LIFE

Πώς να ενισχύσεις το σήμα Wi-Fi στο σπίτι σου

Μερικές συμβουλές για να έχεις τέλειο σήμα σε κάθε γωνιά του σπιτιού σου.

Όχι ότι πιο παλιά δεν ήταν σημαντικό αλλά τώρα με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και τη γενικότερη παραμονή στο σπίτι, το Wi-Fi είναι απαραίτητο σε κάθε γωνιά, σε κάθε σημείο του σπιτιού. Άλλωστε, όπως λέει και η γνωστή παροιμία “Σπίτι χωρίς Wi-Fi, πουθενά δεν πάει” (εντάξει, το παραδέχομαι, μόλις την έβγαλα από το μυαλό μου).

Εμείς μαζέψαμε μερικές συμβουλές και αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να ενισχύεις και να βελτιώσεις το σήμα του Wi-Fi στο σπίτι σου. Και, αφού διασφαλίσεις πως έχεις καλό Wi-Fi παντού, μπορείς να κάνεις το σπίτι σου λίγο πιο έξυπνο. 

Ενημέρωση του λογισμικού στο router

Πολλές φορές η λύση είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόσουν. Οι κατασκευαστές των router βγάζουν συχνά ενημερώσεις για το λογισμικό τους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του Wi-Fi ξεπερνώντας προβλήματα και δίνοντας λίγο περισσότερη ταχύτητα. Τώρα πως θα το κάνεις αυτό; Οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν την ενημέρωση αυτόματα αλλά σε κάποια χρειάζεται να μπεις στο διαχειριστικό και να το κάνεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και, βρίσκοντας το μοντέλο σου, να ακολουθήσεις όλες τις αναγκαίες οδηγίες. Είναι λίγο βαρετή σαν λύση αλλά μερικές φορές λύνει αρκετά προβλήματα και είναι και κάτι μη κοστοβόρο και εύκολο. 

Εύρεση της καλύτερης τοποθεσίας για το router

Ένα χαρακτηριστικό του Wi-Fi που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μιλάμε για ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πηγαίνουν μόνο προς μια κατεύθυνση αλλά παντού, δημιουργώντας κυκλικά κύματα. Αν το router σου είναι σε μια γωνία του σπιτιού, είναι λογικό να μην φτάνει σε όλη την έκτασή του. Το router πρέπει να βρίσκεται, όσο είναι δυνατό, στο κέντρο του σπιτιού, έτσι ώστε το σήμα του να μπορεί να φτάσει παντού στον χώρο. Υπάρχουν αρκετά apps, όπως για παράδειγμα το WiFi Heatmap που δημιουργώντας την κάτοψη του σπιτιού, βρίσκουν τη βέλτιστη θέση. Επίσης τα routers θα πρέπει να είναι σε ανοιχτούς χώρους και να μην περιτριγυρίζονται από τοίχους και εμπόδια όσο αυτό είναι δυνατό.

Άλλαξε τη συχνότητα εκπομπής

Η πιο κοινή συχνότητα στην οποία εκπέμπουν τα routers το Wi-Fi είναι τα 2.4GHz. Όμως μέσα από το interface του router μπορείς να ελευθερώσεις άλλη μια συχνότητα, αυτήν των 5GHz. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση στο σήμα, αφού θα υπάρχουν λιγότερες παρεμβολές από άλλα ασύρματα δίκτυα και συσκευές, επειδή η συχνότητα των 5GHz δεν είναι τόσο συνηθισμένη.

Αγόρασε καινούργιο router

Μέχρι τώρα οι λύσεις που προτείναμε είχαν να κάνουν με τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού. Όμως, όπως όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, και για τα router ισχύει πως όσο πιο νέα τόσο καλύτερα. Ένα καινούργιο router μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την απόδοση του Wi-Fi στο σπίτι σου. Στο e-shop των THE FIXERS μπορείς να βρεις μεγάλη γκάμα σε routers τελευταίας τεχνολογίας από την κορυφαία εταιρεία δικτυακών συστημάτων TP-Link. Ανάλογα με τα λεφτά που θέλεις να διαθέσεις αλλά και τις ανάγκες σου, θα βρεις σίγουρα κάτι που να σε καλύπτει. Αν έχεις απορίες για το ποιο να αποκτήσεις, απλώς ρώτησε τους experts των THE FIXERS για να σε βοηθήσουν. 

Τοποθέτησε επέκταση Wi-Fi (repeaters & extenders)

Αν το σπίτι είναι μεγάλο ή η διαρρύθμισή του είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στο Wi-Fi να φτάνει σε κάθε γωνία του σπιτιού, τότε η ενδεδειγμένη λύση είναι να αγοράσεις και να τοποθετήσεις επεκτάσεις στα σωστά σημεία του σπιτιού. Έτσι θα καλύψεις τα λεγόμενα τυφλά σημεία στο σπίτι και το σήμα που θα έχεις δεν θα είναι πιο ασθενές. Οι επεκτάσεις-αναμεταδότες (extenders/repeaters) παίρνουν το υπάρχον σήμα Wi-Fi από το router και απλά to αναμεταδίδουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι extenders. Αυτά που συνδέονται σε μια πρίζα κοντά στο router και μέσω του ηλεκτρικού δικτύου μεταφέρουν internet και έχουν πολύ καλή απόδοση αλλά και τα πιο απλά που απλά τα συνδέεις σε μια πρίζα και αναμεταδίδουν το σήμα που λαμβάνουν. Για να βρεις την ενδεδειγμένη λύση για τις ανάγκες σου, επισκέψου το e-shop των THE FIXERS και αν έχεις ακόμα απορίες ρώτα τους ειδικούς σε κάθε κατάστημα. 

EXTRA: Κάνε το σπίτι σου έξυπνο 

Τώρα που έχεις Wi-Fi σε κάθε γωνιά του σπιτιού σου, μπορείς να επωφεληθείς ακόμα περισσότερο από τις νέες τεχνολογίες. Μπορείς να εξοπλιστείς με έξυπνες λάμπες που τις χειρίζεσαι από το κινητό, μπορείς να βάλεις κάμερες για να παρακολουθείς τι συμβαίνει στον χώρο σου όταν λείπεις και φυσικά να συνδέσεις όλες τις έξυπνες συσκευές σου και να τις ελέγχεις από το κινητό σου απλά και εύκολα. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορείς να τα βρεις στο e-shop των THE FIXERS  ενώ οι experts θα σε βοηθήσουν να κάνεις το σπίτι σου έξυπνο.