POP CULTURE

Στο κελί 33 δίνουν και παίρνουν τα επιτραπέζια

Το Κελί, ένα Gaming Group στα Νότια, βρίσκεται σε ένα δρομάκι στον αριθμό 33 και οι “τρόφιμοί” του, κάθε Σάββατο επιστρέφουν με τη θέλησή τους για να παίξουν δωρεάν, κάποιο από τα εκατοντάδες επιτραπέζια παιχνίδια του. 

Πώς ξεκίνησε το “Κελί”¨; 

Ξεκίνησε από μια ιδέα 4 ατόμων για να έχουμε ένα δικό μας χώρο για να παίζουμε. Έτσι κι αλλιώς μαζευόμασταν σε σπίτια από πριν αλλά ήταν λίγο δύσκολο να συντονιστεί και να οργανωθεί σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον ήταν δεσμευτικό γι’ αυτόν που έβαζε το σπίτι. Στην αρχή το κάναμε για μας, νοικιάσαμε ένα χώρο και κάθε Σάββατο έρχονταν και άτομα από την Ελληνική κοινότητα επιτραπεζίων παιχνιδιών και έπαιζαν. Κάποια στιγμή όμως δεν μπορούσαμε να το στηρίξουμε άλλο οικονομικά και απευθυνθήκαμε στην Ελληνική κοινότητα που τελικά μας στηρίζει μέχρι σήμερα, όπως και κάποιοι donators. Έχουμε ιδρύσει και σύλλογο μη κερδοσκοπικό γι’ αυτό το σκοπό. Αισίως το Μάιο κλείνουμε 2 χρόνια. 

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Συζητούσαμε διάφορα ονόματα, ελληνικά και αγγλικά. Αν το δεις όμως απ’έξω φαίνεται σαν κελί γιατί έχει κάγκελα στη τζαμαρία, τυχαία βρίσκεται και στον αριθμό 33 και έτσι προέκυψε το όνομα. Στην ουσία, μας το είπε ο χώρος από μόνος του.  

Τι είδους events φιλοξενεί το Κελί; 

Κατάρχας, το Κελί είναι ανοιχτό κάθε Σάββατο από τις 5 το απόγευμα μέχρι όσο πάει για οποιονδήποτε θέλει να έρθει να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια μόνος του ή με παρέα. Από ΄κει και πέρα, μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει 10 events για light board gaming, για ανθρώπους που δεν έχουν εξοικειωθεί με παιχνίδια που παίζουν στην Ελληνική κοινότητα, οπότε τους βοηθάμε να ενταχτούν στο hobby με πιο χαλαρά παιχνίδια. Έχουμε κάνει επίσης 2 παιδικά events για ηλικίες από 3 ως 10 ετών. Κάθε δωμάτιο και διαφορετική ηλικία με εθελοντές που εξηγούσαν τις οδηγίες και κατεύθυναν τα παιδιά. Φέτος διοργανώσαμε και την κοπή της πίτας μας, μαζευτήκαμε μέσα στο Κελί 94 άτομα! Είχαμε από καταστήματα και εταιρείες 15 διαφορετικά δώρα, φυσικά επιτραπέζια παιχνίδια! Τώρα θέλουμε να διοργανώσουμε το πρώτο μας τουρνουά.

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που φτιάχνουν επιτραπέζια;  

Φέτος στο διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές που διοργανώνεται για έκτη χρονιά στην Ελλάδα, υπάρχουν 48 υποψηφιότητες! Πέρσι είχα και την τιμή να είμαι κριτής, αυτή τη φορά δυστυχώς δεν θα προλάβω λόγω χρόνου. Φέτος θα γίνει και ο διαγωνισμός επιτραπέζιο για παιδιά. Το Κελί επίσης βοηθάει τους νέους σχεδιαστές που έρχονται με το παιχνίδι τους και δίνουμε feedback, αφού το παίξουμε εμείς και αρκετοί ακόμη παίχτες, βλέπουμε τι λάθη έχει το παιχνίδι, τι πρέπει να διορθωθεί. Σήμερα μάλιστα παίξαμε 2 τέτοια παιχνίδια. 

Εσύ έχεις σχεδιάσει κάποιο παιχνίδι; 

Το είχαμε προσπαθήσει με έναν φίλο. Το είχαμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αλλά χρειάζονταν πολλές ώρες play test. Οπότε κάπου εκεί χάθηκε στη μετάφραση. Δεν είναι καθόλου κερδοφόρο να εκδώσεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Τα περισσότερα λεφτά πάνε στην εταιρεία παραγωγής γιατί αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιο δικό σου επιτραπέζιο στο ράφι.

Πες μας το Top 5 επιτραπεζίων για σένα. 

Εμένα προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα ζαροπαίχνιδα. Η λίστα μου, που είναι από όλες τις κατηγορίες, θα έλεγα πως είναι η εξής:

1. Clash of Cultures. Σύγκρουση των Πολιτισμών. Είναι ένας συνδυασμός πολιτισμού και χτισίματος αυτοκρατορίας που διαδραματίζεται κάπου μεταξύ της προ Χαλκού εποχής και της προ Αναγέννησης εποχής, στο πεδίο των τεχνολογικών εξελίξεων.

2. Roll for the Galaxy. Είναι ένα ζαροπαίχνιδο για την οικοδόμηση αυτοκρατοριών που παίζεται με 2-5 παίκτες. Τα ζάρια αντιπροσωπεύουν το λαό σας. Ο παίχτης που διοικεί καλύτερα και χτίζει την πιο ευημερούσα αυτοκρατορία κερδίζει!

3. Mage Knight. Eίναι Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη αυτή τη στιγμή. Παίρνεις ένα ρόλο από τους 4 ισχυρούς Mage Knights και τον υποδύεσαι. Χρειάζεται να διερευνήσεις (και να κατακτήσεις) μια γωνιά του σύμπαντος, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ατλάντειας αυτοκρατορίας. Οι παίχτες χάνουν ή κερδίζουν ως ομάδα, αλλά περιλαμβάνονται και solo κανόνες.

4. Archipelago. Στο Αρχιπέλαγος, οι παίκτες είναι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αναγέννησης που ανταγωνίζονται για την εξερεύνηση της Καραϊβικής και του Ειρηνικού αρχιπελάγους. Ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει το μυστικό στόχο του άλλου.

5. Twilight Imperium. Ένα παιχνίδι που θες τουλάχιστον 12 ώρες για να το παίξεις αλλά αξίζει οπωσδήποτε! Oικοδόμηση αυτοκρατοριών, διαστρικές συγκρούσεις, εμπόριο, και αγώνας για την εξουσία. 

Πες μας ένα καινούριο επιτραπέζιο που βγήκε πρόσφατα και έχει γίνει hit. 

Τα πιο πιασάρικα και εμπορικά είναι τα party games γιατί όλοι έχουν συνδυάσει τα επιτραπέζια με μεγάλη παρέα και πολύ γέλιο. Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι που βγήκε στα τέλη του ’15, πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα και παίζεται με οχτώ άτομα, είναι το Spyfall. Έχουμε τριάντα διαφορετικές τοποθεσίες. Χωρίς να ξέρουμε θα πάρουμε μία τοποθεσία και θα μοιράσουμε τις κάρτες στους υπόλοιπους παίχτες. Οι 7 από τους 8 θα δουν την τοποθεσία. Ένας από αυτούς είναι ο κατάσκοπος και δεν ξέρει που βρίσκεται. Κάνουμε ερωτήσεις ο ένας στον άλλο για να καταλάβουν οι άλλοι παίχτες πως ξέρουμε που βρισκόμαστε, οπότε δεν είμαστε ο κατάσκοπος αλλά χωρίς να καταλάβει ο ίδιος σε ποιο χώρο βρισκόμαστε. Το παιχνίδι τελειώνει όταν βρούμε τον κατάσκοπο. Αν ο κατάσκοπος βρει την τοποθεσία μας νικάει εκείνος. Το παιχνίδι βγάζει πολύ γέλιο γιατί πρέπει να σκαρφιστείς ερωτήσεις που δεν θα προδόσουν την τοποθεσία αλλά παράλληλα θα δείξεις στους υπολοίπους πως γνωρίζεις που βρίσκεσαι, ενώ ο κατάσκοπος πρέπει να σκεφτεί μια γενική ερώτηση αλλά και να δώσει γενική απάντηση. 

Υπάρχει κάποιο ελληνικό επιτραπέζιο που έχει κάνει επιτυχία εκτός των Ελληνικών συνόρων; 

To Among the Stars του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, που λαμβάνει χώρα σε έναν γαλαξία που μόλις βγήκε από έναν πόλεμο μετά τον οποίον, εξωγήινες φυλές από κάθε γωνιά που χτυπήθηκε αναζητά ειρήνη και ευημερία, προοπτική για ανάπτυξη και πρόοδο. Μια κοινή απειλή αναγκάζει όλους να συνεργαστούν. Μια συμμαχία ξεκινάει τις πρώτες σελίδες στην ιστορία του σύμπαντος. Στην συμμαχία αυτή οι διαφορετικές εξωγήινες φυλές καλούνται να χτίσουν διαστημικούς σταθμούς σε κάθε γωνιά του γαλαξία, να δυναμώσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να αναπτύξουν ξανά το εμπόριο ανάμεσα στις φυλές. Έχει βγει από την εταιρεία Artipia Games του Κωνσταντίνου Κοκκίνη που το έχει εκδώσει στα αγγλικά. 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πιστεύεις πως έχει βγει από το Κελί; 

Οι φιλίες! Έχουν δημιουργηθεί πολύ ωραίες παρέες μέσα στο Κελί, με κοινό σημείο -πάντα- το πάθος για τα επιτραπέζια. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο facebook page To Κελί

Φωτογραφίες: Nou-Pou.gr