POP CULTURE

Γιατί το «Άνθρωποι και Ποντίκια» είναι η παράσταση της διετίας

Η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» που παίζεται στο θέατρο Καρτέλ συνεχίζει να είναι sold out και φέτος. Εμείς την είδαμε πέρυσι και εξηγούμε τους λόγους που μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η θεατρική παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» ξεκίνησε πέρυσι και σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε talk of the town. Λόγω των επανελλειμένων sold out η παράσταση που έδειξε από την αρχή τη δυναμική της άνοιξε και φέτος αυλαία. Επέστρεψε κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Cartel Τεχνοχώρο παραμένοντας sold out. Εμείς -για καλή μας τύχη- την είδαμε πέρυσι και αυτοί είναι οι 6 λόγοι για τους οποίους μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

-Ο Βασίλης Μπισμπίκης έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα και προσεγμένη σκηνοθεσία. Από την αρχή μέχρι το τέλος φαίνεται πως έχει «διαβάσει» πολύ κάθε λέξη από το κείμενο και την έχει αποδώσει στην παράσταση. Σε αρκετά σημεία του έργου υπάρχουν βωμολοχίες -εξάλλου πρόκειται για ένα σκληρό έργο- όμως δεν περνάει στο κοινό πως οι ηθοποιοί βρίζουν έτσι απερίσκεπτα χωρίς λόγο, κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία.

-Η μετάφραση του έργου από τη Σοφία Αδαμίδου είναι εξαιρετική και τοποθετημένη στην Ελλάδα του σήμερα σε σημείο που αν δεν το ήξερες δεν θα καταλάβαινες πως είναι ένα αμερικάνικο έργο γραμμένο το 1937.

-Την ερμηνεία των ηθοποιών θα τη θυμάσαι για καιρό. Όλοι τους άψογα συνδεδεμένοι, ο λόγος πλήρως εναρμονισμένος με το σώμα, έχεις την εντύπωση πως αυτή είναι η (πραγματική) ζωή τους. Έχουν μπει τόσο βαθιά στο ρόλο -χωρίς ερμηνευτικές φαμφάρες- που θα σου δημιουργήσουν ποικίλα συναισθήματα.

-Ο χώρος που διαδραματίζεται το έργο σε κάνει να νιώθεις πως ζεις κι εσύ όλα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής.

-Πρόκειται για ένα άγριο (όπως έχουμε πει ξανά) κείμενο με διαχρονικά ερωτήματα (νομίζεις πως έχει γραφτεί σήμερα, ενώ μετράει 83 χρόνια!) και μηνύματα που, λόγω της σκηνοθετικής προσέγγισης του Βασίλη Μπισμπίκη, σε κάποιες σκηνές εκτός από έντονο προβληματισμό φέρνουν γέλιο (ναι, πολύ καλά διαβάσατε), εξισορροπώντας πολύ την ατμόσφαιρα.

-Στα 120 λεπτά (με διάλειμμα) που διαρκεί η παράσταση δεν θα πάρεις τα μάτια σου πάνω από τους ηθοποιούς. Από την αρχή μέχρι το τέλος υπάρχει ροή και έντονη δράση.

Η υπόθεση του έργου: 

Η αγωνιώδης και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, καθιστούν το έργο επίκαιρο και διαχρονικό, ενώ επιτρέπουν μια σύγχρονη ανάγνωση και σκηνοθετική προσέγγιση. Μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spot των μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη και  Μάρα Ζαλόνη(στον ίδιο ρόλο με εναλλασσόμενες ημέρες).

Info:  Αγ. Άννης & Μικέλη 4  Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας||τηλ. 693989 8258