POP CULTURE

Το “Μετά τα Μεσάνυχτα” είναι το βιβλίο που θα σε συνεπάρει αυτό το καλοκαίρι

Η Αλιμιώτισσα Τατιάνα Τζινιώλη επέστρεψε δριμύτερη με το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της Manhattan, με τίτλο “Μετά τα Μεσάνυχτα” και κάπως έτσι, κατάφερε ώστε μια νότια αύρα να μας συντροφεύει ακόμη και στις διακοπές μας μακριά από τα νότια.  

Επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη ώρα που θα ξαπλώσεις το κορμί σου σε μια ξαπλώστρα μ’ ένα γευστικό smoothie δίπλα σου και τον ήχο των κυμάτων να σου γαργαλάει την ακοή. Είναι αυτή η ώρα που μπορείς να διαβάσεις ανενόχλητος το βιβλίο σου, γιατί πολλές φορές οι έντονοι ρυθμοί ζωής έχουν καταστήσει ακόμη κι αυτό μια πολυτέλεια των διακοπών. Είναι αυτή η ώρα που ένα καλό βιβλίο μπορεί να σε διακτινίσει σε όλο τον κόσμο, να σου χαρίσει έντονα συναισθήματα, να σε κάνει να χάσεις την αίσθηση του χρόνου. Γι΄ αυτό και η επιλογή του είναι σοβαρή υπόθεση. Αυτό το καλοκαίρι όμως, ο προβληματισμός γι’ αυτό έχει πάει επίσης διακοπές. Κι αυτό γιατί μπορείς νοερά να πάρεις τα νότια μαζί σου, διαβάζοντας το βιβλίο της δικής μας Τατιάνας που διαβάζεται απνευστί. 

Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της Τατιάνας Τζινιώλη αλλά το γλυκόπικρο “Μετά τα Μεσάνυχτα”, δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Manhattan είναι το αγαπημένο μου. Ίσως γιατί η Τατιάνα μπόρεσε να σχηματίσει τα συναισθήματα σε λέξεις που κόβουν την ανάσα, ίσως γιατί ένιωσα μια ιδιαίτερα συγγραφική ωριμότητα σε αυτό το βιβλίο, ίσως γιατί οι ρεαλιστικοί ήρωες Σεμπάστιαν και η Λέξι έχουν στοιχεία που μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας από μας. 

Ο Σεμπάστιαν οδηγούσε το αυτοκίνητο ένα βροχερό βράδυ, όταν συνέβη το αυτοκινητικό δυστύχημα που του στοίχισε τη γυναίκα της ζωής του και σ’ εκείνον άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Βουτηγμένος στο πένθος, έδωσε έναν όρκο ζωής. Να μην την ξεχάσει ποτέ, να κρατάει τη μνήμη της ζωντανή, ακόμη κι αν ο ίδιος γινόταν ζωντανός-νεκρός. Έξι χρόνια πέρασαν από εκείνο το μοιραίο γεγονός, μέχρι που η Λέξι γυρίζει από το Λονδίνο. Η αδελφή του καλύτερού του φίλου. Το κορίτσι με το λαμπερό χαμόγελο, που φώτισε τα σκοτάδια του. Όμως ο Σεμπάστιαν έχει γκρεμιστεί στον πάτο και δεν επιτρέπει ο ίδιος στον εαυτό του να αναδυθεί στην επιφάνεια. Πώς μπορεί να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε εκείνο το μοιραίο βράδυ, όταν έχασε εκείνη, τον κόσμο του όλο; Αρνείται να προχωρήσει από φόβο πως θα την προδώσει. Παλεύει με τους δαίμονές του, το σκοτάδι προσπαθεί να επιβληθεί στο φως. Ο έρωτας της Λέξι γίνεται φτερά και του τα χαρίζει απλόχερα ώστε να βγει στην επιφάνεια, ακόμη κι αν εκείνη κομματιαστεί. Πώς να νικήσεις μία εξιδανικευμένη ανάμνηση; 

Ακόμη κι όταν ο Σεμπάστιαν, μουδιασμένος από τα έξι χρόνια πένθους, νιώθει τις φερομόνες του να πάλλονται και πάει να αφεθεί, οι ενοχές με τις οποίες έχει ντύσει το τραγικό γεγονός της απώλειας, τον κρατούν αλυσοδεμένο. Ακριβώς τη στιγμή που κοντεύει να αγγίξει τη λύτρωση, κάνει τεράστια βήματα προς τα πίσω, με σκληρότητα προς την Λέξι αλλά κυρίως προς τον ίδιο του τον εαυτό, την ευτυχία που δεν ήθελε να αξίζει. 

Η Τατιάνα Τζινιώλη επέλεξε ένα δύσκολο θέμα, τη διαχείριση του πένθους και μέσα από τον Σεμπάστιαν επιχείρησε να αγγίξει ένα δικό της φόβο, εκείνο του θανάτου αγαπημένων προσώπων. Ο ήρωάς της δεν ήθελε να ξεφύγει από το πένθος του και η Τατιάνα προσέγγισε τον εσωτερικό του κόσμο χωρίς υπερβολές και με μια φυσική ροή, απόλυτα ρεαλιστική. Ένα συναισθηματικό βιβλίο, με μικρές δόσεις χιούμορ από αυτές που μας έχει συνηθίσει η Τατιάνα με highlight την εμφάνιση προσώπων από το πρώτο βιβλίο της τριλογίας “Ένα βράδυ” αλλα και από το επόμενο βιβλίο που ετοιμάζεται.

Καμιά φορά όταν η στιγμή είναι κατάλληλη και για τους δύο ανθρώπους, ακόμη κι αν επιφανειακά φαίνεται εντελώς ακατάλληλη, όλα μπορούν ν’ αλλάξουν ή μήπως όχι; Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου συνοδεία θαλασσινής αύρας.

Το αυτοτελές μυθιστόρημα της Τατιάνας Τζινιώλη “Μετά τα Μεσάνυχτα – Manhattan #2″ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.