πιστεύω ότι αυτή η σειρά είναι επίσης μια επιτυχία. Έχει όλα τα βασικά συστατικά για ένα καλό δράμα εγκλήματος που διαδραματίζεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έχει μια γυναίκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπάρχουν εκπλήξεις και ανατροπές σε κάθε επεισόδιο για να διατηρήσουν την ένταση και την αγωνία. Ακόμη, αυτό είναι το είδος σειράς που θα μπορούσε πολύ εύκολα να διασκευαστεί στις ΗΠΑ ή ίσως και στην Ασία. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί σε οποιαδήποτε χώρα, επειδή η ιστορία μπορεί να ταιριάξει σε πολλές περιπτώσεις. Η Fatma είναι ταυτόχρονα μοναδική αλλά αντιπροσωπεύει και ένα μεγάλο μέρος των γυναικών, που θα έφταναν στα άκρα για να βρουν τον άντρα τους. Είναι κουρασμένη, εξαντλημένη και θυμωμένη με τον κόσμο, όμως κατάφερε να επιβιώσει.

Και ενώ αυτή είναι εν μέρει μια ιστορία εκδίκησης, δεν πρόκειται για μια σειρά δράσης. Αντίθετα, είναι μια σειρά για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ειδικά οι γυναίκες που δεν έχουν δικούς τους πόρους ή κανέναν για να τις βοηθήσει. Είναι λυπηρό, αλλά ακόμη και το 2021, εάν είσαι γυναίκα, ανεξάρτητα από το πού ζεις, εξακολουθεί να ισχύει ότι είσαι ευάλωτη σε κάθε είδους απειλή και κακοποίηση, πόσο μάλλον αν δεν έχεις τα μέσα να υποστηρίξεις και να προστατεύσεις τον εαυτό σου, ή ακόμη και αν μπορείς, υπάρχουν χίλιες καθημερινές απειλές. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια γυναίκα κακοποιημένη και παραμελημένη, η οποία τελικά φτάνει σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή και παλεύει να ανταπεξέλθει με απροσδόκητους τρόπους. Ακόμη, δεν πρόκειται για μυθοπλασία, καθώς σε κάθε κοινωνία οι γυναίκες εκτίθενται σε άσχημες ενέργειες, όπως ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και η κακοποίηση.

 

Για να ολοκληρώσω, θεωρώ πως χρησιμοποιώντας τα μέσα ενός δραματικού θρίλερ, οι δημιουργοί της νέας σειράς θέλουν να δείξουν στους θεατές πώς είναι η ζωή μιας γυναίκας που ζει σε συνθήκες φτώχειας και καταπίεσης στη λαμπερή Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ανδροκρατούμενη κοινωνία. Τέλος, δείχνουν ότι το να είσαι “αόρατος” μπορεί να είναι μια δύναμη, που μπορεί να σε εξελίξει, ας πούμε, σε μία serial killer.

Plus: Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυκλοφορία της σειράς ήρθε σχεδόν μαζί με την απελευθέρωση της Melek Ipek, η οποία είχε δολοφονήσει τον άντρα – βασανιστή της.