LIFE

Σκύλοι: Μαζί στα καλά και στα άσχημα

Μέσα από τη νέα του στήλη στο NouPou, o ΣΠΑΖ* αναλύει γιατί, το να έχεις έναν σκύλο, μπορεί να κάνει καλό ακόμα και στην υγεία σου.

Οι σκύλοι αναφέρονται συχνά ως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Όσοι έχουμε σκύλο λέμε ότι είναι μέλη της οικογένειάς μας, μια ανεξάντλητη πηγή χαράς και γέλιου. Το ξέρατε όμως ότι το να έχεις σκύλο ως κατοικίδιο κάνει καλό και στην υγεία μας;

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες παγκοσμίως οι οποίες εξετάζουν τα οφέλη που απολαμβάνουν οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να έχουν σκύλο ως κατοικίδιο.

Οφέλη για την υγεία και για τη φυσική κατάσταση

Μια έρευνα του 2017 από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλου έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και γενικότερα μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Επίσης, σε άλλη έρευνα φάνηκε ότι οι άνθρωποι με σκύλο που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης από αυτούς που δεν έχουν σκύλο.

Πώς γίνεται όμως αυτό;

Τα οφέλη που αναφέρονται προκύπτουν κατά πολύ από την προσαρμογή του τρόπου ζωής μας όταν αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε έναν σκύλο ως κατοικίδιο και μέλος της οικογένειάς μας.

Καταρχάς αυξάνεται η σωματική άσκηση και τα γνωστά σε όλους μας πλεονεκτήματά της. Δεν υπάρχει εναλλακτική: όταν κάποιος έχει σκύλο, θα πρέπει να βγαίνει 2 ή και 3 φορές την ημέρα μαζί του βόλτα. Κάποιες φορές και περισσότερες, ειδικά αν αποφασίσει να υιοθετήσει ένα κουτάβι.

Τα σκυλιά ενισχύουν την υγεία μας όχι μόνο καθώς μεγαλώνουμε μαζί τους αλλά ακόμα και πριν τη γέννησή μας. Άλλες έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι, αν μια μητέρα όσο είναι έγκυος έρχεται σε επαφή με σκυλιά, τόσο πιο μικρό είναι το ρίσκο για το παιδί να παρουσιάσει έκζεμα στην παιδική του ηλικία. Επίσης, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένεια με σκυλί/-ά, έχουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα.

Επίσης, τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερη θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων καθώς με τη βόλτα διατηρούνται «σε φόρμα» και έχουν καλύτερη κινητικότητα.

Τα σκυλιά μάς κάνουν να αισθανόμαστε καλά

Όλοι όσοι έχουμε σκυλιά ξέρουμε πόσο χαρούμενη και ευχάριστη μπορεί να γίνει μια κατά τα άλλη μουντή και κουραστική ημέρα, απλά και μόνο με την παρουσία τους! Είναι δύσκολο να μη σε διασκεδάσουν με τον ενθουσιασμό τους όταν γυρνάς στο σπίτι και με τα καμώματά τους μέσα στην ημέρα.

Ακόμα και αυτό έχει την επιστημονική του εξήγηση: οι ερευνητές λένε ότι οφείλεται στην έκκριση της «ορμόνης της αγάπης» της ωξυτοκίνης. Όταν αλληλεπιδρούμε με σκυλιά, τα επίπεδα ωξυτοκίνης μας ανεβαίνουν κατακόρυφα – δείτε το ως μια ένεση αγάπης που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και ενισχύει τη ψυχολογία μας!

Μια έρευνα του 2016 από το Πανεπιστημίο της Florida έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο έχουν μειωμένο παιδικό άγχος, ενώ πιο πρόσφατη έρευνα συμπεραίνει ότι αν αφήνουμε τα σκυλιά να κοιμούνται στον ίδιο χώρο με εμάς, βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας.

Άλλες έρευνες λένε επίσης ότι τα σκυλιά βοηθάνε και στην ενήλικη ζωή μας να καταπολεμήσουμε καλύτερα το άγχος, ενώ καταπραΰνουν τη νευρικότητα και μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εδώ και χρόνια τα σκυλιά χρησιμοποιούνται ως σκύλοι θεραπείας σε νοσοκομεία, σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, σε σωματεία και οργανισμούς με ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά με αναπηρίες.

Τέλος, μπορούμε να αναφερθούμε και στην αυξημένη κοινωνικοποίηση των ανθρώπων με σκύλο αλλά και τη γνωριμία με νέα μέρη. Όσοι πάνε βόλτα τον σκύλο τους έχουν πολλές ευκαιρίες για να πιάσουν κουβέντα και να γνωριστούν με κόσμο, ενώ παράλληλα η αναζήτηση περιοχών για περπάτημα με σκύλο μπορεί να οδηγήσει σε νέα συναρπαστικά και πανέμορφα σημεία της πόλης.

«Οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν ούτε κακία ούτε φθόνο ούτε δυσφορία».

Μίλαν Κούντερα, Τσέχος συγγραφέας

 ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.