POP CULTURE

Γιατί το θεατρόφιλο κοινό μιλάει για τη Τερέζα Ρακέν;

Η θεατρική παράσταση άνοιξε αυλαία πριν λίγες βδομάδες και έχει καταφέρει να είναι sold out. Η Μαρία Κίτσου που ήθελε χρόνια να ενσαρκώσει την ηρωίδα του μυθιστορήματος θα σε ενθουσιάσει (ξανά) με την ερμηνεία της.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά είναι μία σκληρή ιστορία πάθους, ένα εφιαλτικό ταξίδι στα πιο άγρια ένστικτα της ανθρώπινης ψυχής πέρα από τα όρια της ηθικής. Η ανατομία ενός ανεξέλεγκτου έρωτα με καταστροφικές συνέπειες, ένα άλλο ¨έγκλημα και τιμωρία¨ όπου ανέβηκε στο  Θέατρο “Ροές”, σε σκηνοθεσία και διασκευή Λίλλυς Μελεμέ.

Το σκοτεινό μυθιστόρημα «Τερέζ Ρακέν» δημοσιεύτηκε το 1867 και άλλαξε την πορεία της λογοτεχνίας. Το κοινό των Παρισίων θεώρησε το έργο πορνογραφικό για την ασυμβίβαστη απεικόνιση του γυναικείου ερωτισμού. Το έργο μελετά με χειρουργική ακρίβεια, ωμότητα και σαρκασμό όλες τις ψυχολογικές εκφάνσεις του ανθρώπου που παρασύρεται στις πιο ακραίες και βίαιες συμπεριφορές. Το τρίπτυχο αμαρτία-ενοχή-τύψεις οδηγεί στην πιο τρομερή εκδίκηση που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Η σοκαριστική μελέτη του Ζολά πάνω στη τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα ζήτημα ταμπού τότε αλλά και μέχρι τις μέρες μας, παίρνει πάνω στη σκηνή διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ.

Γαλλία, 19ος αιώνας: Ανάμεσα σε τοίχους που στάζουν απ’ την υγρασία, εγκλωβισμένη σε μια ασφυκτική καθημερινότητα, η Τερέζ μεγαλώνει με τον ασθενικό Καμίγ, σύζυγο και ξάδερφό της, και την υπερπροστατευτική θεία της, κυρία Ρακέν. Ο χρόνος κυλά και εκείνη βυθίζεται σε μία ανυπόφορη στασιμότητα μέσα στον παγερό “οικογενειακό τάφο”, που είναι αναγκασμένη να ζει. Η απρόσμενη γνωριμία της με τον Λοράν, παιδικό φίλο του συζύγου της, ξυπνάει ακαριαία το πάθος μέσα στην σκοτεινή άβυσσο των ματιών της. Παραδίδεται στην αιματώδη ιδιοσυγκρασία του στιβαρού άντρα και η ακόρεστη λαχτάρα της για ζωή γίνεται παραφορά. Η παρουσία του κυριεύει τους νευρώνες της, λυγίζοντας και υπερνικώντας κάθε δισταγμό προς την απαγορευμένη έλξη του.

Τα ζωώδη ένστικτα απελευθερώνονται. Γεννούν ένα εφιαλτικό παιχνίδι απόλυτης ηδονής και οδύνης. Ο εραστής προσφέρει το αίμα του και η ερωμένη τα νεύρα της. Οι δυο τους προκαλούν την πιο επικίνδυνη χημική ένωση, που ρυθμίζει τον μηχανισμό της ύπαρξής τους. Τα όνειρα γίνονται μια εφιαλτική πραγματικότητα, η ίδια η κόλαση.

Η εξαιρετική Μαρία Κίτσου ήθελε χρόνια να ενσαρκώσει την σκοτεινή ηρωίδα του μυθιστορήματος. Το αποτέλεσμα είναι πως θα θυμάστε για χρόνια την Τερέζα Ρακέν της Κίτσου, καθώς η ηθοποιός χρησιμοποιεί όλα τα εκφραστικά της για μια πραγματικά άρτια ερμηνεία.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Κώστας Βασαρδάνης, Θανάσης Πατριαρχέας, Σοφία Σειρλή.

Πέμπτη &  Παρασκευή στις 21:00:
Κανονικό: 16€, Μειωμένο: 14€ , Ομαδικό (10+): 10€/άτομο

Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00: 

Κανονικό: 18€ ,Μειωμένο: 16€, Ομαδικό (10+): 10€/άτομο