SPORTS

Η μεγαλύτερη αίθουσα CrossFit της Ευρώπης βρίσκεται στον Άλιμο

Το Workout Hall ανεβάζει τον πήχη της προπόνησης στα νότια προάστια.

Προγράμματα συνεχώς μεταβαλλόμενων λειτουργικών κινήσεων που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Αυτή είναι, με 10 λέξεις, η φιλοσοφία των προπονήσεων CrossFit. Είναι 10 λέξεις που περιγράφουν με σχετική ακρίβεια ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός WOD (Workout Of the Day) και είναι ταυτόχρονα 10 λέξεις που δεν λένε σχεδόν τίποτα για ό,τι πραγματικά συμβαίνει σε έναν χώρο CrossFit.

Γιατί, λοιπόν, να προσπαθήσεις να περιορίσεις τη φιλοσοφία του μεγαλύτερου fitness trend των τελευταίων ετών σε 10 μόλις λέξεις; Αφενός γιατί, αν επιχειρήσεις να περιγράψεις το CrossFit χωρίς κανέναν τέτοιο περιορισμό, το αποτέλεσμα θα μοιάζει περισσότερο με μια μακροσκελή προσπάθεια προσηλυτισμού, παρά με την αμερόληπτη περιγραφή ενός τρόπου γυμναστικής. Και, αφετέρου, γιατί στο CrossFit οι αριθμοί είναι σημαντικοί.

Οι γύροι, οι επαναλήψεις, τα κιλά, ο χρόνος για να εκτελέσεις το πρόγραμμα και οι επιδόσεις των ασκούμενων είναι μερικά από όσα καθημερινά καταγράφονται στον πίνακα που κατέχει απαραιτήτως κεντρική θέση σε κάθε box (τα γυμναστήρια CrossFit ονομάζονται boxes). Το παράδοξο είναι, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, πως δεν υπάρχουν ούτε αριθμοί ούτε λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν απόλυτα την επίδραση του CrossFit όχι μόνο στο σώμα και τη φυσική κατάσταση, αλλά και στη διάθεση του «αθλητή»*. Αυτά τα ανακαλύπτει κανείς στην πράξη.

*Κι αν η λέξη «αθλητής» δρα αποθαρρυντικά για κάποιον που είχε ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τον αθλητισμό στη ζωή του, ο Ευγένιος Μπράτου, CrossFit Level 1 & Level 2 Trainer και ένας εκ των δύο αδελφών που δημιούργησαν το Workout Hall στον Άλιμο, έχει όλα τα επιχειρήματα για να σε πείσει ότι το CrossFit είναι για όλους. Του δώσαμε, λοιπόν, τον λόγο.

«Το Workout Hall είναι ένα προπονητήριο διεθνών προδιαγραφών. Οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν συνολικά 7.000 τ.μ. με indoor & outdoor training space. Στο outdoor περιλαμβάνεται ο εξωτερικός στίβος 200 μέτρων με τρεις διαδρομές και επαγγελματικό ταρτάν, αλλά και η ειδικά διαμορφωμένη με τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό ταράτσα, που είναι ιδανική για τις καλοκαιρινές προπονήσεις όταν πέφτει ο ήλιος. Τα υπόλοιπα 5 στρέμματα είναι εσωτερικά».

«Διαθέτουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πίστα αναρρίχησης στην Αθήνα, τον αθλητικό σύλλογο Τρώες Αλίμου για Kick Boxing και Πυγμαχία και, τέλος, την αίθουσα του CrossFit που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του Workout Hall. Είμαστε affiliate CrossFit box (σ.σ.: δηλαδή επίσημα πιστοποιημένος χώρος από την CrossFit.com), με το όνομα CrossFit Alimos. Η αίθουσα είναι 1.700 τ.μ., η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και διαθέτει ειδικό χώρο Άρσης Βαρών, με εξοπλισμό που δεν παρέχει ούτε η Εθνική ομάδα (πλατό ολυμπιακών προδιαγραφών, ολυμπιακές μπάρες, κιλά κλπ). Επίσης, ο χώρος διαθέτει πολλά προγράμματα Fitness, Cardio, Strength, Power κ.ά. για όλους τους αθλούμενους χωρίς κανέναν περιορισμό στις προπονήσεις».

«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε φρένο στον ασκούμενο. Ένα μέλος του Workout Hall μπορεί, πληρώνοντας τη μηνιαία συνδρομή ή αγοράζοντας κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα, να αθληθεί σε όλους τους χώρους του προπονητηρίου. Για ένα νέο μέλος, η τιμή του πρώτου μήνα είναι 39 ευρώ – και με αυτή έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και να εκμεταλλευτεί όλες τις παροχές μας, όπως ειδικές τιμές για χαλαρωτικό ή αθλητικό μασάζ, συνεδρίες με Διαιτολόγο (σ.σ.: η πρώτη είναι έτσι κι αλλιώς δωρεάν), ιατρικές εξετάσεις κ.ά.».

Ξεκινώντας το CrossFit

«Προσωπικά, είμαι κάθετος 100%, θεωρώ ότι δεν μπορεί ένας αρχάριος την πρώτη μέρα να κάνει burpees. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια σταδιακή εξέλιξη» αναφέρει ο Ευγένιος Μπράτου.  «Ένα από τα σημεία που μας ξεχωρίζουν είναι πως, στο Workout Hall, έχουμε δημιουργήσει τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ασκούμενων. Το Level 1, λοιπόν,  περιλαμβάνει κυρίως λειτουργικές ασκήσεις και έχει ως σκοπό την εκμάθηση της τεχνικής και τη σταδιακή προσαρμογή του σώματος. Αμέσως μετά, το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει σταδιακά στα Levels 2 & 3 καθώς οι αθλούμενοι έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία μέσα από ένα κύκλο προπονήσεων. Και, τέλος, η Elite μας ομάδα αποτελείται από έμπειρους αθλητές, οι οποίοι ασχολούνται χρόνια με το CrossFit στην πλειοψηφία τους και βρίσκονται στην οικογένεια του Workout Hall επί αρκετά συναπτά έτη».

Το ότι ξεκινάς από το Level 1 σημαίνει ότι δεν θα αθληθείς για τον επόμενο μήνα; «Όχι», ξεκαθαρίζει ο Ευγένιος. «Βελτιώνοντας την τεχνική και κάνοντας πολλές επαναλήψεις, γυμνάζεσαι το ίδιο αποτελεσματικά. Μαθαίνοντας παραδείγματος χάριν μια από τις πιο βασικές λειτουργικές ασκήσεις, όπως το squat, μπορεί, ενώ διορθώνεις την τεχνική σου, να εκτελέσεις 30-50 επαναλήψεις. Με απλά λόγια, γυμνάζεσαι μέσω της επανάληψης και της σωστής εκμάθησης κάθε άσκησης».

Τι θα σε συμβούλευε όμως ο ίδιος να προσέξεις διαλέγοντας το box σου; «Σε έναν χώρο όπου ένα μεγάλο ποσοστό ασκήσεων πραγματοποιείται επί εδάφους, το σημαντικότερο για μένα είναι η καθαριότητα. Αμέσως μετά, θα πρέπει ο χώρος να παρέχει τον απαραίτητο σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό για να καλύψει τις ανάγκες των αθλούμενων. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η πληρότητα του χώρου σε έμπειρους και καλούς προπονητές. Οι προπονητές θα πρέπει να επαρκούν για τη σωστή εκμάθηση και την επίβλεψη της τεχνικής των αθλούμενων. Δεν μπορεί ένας προπονητής να παρατηρεί και να διορθώνει παράλληλα 30 αθλούμενους. Στον χώρο μας, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι αθλούμενοι χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα δυσκολίας και εμπειρίας. Στο Level 1, το οποίο αποτελεί και το intro του CrossFit, κάθε trainer αναλαμβάνει μέχρι 3 ή 4 άτομα. Αυτός είναι κανόνας για εμάς».

Κάπου εδώ, η συνέντευξη με τον Ευγένιο τελειώνει. Κατεβαίνω από τον όροφο του γραφείου του, περνάω για ακόμα μία φορά από τις αίθουσες των προπονήσεων και σκέφτομαι ότι, στον χώρο του Fitness, το Workout Hall θέτει όντως τους δικούς του κανόνες.

Workout Hall

Ρόδων 6 & Κυβέλης, Άλιμος

Τηλ: 210 9902038, 698 0040999

http://www.workouthall.gr

Photography: Mario Karkalis