POP CULTURE

Είστε έτοιμοι να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Orient Express»;

Το αγαπημένο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι και θα σας παρασύρει σε ένα μοναδικό κυνήγι αναζητήσεων.

Ένα από τα ωραιότερα αστυνομικά μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι το «Έγκλημα στο Orient Express» παίζεται στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με ένα θίασο έντεκα πρωταγωνιστών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αντώνη Καλογρίδη.

Γυρίζοντας στην Κωνσταντινούπολη, ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ  Ηρακλής Πουαρό από μια αποστολή που είχε αναλάβει λαμβάνει ένα τηλεγράφημα στο ξενοδοχείο όπου καταλύει, που τον αναγκάζει να φύγει για το Λονδίνο. Προσπαθεί να κλείσει μια θέση στο Οριάν Εξπρές  που αναχωρεί μερικές ώρες αργότερα, αλλά το τραίνο είναι πλήρες. Ωστόσο με την βοήθεια του συμπατριώτη του, κύριου Μπουκ και διευθυντή της εταιρείας του Οριάν Εξπρές, καταφέρνει να βρει μια κουκέτα. Λίγο μετά την αναχώρηση, ο Πουαρό γνωρίζεται με έναν Αμερικανό επιχειρηματία, τον Σάμιουελ Ράτσετ, ο οποίος αναγνωρίζοντας τον διάσημο ντετέκτιβ, του ζητά να τον προσλάβει σαν υπεύθυνο για την ασφάλειά του, αλλά ο Πουαρό, αρνείται. Την δεύτερη νύχτα του ταξιδιού, ο κύριος Μπουκ βρίσκει και προσφέρει στον Πουαρό, μια κουκέτα πρώτης θέσης. Έτσι, ο Πουαρό βρίσκεται να κοιμάται ακριβώς δίπλα στην καμπίνα του κυρίου Ράτσετ.

Το επόμενο πρωί και ενώ το τραίνο είναι σταματημένο έξω από την πόλη Βίνκοβτς, καθώς το χιόνι έχει κλείσει τις γραμμές, ο Πουαρό ειδοποιείται ότι ο Ράτσετ βρέθηκε νεκρός. Ο κύριος Μπουκ ζητά από τον Πουαρό να ερευνήσει την δολοφονία, έτσι ώστε μόλις φτάσουν στο Βίνκοβιτς, να παραδώσουν τον ένοχο στις αρχές.  Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Πουαρό, ανακαλύπτει ένα μισοκαμμένο σημείωμα, που γράφει θυμήσου την Νταίζη Άρμστρονγκ– το οποίο στην ουσία είναι και το κλειδί της υπόθεσης. Ο Πουαρό θυμάται την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας της μικρής Νταίζης Άρμστρονγκ,  μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε όλον τον κόσμο. Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο Λανφράνκο Κασέτι, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης και εξαφανίστηκε από την Αμερική μαζί με τα λύτρα. Ο Πουαρό συσχετίζει τον Ράτσετ με τον Κασέτι, και φτάνει στο συμπέρασμα ότι κάποιος τον δολοφόνησε για να τον εκδικηθεί για την “υπόθεση Άρμστρονγκ”. Έτσι, αρχίζει να ανακρίνει όλους τους επιβαίνοντες στο βαγόνι και  ανακαλύπτει ότι όλοι τους είναι ύποπτοι για την δολοφονία του Ράτσετ.

Η παράσταση είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική με τον σκηνοθέτη Αντώνη Καλογρίδη να έχει μελετήσει με ακρίβεια το έργο και να βρίσκεται στην καλύτερη του επαγγελματική φάση. Η πλοκή είναι γοητευτική γεμάτη μυστήριο και ανατροπές με χαρακτήρες που συναρπάζουν και γοητεύουν.

Στα plus της παράστασης η απολαυστική ερμηνεία της Κάτιας Δανδουλάκη, όπου οι ρόλοι μυστηρίου που ταυτόχρονα κρύβουν τσαχπινιά και χιούμορ της ταιριάζουν γάντι. Στο σύνολο της η παράσταση σου αφήνει μια ωραία αίσθηση και σε παρασύρει από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή εκεί που γίνεται και η μεγάλη αποκάλυψη.

Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, , Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Λένα Δροσάκη, Άγγελος Μπούρας, Λευτέρης Ζαμπετάκης και η Όλγα Πολίτου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων :Πέμ. 8 μ.μ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ., Κυρ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Τετ. 7.30 μ.μ.

Info: Αγ. Μελετίου 61Α,Κυψέλη, Τηλ.: 2108640414