POP CULTURE

Η oικογενειακή πλατεία της Βούλας που δεν ήξερες

H family βόλτα στην πλατεία της Βούλας απέκτησε εγχώριο ανταγωνιστή: την πλατεία του Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα!

Αν έχεις μεγαλώσει στη Βούλα ή γενικά στα Νότια Προάστια, έχεις παιδί κάτω των 5 ετών και αύριο ξημερώνει Σαββατοκύριακο, θα καταλάβεις πολύ καλά αυτό που πρόκειται να πω. Οι επιλογές εξόδου για έναν γονέα των Noupou δεν είναι ακριβώς περιορισμένες, αλλά κάποια στιγμή έρχονται σε ένα τέλμα. Και για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους γονείς, που θέλουμε να συνδυάσουμε την διασκέδαση των παιδιών μας με την δική μας- όσο αυτό είναι εφικτό.

Πόσες ακόμα φορές να πας βόλτα στις κούνιες του Άη- Γιάννη και μετά για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο της πλατείας της Βούλας; Για καφέ δεν θα το συζητήσω καν. Ειδικά αν έχεις παιδί κάτω των 3 ετών, η απόπειρα να καθίσεις για καφέ στην πλατεία ισούται με δυο γουλιές φρέντο καπουτσίνο, δέκα αποτυχημένες προσπάθειες να καθίσει ο μικρός Πάνος ήρεμος και πέντε φορές τον γύρο της Βασιλέως Παύλου πιασμένοι χεράκι-χεράκι.

Στην δική μου περίπτωση, ισχύουν όλα τα παραπάνω και ίσως ένα πιο σημαντικό από όλα: βαριέμαι εύκολα. Δεν μπορώ να επαναλαμβάνω συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα, ειδικά τώρα που ως μητέρα μου αρέσει να ψάχνομαι για άλλα μέρη που μπορώ να περάσω ωραία με τον γιο μου.

Για αυτό ίσως ενθουσιάστηκα όταν βρέθηκα ένα απόγευμα Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα. Ναι, στο Πανόραμα της Βούλας, που δεν φημίζεται και τόσο ως προορισμός παρά αν είσαι καλεσμένος σε σπίτι. Κι όμως, έκανα και κάναμε λάθος. Η πλατεία απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, δεν είναι όπως ίσως την θυμόσουν, αν δεν περνάς συχνά από εκεί όπως εγώ. Δεν έχει σημασία πως την έχεις στο μυαλό σου αλλά πως είναι τώρα: γεμάτη με κόσμο και παιδιά.

Παιδιά που έτρεχαν, μεγαλύτερα παιδιά που έπαιζαν μπάσκετ στο γήπεδο που υπάρχει, ακόμα και αυτοσχέδιο ποδόσφαιρο, μικρότερα που έκαναν κούνια και τσουλήθρα στην ξεχωριστή παιδική χαρά. Υπήρχαν ακόμα και μεγαλύτεροι άνθρωποι που έκαναν την βόλτα τους και ζευγαράκια που έτρωγαν το παγωτό τους στα μαρμάρινα σκαλοπάτια. Με λίγα λόγια είχε ζωή, δεν θύμιζε σε τίποτα τα παλιότερα χρόνια που ο χώρος εκεί γέμιζε μόνο ανάλογα με τις τελετές του Αγίου Νεκταρίου.

Καθώς ο μικρός έτρεχε από το ένα παιχνίδι στο άλλο και επέμενε πεισματικά να πάρει την  μπάλα ενός αγοριού που τον περνούσε ένα κεφάλι, σκέφτηκα ότι εντελώς τυχαία βρήκα την λύση σε ένα από τα «διλήμματα» του Σαββατοκύριακου αλλά και των καθημερινών απογευμάτων . Το δίλημμα μου σε κάθε βόλτα ήταν Βούλα ή Γλυφαδα. Την πλατεία Βούλας, λόγω και κοντινής απόστασης την είχαμε φάει με το κουτάλι και στη Γλυφάδα έμπλεκες με πολύ κόσμο, κίνηση, και μια επεικώς μέτρια παιδική χαρά.  Και όπως είπαμε, βαριέμαι εύκολα, θέλω περισσότερες επιλογές από ένα δύο ή και τρεις.

Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο κάθε γονέας αλλά αρκετές φορές μέσα στα κριτήρια για την έξοδό μας ήταν το τι θα κάνουμε μετά, αφού κουραστεί ο μικρός από το παιχνίδι . Ειδικά στις περιπτώσεις όπου βγαίναμε βόλτα μαζί με φίλους που είχαν επίσης παιδιά, ένα φαγητό μετά επιβαλλόταν- ο καφές όπως είπαμε, είναι πολυτέλεια. Αυτό ήταν και το κερασάκι στην τούρτα. Ούτε αυτό λείπει από την πλατεία του Πανοράματος, χάρη στην ομώνυμη ταβέρνα- ψητοπωλείο «Πανόραμα» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.


Για τους αυτόχθονες Βουλιώτες και ειδικά τους κατοίκους Πανοράματος, το «Πανόραμα» δεν είναι άγνωστο. Το αντίθετο, είναι αγαπημένη επιλογή κάθε φορά που λαχταράμε ένα «καθαρό» και νόστιμο σουβλάκι ή θέλουμε να περάσουμε μια ήρεμη βραδιά σε μια οικογενειακή ταβέρνα. Το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να συνδυάσουμε την βόλτα με τα παιδιά μας με μια από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, είναι μια ευχάριστη νότα αλλαγής στην όμορφη ρουτίνα της οικογενειακής ζωής. Θα μας βλέπετε πολύ συχνά εκεί στο Πανόραμα- και στην περιοχή αλλά και στην ταβέρνα.

Πανόραμα
Μπιζανίου 3, Πανόραμα Βούλας
Τηλ: 210-8950740