POP CULTURE

Ποια παράσταση να δεις online σήμερα (27/03), Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προτείνω να δεις online την «Αγριόπαπια» στο site του Πορεία. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη μέχρι αύριο (28/03) στις 10.00 π.μ.

Το θέατρο Πορεία, θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή του πορεία, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο.

Κάθε ημέρα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του θεάτρου.

Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προτείνω να καθίσεις αναπευτικά στον καναπέ σου και να απολαύσεις online την παράσταση «Αγριόπαπια», η οποία είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές.

– Πήρε το τρίτο βραβείο καλύτερης παράστασης το 2018 (στα βραβεία Αθηνοράματος) και σχεδόν κάθε βράδυ ήταν sold out.

– Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου (και ψυχή του θεάτρου Πορεία) δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία έχει βασιστεί στις αξιόλογες ερμηνείες των ηθοποιών. Η διάρκειά της είναι μεγάλη, αλλά η ιστορία κυλάει με ενδιαφέρον χωρίς να κάνει «κοιλιά». Στα plus η αισθητική του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει καταφέρει κάθε χρόνο να ανεβάζει παραστάσεις που αποσπούν διθυραμβικές κριτικές.

– Η ταλαντούχα ηθοποιός Σίσσυ Τουμάση ήταν υποψήφια, για τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, για την Καρφίτσα Μελίνα Μερκούρη.

– Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού αναλλοίωτο. Ο Γιάννος Περλέγκας έχει φτιάξει προσεκτικά το πορτραίτο του ήρωα του Γκραίγκερς Βέρλε, όπως έχουν κάνει άλλωστε όλοι οι ηθοποιοί -κάτι που λειτουργεί μοναδικά στο σύνολο.

Λίγα λόγια για την παράσταση: 

Ο Γκραίγκερς γυρίζει στην πατρίδα του έπειτα από χρόνια απουσίας σ’ ένα ερημικό μέρος, όπου ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για τη ζωή, την οποία αποκαλεί «επιταγή του ιδεώδους» και συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκραίγκερς τον θεωρεί τότε ιδανικό παραλήπτη για την «επιταγή» του και επιχειρεί να οδηγήσει την οικογένεια Έκνταλ στη συνειδητοποίηση της ψευδαίσθησής της και να «σώσει» με κάθε κόστος την αγριόπαπια από τον βυθό.

Η αλήθεια πρέπει να αποκαλύπτεται, όποιο κι αν είναι το κόστος, διότι μόνο τότε μπορεί κανείς να γίνει κοινωνός της ιδεώδους ζωής, υποστηρίζει ο Γκραίγκερς κατά την αντιπαράθεσή του με τον Ρέλινγκ πάνω στη μοίρα του Γιάλμαρ. Το ζωτικό ψεύδος είναι η θεραπεία διά πάσαν νόσον, αντιτείνει ο πνευματικός του αντίπαλος. Ο Χένρικ Ίψεν, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές κι επαναστάτες του παγκόσμιου θεάτρου, για άλλη μια φορά αποκαθηλώνει πρότυπα γράφοντας την Αγριόπαπια, μια ποιητική και γεμάτη συμβολισμούς τραγικωμωδία για τα ζωτικά ψεύδη και τις μετα-αρετές μας, που διαδραματίζεται μέσα στο χάσμα δύο οικογενειών.

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Λένα ΔΡοσάκη, Σίσσυ Τουμάση, Άννα Μάσχα, Θέμης Πάνου, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιώργος Μπινιάρης.