POP CULTURE

The Prom: Η νέα ταινία του Ryan Murphy είναι η απαραίτητη νότα αισιοδοξίας που χρειαζόμαστε αυτές τις γιορτές

Meryl Streep, James Corden, Nicole Kidman και Andrew Rannells σε μία ταινία γεμάτη αισιοδοξία και με άκρως εορταστικό κλίμα που αποτελεί την ιδανική επιλογή για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η νέα ταινία The Prom του Ryan Murphy, σκηνοθέτη των ήδη εξαιρετικά γνωστών Glee, Pose, American Horror Story και πιο πρόσφατα του Ratched, προβάλλεται στο Netflix από τις 11 Δεκεμβρίου. Γέλιο, δράμα, χρώματα, χορούς, φανταχτερά κοστούμια και μουσική θα συναντήσεις στην νέα πλούσια μεταφορά του γνωστού ομώνυμου μιούζικαλ του Broadway, το οποίο ανέβηκε το 2018 σε μουσική Μάθιου Σκλαρ και στίχους Τσαντ Μπίγκουελιν. Ωστόσο, η υπόθεση στηρίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό, το οποίο συνέβη στο Φούλτον του Μισισίπι το 2010.

Η ταινία αφορά ένα κουαρτέτο ηθοποιών του Broadway, την Dee Dee (Meryl Streep), τον Barry (James Corden), τον Trent (Andrew Rannells) και την Angie (Nicole Kidman), οι οποίοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αναζητούν έναν καλό σκοπό προκειμένου να ανέβουν στα μάτια του κοινού τους. Βρίσκουν, λοιπόν, την ιστορία μιας μαθήτριας Λυκείου της Ιντιάνα, της Emma (Jo Ellen Pellman), στην οποία έχει απαγορευτεί να πάει στον χορό με την κοπέλα της, Alyssa (Ariana DeBose), και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίζει να ακυρώσει εντελώς τον μεγάλο χορό της χρονιάς. Οι stars καταφθάνουν στην Ιντιάνα και έχουν θέσει ως στόχο τους μέσα από το τραγούδι και τον χορό να αλλάξουν την απόφαση του Συλλόγου, στην προσπάθειά τους να αναμορφώσουν το προφίλ τους και να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας ξανά πάνω τους.

Ο Murphy κατορθώνει να συγκεντρώσει ένα λαμπερό καστ, κυρίως με την -πάντα- συγκλονιστική ερμηνεία της Maryl Streep (η οποία για μένα ξεχωρίζει) που γνωρίζει καλά το μιούζικαλ και δίνει άλλον αέρα στο σύνολο του έργου. Ωστόσο, η επιλογή του Corden, στο ρόλο του γκέι άντρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι στρέιτ, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με πολλούς στα social media να χαρακτηρίζουν την ερμηνεία “προσβλητική”, αναφέροντας ότι θυμίζει μια στερεοτυπική απεικόνιση ενός γκέι άντρα σε κωμωδίες παλαιότερων εποχών. Προσωπικά, τον βρίσκω πολύ καλό στον ρόλο του και μαζί με τη Meryl Streep, που φαίνεται να έχουν και εξαιρετική χημεία, κάνουν το τέλειο δίδυμο. Τέλος, ανερχόμενο ταλέντο φαίνεται να είναι η νεαρή Jo Ellen Pellman στον ρόλο της Emma, αφού διαθέτει και σπουδαία φωνή και υποκριτικό ταλέντο.

Η ταινία αποτελεί μια ανάλαφρη επιλογή, αλλά ταυτόχρονα περνάει αρκετά σημαντικά μηνύματα κυρίως σε σχέση με την αποδοχή της LGBTQ κοινότητας, κάτι σύνηθες βέβαια στα έργα του Murphy. Περιγράφει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας καταπιεσμένος έφηβος που νιώθει διαφορετικός, λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται και -περιορισμένη μεν- έμφαση στο ασφυκτικό και καταπιεστικό περιβάλλον που επικρατεί σε μια μικρή πόλη στην επαρχία και στο πόσο αυτό επηρεάζει τον κόσμο που ζει εκεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν δημιουργείται μια “βαριά” ατμόσφαιρα. Αντίθετα, δημιουργείται μια ιδιαίτερα εύθυμη διάθεση και ένα πνεύμα συλλογικότητας που κάνουν το Prom την πιο feelgood ταινία της χρονιάς. Όπως είπε και η ίδια η Meryl Streep όταν διάβασε το σενάριο: “Είναι ένα βάλσαμο για την περίοδο που διανύουμε”.

Τα φωτεινά έντονα χρώματα και η θετική ενέργεια που εκπέμπει η ταινία είναι αυτά που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά κοστούμια της Lou Eyrich, την πολύ ωραία σκηνοθεσία του Murphy και τις απολαυστικές ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών, ακόμη και αν δεν είσαι φαν των μιούζικαλ. Ως μοναδικό μειονέκτημα της ταινίας θα ανέφερα το γεγονός ότι τα σημαντικά κοινωνικά μηνύματα που προβάλλει αγγίζονται μόνο επιδερμικά, χωρίς να εξετάζονται στην ουσία τους.