POP CULTURE

Οι «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» συναρπάζουν το κοινό

Η παράσταση στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης με 16μελη θίασο και ζωντανή μουσική έκανε πρεμιέρα κερδίζοντας το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Η παράσταση «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», στο Θέατρο Τέχνης έκανε πρεμιέρα την περασμένη βδομάδα.

Η νεαρή Μαριάννε θέλει να αντισταθεί στην ανοησία του κόσμου που την περιβάλλει. Προσπαθεί να ξεφύγει από το τέλμα της καθημερινότητας, διαλύει τον αρραβώνα που της έχει επιβάλει ο πατέρας της και ρισκάρει τη ζωή της ακολουθώντας ένα γοητευτικό τυχοδιώκτη που ζει από τον ιππόδρομο. Όμως, πολύ σύντομα μέσα από ένα δύσβατο οδοιπορικό και πολλές άτυχες, δραματικές περιπέτειες θα οδηγηθεί εξαντλημένη, και πάλι στην αγκαλιά του πρώην αρραβωνιαστικού της: ό,τι πεισματικά και ηρωικά προσπάθησε να αποφύγει, της απονέμεται στο τέλος ως νομοτελειακή δικαιοσύνη, ενώ γύρω της–και μέσα της- η ανοησία συνεχίζει να βασιλεύει θριαμβευτικά.

“Τίποτε δε μας δίνει τόσο την αίσθηση του άπειρου όσο η βλακεία”: αυτή τη φράση χρησιμοποιεί ο Χόρβατ για να προλογίσει το έργο του. Και αν ένα πράγμα χαρακτηρίζει όλους τους ήρωες του έργου είναι η βλακεία…Η βλακεία που συνοδεύει την αμορφωσιά, τη θρησκοληψία, το συντηρητισμό, την ημιμάθεια, την αδιαφορία, τον ατομικισμό και φυσικά το φασισμό στον οποίο αναπόφευκτα οδηγείται μια κοινωνία με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Το 1931, έξι μόλις χρόνια πριν τον πρόωρο θάνατό του, ο Χόρβατ γράφει τις “Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης” προβλέποντας την άνοδο του Χίτλερ και την έλευση ενός ακόμα παγκοσμίου πολέμου. Με πολύ χιούμορ, σκληρότητα αλλά και συμπόνοια σκύβει πάνω από τους μικροαστούς ήρωές του. Αυτούς τους ήρωες που πιστεύουν στο Θεό από συνήθεια και υποστηρίζουν το ναζισμό από απάθεια και αμάθεια. Αυτούς τους ήρωες που δεν είναι ούτε “καλοί”, ούτε “κακοί”…απλώς “μικροί” και “φτηνοί”. Άρα δίχως ελπίδα, λέει ο Χόρβατ.

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης” είναι στην πραγματικότητα ο τίτλος του ομώνυμου βαλς του Γιόχαν Στράους που επανέρχεται ως επωδός στο έργο, συνοδευόμενο από μερικά ακόμα πασίγνωστα βαλς του συνθέτη, όπως ο “Γαλάζιος Δούναβης”. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η υπέροχη, λαμπερή  μουσική με τους ήρωες του έργου; Καμία! Κι όμως τη νοσταλγούν, όπως νοσταλγούν μια ‘άλλη ζωή’, ένα λαμπερό, ένδοξο παρελθόν της πόλης τους. Ένα παρελθόν που δε γνώρισαν, ούτε τους συμπεριέλαβε ποτέ…

Από την αρχή της παράστασης καταλαβαίνεις πως το ταξίδι που ξεκινάει έχει ενδιαφέρον. Η Μαριάννα Κάλμπαρη σε συνεργασία με τους ηθοποιούς της έχουν φτιάξει μια ατμοσφαιρική παράσταση που την παρακολουθείς με αμείωτο το ενδιαφέρον. Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια γίνονται κομμάτι της παράστασης και αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα plus η εξαιρετική ερμηνεία της Κωνσταντίνας Τάκαλου στο ρόλο της Μαριάνε που επιστρατεύει όλα τα εκφραστικά της αποδεικνύοντας πόσο ταλαντούχα ηθοποιός είναι.

Εν τέλει, η αναμονή της πρεμιέρας άξιζε γιατί ολόκληρος ο θίασος έχει βρει  ρυθμό και έχει δέσει με αποτέλεσμα να κερδίσει το πιο ζεστό χειροκρότημα από το κοινό. Να τη δείτε οπωσδήποτε!

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):  Νίκος Αλεξίου,  Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.

Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου

Συμμετέχουν: Μαριλένα Μόσχου και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κωνσταντίνος Καραντζής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Άννα-Μαρία Παπαϊωάννου, Ματίλντα Τουμπουρού.

Παραστάσεις:         Τετάρτη και Κυριακή στις 8μμ (εκτός Τετάρτης 3 Απριλίου)

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 9.15μμ

Απογευματινή: Σάββατο 6.15μμ

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη και Κυριακή: 16 κανονικό, 12 μειωμένο, 8 ανέργων

Σάββατο: 18 κανονικό, 12 μειωμένο- ανέργων

Πέμπτη και Παρασκευή γενική είσοδος 12 ευρώ (και ανέργων)