POP CULTURE

Ζωγραφίζοντας την ηλιθιότητα

Η “Homo Stultus” είναι μια έκθεση ζωγραφικής διαφορετική από τις άλλες. Και λόγω καλλιτεχνικής προσέγγισης και λόγω δημιουργού και λόγω θέματος. Ο χαρισματικός Ταξιάρχης Μερμίρης ζωγραφίζει την ηλιθιότητα και εμείς έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα έργα του στην Bjender Gallery στη Γλυφάδα από τις 24 Απριλίου (ως τις 31 Μαΐου).

Επί των σχετικών με την ανθρώπινη ηλιθιότητα ζητημάτων τοποθετείται μέσα από τη νέα του συλλογή με τίτλο «Homo Stultus» (άνθρωπος ηλίθιος) ο Ταξιάρχης Μερμίρης. Σαρκαστικός, καυστικός αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα ειλικρινής, ο Μερμίρης δημιούργησε μια στρατιά από ευφυέστατα ηλίθιους οι οποίοι εντεταγμένοι σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, είναι έτοιμοι να αναδείξουν τη δύναμη και την επικράτησή τους σήμερα.

Η ηλιθιότητα ενέχεται στην ανθρώπινη φύση με τη διαφορά ό,τι στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται ως μεταδοτική και ανίατη. Όπως αναφέρει ο Κάρλο Μ. Τσιπόλα στο βιβλίο Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας, «το ποσοστό των ηλίθιων ανθρώπων θα υπερβαίνει πάντα τις εκτιμήσεις μας».
 

Οι ηλίθιοι στα έργα της συλλογής «Homo Stultus» πότε εμφανίζονται σε κουτιά δώρων, συσκευασμένοι σε πακέτα ή σε φούσκες έτοιμες να εκραγούν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τον μοναδικό τρόπο που ένας, πόσο μάλλον πολλοί ηλίθιοι, μπορούν να τραβήξουν την προσοχή. Άλλοτε πάλι, τοποθετούνται σε πλοία που βουλιάζουν και σε εκτροχιασμένα τρενάκια του λούνα παρκ στοιβαγμένοι και επιθετικοί να μάχονται μεταξύ τους αλλά και με το άλλο εγώ τους για ένα απόλυτο τίποτα.

Ο καλλιτέχνης αφουγκράζεται την σημερινή πραγματικότητα και μέσα από τη συλλογή «Homo stultus» αποπειράται με τρόπο επαναστατικό να καθρεφτίσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να αναδείξει την ευτελή και ανούσια ανάγκη για διαχωρισμό των ανθρώπων σε ευφυείς και ηλίθιους.

Εγκαίνια Έκθεσης: 24.04.2014 στις 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: 24.04.2014 ως 31.05.2014

Η Bjender Gallery βρίσκεται στη Γλυφάδα (Ζησιμοπούλου 4)

Ταξιάρχης Μερμίρης

Ο Ταξιάρχης Μερμίρης έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο πεδίο της  Οπτικής Επικοινωνίας , της ζωγραφικής και του σχεδίου. Από το 2008 έχει συμμετάσχει σε ομαδικές  και ατομικές  εκθέσεις σε Αθήνα και Λονδίνο.

Τα έργα του Μερμίρη παρέχουν καυστική κοινωνική κριτική με έντονες χιουμοριστικές νότες, αφήνοντας ταυτόχρονα σκοτεινά και δυσοίωνα υπονοούμενα.

Οι φόβοι και οι αδυναμίες, που προέρχονται από τον περίπλοκο παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης, χρησιμοποιούνται και εκτίθενται. Τα περισσότερα από τα μηνύματα είναι υπόγεια, αν και τα ίδια τα έργα είναι αρκετά ωμά και προκλητικά. Η περίπλοκη γραμμική τεχνική συνδυάζεται με έντονες τολμηρές πινελιές.

Στα περισσότερα έργα του, εκμεταλλεύεται την απόλυτη χρήση  και τη σταθερότητα που δίνει το μελάνι, ώστε να δράσει ελεύθερα, ν’ αποτυπώσει άμεσα τις σκέψεις και να δημιουργήσει τις πολύπλοκες συνθέσεις του απρόσκοπτα. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και στο χρώμα το οποίο του δίνει βέβαια τη δυνατότητα να πειραματιστεί περισσότερο, χωρίς όμως να χάνει και στην περίπτωση αυτή τη χαρακτηριστική του ταυτότητα.

Διακρίνουμε  συνεπώς δύο τεχνικές (μελάνι και χρώμα) οι οποίες διαφέρουν  ως προς τη διαδικασία  αλλά επί της ουσίας είναι αλληλένδετες βοηθώντας  τον καλλιτέχνη να εξελίξει  και να αναδείξει το έργο του συνολικά.

Σημαντικές Εκθέσεις:

2013: “Not Another Art Show”, Μπλέντερ Γκάλερι, Αθήνα

2013: «Στιγμές του Γίγνεσθαι», Μπλέντερ Γκάλερι, Αθήνα

2013:  “Desmos» – Art of Giving, Μυστική Δημοπρασία, Αθήνα

2012: «Tio Ilar 5», Αθήνα

2009:  «Urban Art II»,  Technopolis Γκάζι, Αθήνα

2009:  «Common Grounds», Ιακωβίδης Γκίζης, Δημοτικό Κτήριο Δήμου Αθηναίων, Αθήνα,

2009:  «Wish you were here», Arts & Business, Λονδίνο

2008:  «Solo Exhibition», Γαλλό- Ελληνικός σύνδεσμος, Αθήνα