LIFE

Σκύλος: Συμβουλές για μια πιο ήρεμη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* γράφει για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στον κτηνίατρο, ώστε να την κάνουμε όσο πιο ανώδυνη και – γιατί όχι – ευχάριστη γίνεται για τον σκύλο μας.

Μέρος της ζωής ενός σκύλου και του ανθρώπου του είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Πολλές φορές, για πολλά σκυλιά η διαδικασία αυτή είναι αγχωτική και προκαλεί φόβο ακόμα και στα πιο γενναία από αυτά! Είναι όμως απαραίτητη αλλά αυτό το γνωρίζετε εσείς αλλά όχι ο σκύλος σας. Ο σκύλος σας αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι θα πάει κάπου που θα του σηκώνουν τα αυτιά, θα τον ψαχουλεύουν, μπορεί να τον τρυπήσουν με βελόνα σε ένα μέρος που είναι κρύο, άγνωστο, με πολλές μυρωδιές – κάποιες άσχημες όπως οι μυρωδιές από τα φάρμακα – και άνθρωποι που δεν τους ξέρει. Οπότε ναι, ο σκύλος μας ακόμα και αν πονάει ή υποφέρει, δεν μπορεί να καταλάβει τη χρησιμότητα του κτηνιάτρου και γι’αυτό η επίσκεψη στο κτηνιατρείο εξακολουθεί να είναι στρεσογόνα και να του δημιουργεί τάσεις φυγής και φόβο! Είναι στο χέρι μας λοιπόν να προσπαθήσουμε να του την κάνουμε όσο πιο ανώδυνη και – γιατί όχι! – ευχάριστη γίνεται.

Πριν την επίσκεψη

 • Αν έχετε κουτάβι και πρέπει να τον πάτε με το αυτοκίνητο, καλό θα είναι να συνηθίσει πρώτα το αυτοκίνητο ώστε να μην έχει πολλές εκπλήξεις και παράξενες/νέες εμπειρίες μέσα σε μια ημέρα.
 • Θα πρέπει να συνηθίσετε το σκύλο σας στα αγγίγματα του κτηνιάτρου. Μπορείτε να εξασκηθείτε στο σπίτι για αρχή δίνοντάς του λιχουδιά σε κάθε άγγιγμα παρόμοιο με αυτό που θα βιώσει κατά την εξέταση: αγκαλιά για να τον βάλετε πάνω σε ένα τραπέζι ή μια μεταλλική επιφάνεια, σήκωμα των αυτιών, σήκωμα της ουράς, ψαχούλεμα του σώματος, εξέταση στόματος, αγγίγματα σε όλο το σώμα, σήκωμα της πατούσας. Κάθε ενέργειά σας θα συνοδεύεται από μια λιχουδιά που αρέσει πολύ στο σκύλο ενώ θα πρέπει να σέβεστε το χώρο του και το χρόνο του. Εάν ο σκύλος κάποια στιγμή σας δείξει ότι δε θέλει ή ότι θέλει να σταματήσει θα πρέπει να το σεβαστείτε και να κάνετε ένα βήμα πίσω ή και να σταματήσετε τελείως εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
 • Αν είναι η πρώτη του φορά σε κτηνίατρο καλό θα ήταν να συνεννοηθείτε με το προσωπικό του κτηνιατρείου για να μπορέσετε να πάτε μια επίσκεψη σε μια χαλαρή ώρα πριν την κανονική επίσκεψη και να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη: να του δώσουν λιχουδιές, να τον αφήσετε να εξερευνήσει το χώρο και γενικά να συνδυάσει το κτηνιατρείο με ευχάριστες και ήρεμες στιγμές.
 • Το σκυλί πρέπει να είναι καλά κοινωνικοποιημένο τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα σκυλιά ώστε να μην αντιδράσει στην παρουσία άλλων σκύλων, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει επιπλέον δυσκολία κατά την επίσκεψη στο κτηνιατρείο. Επίσης, θα πρέπει να μπορείτε να έχετε την προσοχή του στραμμένη πάνω σας και να μπορεί να ακούσει την εντολή που θα του δώσετε ακόμα και αν υπάρχουν άλλα σκυλιά και άνθρωποι γύρω του. Αυτό σημαίνει ότι από νωρίς θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για τη σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση του σκύλου σας. Και πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι όταν το σκυλί βρεθεί σε μια στρεσογόνα κατάσταση όπως η επίσκεψη στο κτηνιατρείο, ενδέχεται να εμφανίσει αντιδραστική συμπεριφορά που δεν είναι καθόλου του χαρακτήρα του!
 • Φροντίστε ο σκύλος σας να έχει επαρκή εκτόνωση πριν να πάτε στο κτηνιατρείο. Ένα ζώο που έχει εκτονώσει την ενέργειά του είναι ένα ζώο με μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνει ήρεμο. Οπότε πηγαίνετέ το μια μεγάλη βόλτα σε μια διαδρομή που του αρέσει και μετά στο κτηνιατρείο.
 • Αν παρόλα αυτά ο σκύλος σας γίνεται αντιδραστικός με άλλα σκυλιά καλό θα είναι να ενημερώσετε το προσωπικό του κτηνιατρείου ώστε να σας κλείσουν ραντεβού σε κάποια πιο ήσυχη ώρα ή να σας προειδοποιήσουν όταν φτάσετε εάν υπάρχει άλλο σκυλί στο εξεταστήριο ώστε να κάνετε μια βόλτα για να αποφύγετε δύσκολες συναντήσεις.
 • Επίσης, εάν ο σκύλος σας γίνεται αντιδραστικός με ανθρώπους τότε καλό θα είναι να του έχετε φορέσει το φίμωτρο από το σπίτι ή να έχετε ενημερώσει ώστε να σας έχουν φίμωτρο όταν θα φτάσετε στο κτηνιατρείο.
 • Μη ξεχάσετε το βιβλιάριο υγείας του σκύλου σας.

Κατά την επίσκεψη

 • Έχετε μαζί σας λιχουδιές ή το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας. Επιβραβεύετε την ηρεμία του, κάντε του ασκήσεις ή δώστε του το παιχνίδι του ώστε να τον κρατήσετε απασχολημένο όση ώρα περιμένετε.
 • Να έχετε πάντα το σκυλί σας με το λουρί του και κοντά σας. Ακόμα και αν το δικό σας σκυλί είναι πολύ φιλικό, αυτό δε σημαίνει ότι το άλλο σκυλί που είναι στο χώρο θέλει να το πλησιάσει ή να μυριστεί.
 • Να είστε ήρεμοι. Οι σκύλοι διαισθάνονται όλα μας τα συναισθήματα, και τα καλά και τα κακά. Οπότε εάν εσείς είστε αγχωμένοι, τότε θα αγχωθεί και το σκυλί. Εάν εσείς φοβάστε, τότε θα φοβηθεί και το σκυλί. Εάν εσείς είστε χαλαροί και ήρεμοι, τότε το σκυλί έχει μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει στην ίδια κατάσταση με εσάς!
 • Εάν η επίσκεψη δεν είναι ρουτίνας αλλά αφορά συγκεκριμένο πρόβλημα, να έχετε καταγεγραμμένο (έστω και στο μυαλό σας) ακριβώς το ιστορικό του σκύλου και των συμπτωμάτων του προβλήματος για να διευκολύνετε τον κτηνίατρο και να είναι η επίσκεψή σας αποτελεσματική αλλά σύντομη.

*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.