LIFE

Πως θα ήταν η ζωή στα νότια χωρίς το iPhone;

Στις 29 Ιουνίου του ηρωϊκού έτους 2007, το iPhone πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ από την Apple. Έκτοτε τα νότια έχουν αλλάξει, παιδιά.

Σήμερα το iPhone κλείνει 10 χρόνια σ´ αυτόν τον πλανήτη και είτε είσαι φανατικός οπαδός του είτε ορκισμένος εχθρός του, ένα πρέπει να παραδεχτείς. Υπήρξε η συσκευή του 21ου  αιώνα που έφερε τεχνολογική επανάσταση ή για να το πούμε πιο απλά που έφερε το ίντερνετ κυριολεκτικά στην παλάμη μας. Το iPhone είναι στην ουσία το διασημότερο smartphone που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα κι εμείς στο νότο αυτό το ξέρουμε από πρώτο χέρι καθώς -ας το παραδεχτούμε- ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ.

Στο Noupou, ωστόσο, κάναμε μια προσπάθεια να φανταστούμε πως θα ήταν η ζωή στα νότια χωρίς το αγαπημένο κινητό. Αν υπήρχε. Ιδού τα 10 και 1 bonus πράγματα που μας ήρθαν πρώτα στο μυαλό:

*Παρακαλούνται οι κάτω των 20 να προχωρήσουν παρακάτω με δική τους ευθύνη. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΟΚ.

1. Δεν θα υπήρχαν check-ins. Μιλάω σοβαρά. Δεν θα ξέραμε ανά πάσα στιγμή αν τα πίνει στο Pere ο πρώην μας, με ποια παρέα βγήκε η κολλητή μας, σε ποιο μαγαζί του νότου συχνάζει ο συνάδερφος όταν κατεβαίνει στα μέρη μας, πού πήγε διακοπές το Μαράκι. Μην με ρωτήσετε τι νόημα θα είχε η ζωή  χωρίς αυτά. Θα διαβάζαμε κανά βιβλίο ξέρωγω. Ανώμαλα πράγματα.

2. Θα λέγαμε το κινητό με το όνομά του (δλδ ΚΙΝΗΤΟ) και όχι iPhone όπως κάνουμε μόνιμα. Φράσεις όπως “Ξέχασα το άιφον στο σπίτι” ή “Μου τελείωσε η μπαταρία στο άιφον” θα μας ήταν παντελώς άγνωστες καθώς το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη μάρκα κινητού τηλεφώνου. Έχεις ´πει ποτέ φίλε νότιε “Ξέχασα το samsung στο σπίτι;” Όχι, πες. Έχεις ‘πει;

3. Θα μιλούσαμε μεταξύ μας όταν βγαίναμε για καφέ και θα κοιτάζαμε την θάλασσα κι όχι μια οθόνη. Κανονικά λες και είμαστε φίλοι και μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τα νέα του συνομιλητή μας που εμείς, άλλωστε, επιλέξαμε να μας συνοδεύσει στην συγκεκριμένη βόλτα. Έτσι, χωρίς ταυτόχρονα να τσεκάρουμε τι συμβαίνει στους υπόλοιπους 1052 “φίλους” μας στα social. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΩΡΕ.

4. Θα ζούσαμε τη στιγμή αντί να την φωτογραφίζουμε. Πιθανότατα δηλαδή γιατί ΟΚ στις διακοπές ή στα γενέθλιά μας πάντοτε είχαμε μαζί μια φωτογραφική μηχανή. Και πάλι, όμως, δεν υπήρχε το άγχος να στήσουμε το ιδανικό σκηνικό που θα “ανέβει” το αμέσως επόμενο λεπτό ούτε και η διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση απ´ τους άλλους.

5. Δεν θα υπήρχε instagram. Με λίγα λόγια, δεν θα γινόμασταν ποτέ όλοι επαγγελματίες φωτογράφοι, δεν θα υπήρχαν φίλτρα (ΤΙ;;), δεν θα υπήρχαν καν influencers και vloggers σ’ αυτή τη ζωή. Μεσαίωνας κανονικός.

6. Θα πληρώναμε ακόμα για να στείλουμε sms. Viber, whats up, slack κλπ δεν θα τα βλέπαμε ούτε ζωγραφιστά οπότε κάθε μας μήνυμα θα κόστιζε, θα αργούσε, θα θα θα. Τζίζους.

7. Θα τρώγαμε ζεστό φαΐ. Αλήθεια, παιδιά, αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο θετικό από την όλη υπόθεση. Κρυώνουνε τα φαγητά μέχρι να βάλουμε την πρώτη μπουκιά στο στόμα μας για να κάνουμε την τέλεια λήψη και τα τρώμε λες και είμαστε τίποτα φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο. Αυτό μας έχει γυρίσει χρόνια πίσω. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

8. Δεν θα είχαμε γενικώς ίντερνετ έξω από το σπίτι μας. Δεν ξέρω πως θα μετακινούμασταν χωρίς gps (πλάκα κάνω 30 χρονών είμαι, ξέρω), δεν θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε διανυχτερεύον φαρμακείο στη Γλυφάδα ή νοσοκομείο, δεν θα είχαμε τέλος πάντων την δυνατότητα να γκουγκλάρουμε όποτε θελήσουμε ο,τιδήποτε χρειαστούμε. Είτε αυτό έχει να κάνει με ανάγκη είτε με διασκέδαση. Νομίζω με έχει λούσει κρύος ιδρώτας και δεν μπορώ να συνεχίσω να γράφω. Πρέπει, όμως.

9. Δεν θα μας εκνεύριζε η φωνή της Siri. ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ. Εσύ που ξέρεις τα πολλά και έχεις τόσα πτυχία, μια φωνή της προκοπής δεν ήξερες να ζητήσεις να σου βάλουν; Ε;

10. Ένα χρηστικό αντικείμενο όπως το κινητό τηλέφωνο δεν θα ταυτιζόταν πότε τόσο πολύ με την μόδα. Εδώ στον νότο ξέρουμε καλύτερα απ’ όλους από επώνυμες τσάντες, jeans, παπούτσια, αμάξια. Όλα αυτά μέχρι να έρθει το απόλυτο αντικείμενο του πόθου κάθε fashion icon που σέβεται τον εαυτό του εκεί έξω και να μας πάρει τα μυαλά. Μαζί με τα 253 εξίσου επώνυμα gadjets που το συνοδεύουν, φυσικά.

11. Τέλος, τούτος ο μάταιος κόσμος δεν θα είχε έναν ακόμα σοβαρό λόγο να θαυμάζει αυτόν τον φοβερό τύπο με το πιο απίθανο επιχειρηματικό δαιμόνιο του αιώνα. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΡΙΣΠΕΚΤ STEVE.