POP CULTURE

«Του Κουτρούλη ο γάμος» έχει πολλά ευτράπελα, σασπένς, ρυθμό ή αλλιώς η Καρύδη σε μια απολαυστική σκηνοθεσία

Φορέσαμε τα καλά μας και πήγαμε να δούμε τη πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Σμαράγδας Καρύδη στο θέατρο. Αλήθεια γιατί δεν το είχε τολμήσει νωρίτερα;

Τη φετινή σεζόν η Σμαράγδα Καρύδη εκτός από το πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει για πρώτη φορά (και) το τιμόνι της σκηνοθεσίας στη παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος» που παίζεται στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Στην εμβληματική κωμωδία το ρόλο του Κουτρούλη έχει αναλάβει (με επιτυχία) ο Νίκος Κουρής.

Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο την φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που έχει ερωτευτεί. Η Ανθούσα έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα, ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει το γάμο με τον Κουτρούλη του θέτει έναν όρο. Για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Έτσι η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η δικαιοσύνη.

Η ηλεκτρονική πρόσκληση για το γάμο της χρονιάς έφτασε στο e-mail μου και πήγα να δω από κοντά όλα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής. Το χιουμοριστικό trailer, η περιέργεια για τη σκηνοθεσία και η επιλογή του Νίκου Κουρή (από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του) ήταν αυτά που με έκαναν να πω το δικό μου μεγάλο «ναι».

Τα φώτα κλείνουν και η αυλαία ανοίγει με το θίασο να μπαίνει πολύ ρυθμικά υπό τους ήχους μουσικών οργάνων -κι όπως αποδείχτηκε η μουσική του Μίνωα Μάτσα ήταν εξαιρετική σε όλη την παράσταση. Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή για το ποιος είναι ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (συγγραφέας του έργου) -μια πολύ έξυπνη ιδέα- ξεκινάει η παράσταση. Στην καθαρεύουσα.

Η σκηνοθετική προσέγγιση της Σμαράγδας Καρύδη αν μη τι άλλο δεν σε έκανε να βαρεθείς -θα ήθελα να ήταν ένα τέταρτο λιγότερο- αλλά να την απολαύσεις από το κέφι και το μπρίο όλων των συντελεστών που έδειχναν να απολαμβάνουν όσα γίνονται επί σκηνής.

Ο Νίκος Κουρής εξαιρετικός για ακόμα μια φορά τόσο στο λόγο όσο και σε όλο το στήσιμο του με τη χημεία του με τη Σμαράγδα να είναι εμφανής.  Εξαιρετικός και απολαυστικός στο ρόλο του Στροβίλη είναι ο Κώστας Κορωναίος δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα στην παράσταση.

Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Κουρής, Κώστας Κορωναίος, Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Ψυχογιός, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Τσώτσης, Γιώργος Σουλεϊμάν, Τάσος Ροδοβίτης, Αντώνης Κυριακάκης, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Μυρσίνη Δημοπούλου

Info: Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών Κεραμεικός