POP CULTURE

Podcasts: Το Ίδρυμα Ωνάση εκπέμπει “ζωντανά από τον Όλυμπο”

Μια σειρά από podcasts στα αγγλικά για παιδιά προεφηβικής ηλικίας από όλο τον κόσμο, με τίτλο “Live from Mount Olympus”. Μια σπουδαία ηχητική περιπέτεια που συνδυάζει τη μαγεία του ηχητικού και του σύγχρονου θεάτρου με τη δύναμη του αρχαιοελληνικού μύθου.

Η ηχητική περιπέτεια έξι επεισοδίων για παιδιά προεφηβικής ηλικίας ζωντανεύει στα αγγλικά τον αρχαιοελληνικό μύθο του Περσέα.

Το Ίδρυμα Ωνάση και το ραδιοφωνικό δίκτυο για παιδιά προεφηβικής ηλικίας TRAX του δημοσιογραφικού οργανισμού PRX στις ΗΠΑ εγκαινιάζουν το Live from Mount Olympus (Ζωντανά από τον Όλυμπο), ένα νέο podcast στα αγγλικά, σε συμπαραγωγή με το αμερικανικό θεατρικό σύνολο the TEAM. Μια σπουδαία ηχητική περιπέτεια που συνδυάζει τη μαγεία του ηχητικού και του σύγχρονου θεάτρου με τη δύναμη του αρχαιοελληνικού μύθου. Το πρόγραμμα μεταδίδεται δωρεάν σε ακροατήρια σε όλο τον κόσμο, από την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, με νέα επεισόδια κάθε Τρίτη μέχρι και τις 9 Μαρτίου.

Αν και μόλις τρία επεισόδια έχουν βγει στον αέρα, το νέο podcast του Ιδρύματος Ωνάση, Live from Mount Olympus, βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις προτάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων The Νew Υork Τimes, που αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Εφηβεία, απαγόρευση κυκλοφορίας, τσακωμοί με γονείς: Η εφηβεία είναι αρκετά σκληρή χωρίς να χρειάζεται κανείς να αντιμετωπίσει μια Γοργώ. Ο Περσέας έπρεπε να δουλέψει πολύ σκληρά. […] H κλασική ιστορία του ελληνικού μύθου, αλλά αυτή τη φορά προσαρμοσμένη σε μια ιστορία για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και ενήλικες που θέλουν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο με τον πιο ζωντανό τρόπο. […] Τα επεισόδια είναι μεστά και ευχάριστα. Οι διάλογοι διαθέτουν σύγχρονο ρυθμό και σημερινή γλώσσα. […] Ανάμεσα σε ανταγωνισμούς και έριδες, αυτό το podcast είναι ό,τι ακριβώς ζουν οι έφηβοι μεταξύ του πρωινού κουδουνιού και της τελευταίας σχολικής ώρας στην τάξη. Μόνο που η ιστορία του Περσέα τούς δίνει και ως bonus το ταξίδι σε φανταστικά τοπία όπου συμβαίνουν τα πιο απίστευτα πράγματα. Όμως, αυτές οι ιστορίες είναι επίσης πολύ σημαντικές, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σύστημα πεποιθήσεων και ένα όραμα για τον κόσμο που δεν υπάρχει πλέον ως πραγματικότητα, αλλά ωστόσο βρίσκει τον τρόπο και επιβιώνει».

Το Live from Mount Olympus, μια ηχητική περιπέτεια για όλους, έχουν σκηνοθετήσει η Rachel Chavkin, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Tony καλύτερης σκηνοθεσίας μιούζικαλ το 2019 για το Hadestown και έλαβε διακρίσεις το 2017 για το Natasha, Pierre and the Great Comet of 1812, και ο Zhailon Levingston, ο οποίος αυτή την περίοδο συμμετέχει στη σκηνοθετική ομάδα του Tina: The Tina Turner Musical στο Μπρόντγουεϊ.

Όταν ο νεαρός Περσέας, τον οποίο ερμηνεύει ο ηθοποιός Divine Garland, δίνει μια παράτολμη υπόσχεση να σώσει τη μητέρα του από τα νύχια ενός κακού βασιλιά, πρέπει να βάλει πλώρη για μια επικίνδυνη αποστολή. Ο Ερμής, ο θεός της τύχης και των κλεφτών, με τη φωνή του βραβευμένου με Tony ηθοποιού André De Shields (the TEAM, Hadestown· The Wiz), αφηγείται αυτή την ιστορία τρομακτικών τεράτων, πανίσχυρων θεών και ενός γενναίου κοριτσιού που θα αλλάξει τη ζωή του Περσέα για πάντα. Εξάπτοντας τη φαντασία μέσα από την υποβλητική δράση και τον εμβυθιστικό ήχο, το podcast εξερευνά επίσης τα διαχρονικά ζητήματα των πολύπλοκων οικογενειών, της αγάπης και του να ανακαλύπτεις, όχι μόνο ποιος είσαι, αλλά και τι μπορείς να κάνεις.

«Οι ηχογραφήσεις ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για την ομάδα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» δηλώνει η συν-σκηνοθέτρια Rachel Chavkin. «Δεν λείπει ένας ελαφρύς τόνος, αλλά και το βάθος. Και πιστεύω ότι η χαρά που νιώθαμε κατά τη δημιουργία θα μεταδοθεί σε ακροατές κάθε ηλικίας, καθώς αυτές οι παλιές ιστορίες αποκτούν νέα πνοή.»

«Το Ίδρυμα Ωνάση έχει στενούς και οργανικούς δεσμούς με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τις διαχρονικές ιστορίες τους για την ύπαρξη, το θείο, τη μάχη και την αρετή. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέσο για να φιλοξενήσει αυτές τις αιώνιες ιστορίες από μια ηχητική παράσταση μέσω ενός σύγχρονου podcast» επισημαίνει η Karen Brooks Hopkins, εκτελεστική παραγωγός και ανώτερη σύμβουλος του Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το πρόγραμμά μας είναι μέρος του TRAX, του νέου δικτύου του PRX, και είμαστε περήφανοι για τους εξαιρετικούς ηθοποιούς, δημιουργούς και συμβούλους που έφεραν το Live from Mount Olympus στα ραδιοκύματα.»

«Το Live from Mount Olympus είναι ένα έπος θνητών και θεών, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μια ιστορία γεμάτη πανανθρώπινες αλήθειες με τις οποίες ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι στις ζωές μας, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε» λέει η Michelle Smawley, εκτελεστική παραγωγός του TRAX του PRX. «Στο TRAX, πιστεύουμε ότι τα podcasts έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν περιπετειώδη ψυχαγωγία σε ακροατήρια προεφηβικής ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα συνάδουν με τα βιώματά τους και τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Ωνάση και με αυτή την καταξιωμένη και πολύ συμπεριληπτική ομάδα δημιουργών, για να παρουσιάσουμε στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας ένα σόου που παρόμοιό του δεν έχουν ξανακούσει.»

Στο Live from Mount Olympus συμμετέχουν ηθοποιοί της καταξιωμένης θεατρικής ομάδας the TEAM με έδρα το Μπρούκλιν, μεταξύ των οποίων οι Vinie Burrows (Γαία, Μαία, Γραία, Νύμφη), André De Shields (Ερμής), Jill Frutkin (Μήτις, Γραία, Νύμφη), Divine Garland (Περσέας), Amber Gray (Κασσιόπη), Modesto “Flako” Jimenez (Φύλακος), Libby King (Αθηνά), Ian Lassiter (Δίας, Απόλλωνας, Ακρίσιος, Πολυδέκτης, Κρόνος, θαλάσσιο τέρας Κήτος), Zhailon Levingston (νεαρός Ερμής, παρουσιαστής των επιτάφιων αγώνων, παρουσιαστής της σειράς), Christina Liberus (Ανδρομέδα), Nehemiah Luckett (Κηφέας), Jake Margolin (Δίκτυς), James Harrison Monaco (Ήφαιστος, Άτλας, Φινέας), Kristen Sieh (Περσέας στις ηλικίες των 5 και 12 ετών, Ρέα, Γραία, Νύμφη) και Jillian Walker (Δανάη).

Το Live from Mount Olympus είναι διαθέσιμο δωρεάν (on demand) σε διάφορες πλατφόρμες podcast, όπως οι Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify και Stitcher, και διαδικτυακά στο TRAX.fm.

Επισκεφτείτε το onassis.link/olympus για να μάθετε περισσότερα.