SPORTS

Η Γλυφάδα εκτός από το μπάσκετ αγαπάει και τους βετεράνους της

Οι βετεράνοι αθλητές του μπάσκετ έχουν βρει τη δική τους ομάδα για να θυμούνται τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος και να φτιάχνουν νέες, επίσης όμορφες. Ο Γιάννης Λινός, πρόεδρος του Glyfada Veterans Basketball Club μας μιλάει για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Είμαι γέννημα-θρέμμα Γλυφαδιώτης, έπαιζα στην ομάδα της πόλης μου, τον τότε ΑΝΟΓ. Δούλεψα με πολλούς προπονητές, αλλά μέντορας μου ήταν ο Γιάννης Παραγιός ιδρυτικό μέλος του σωματείου μας και μεγάλο μπασκετικό αστέρι της πόλης μας και αρχηγός του Ολυμπιακού. Όταν λοιπόν, το 2008 μετά πολλά χρόνια θέλησα να παίξω μπάσκετ για διασκέδαση πια, βρέθηκαν 2-3 φίλοι και ξεκινήσαμε τα παιχνίδια, στα ανοιχτά γήπεδα. Αυτή η παρέα γίναμε η ιδρυτική ομάδα του σωματείου. Ήταν ο Άρης Σωτηρόπουλος, , ο Μιχάλης Τζιούφας, και ο Βίκτωρας Ηλιάδης φίλοι εκλεκτοί από τα παλιά.

Πολύ σύντομα, βρέθηκαν και άλλοι που ήθελαν να διασκεδάζουν μέσω του μπάσκετ και αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε, να πάρουμε και άλλους παίκτες. Αρχίσαμε να καλούμε φίλους μας, είδαμε πως όλοι είχαν θετική διάθεση, οι 4 έγιναν έξι, οι 6 έγιναν οκτώ, οι 8 έγιναν δέκα και χωρίς υπερβολή μέσα σε ένα χρόνο γιγαντώθηκε αυτό το πράγμα. Κάπου εκεί προέκυψε η ανάγκη της οργάνωσης. Αναζητήσαμε γήπεδο, βρήκαμε ένα στη Βούλα, ένα διάστημα παίξαμε εκεί και τότε ήταν που το concept διαδόθηκε. Για την ακρίβεια, έγινε γνωστό ότι είναι κάποιοι βετεράνοι τρελοί στη Γλυφάδα που μαζεύονται και κάνουν προπονήσεις -μετά δίναμε και φιλικά- και συνέχισε να μεγαλώνει. Έφτασε σε σημείο που δεν μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Από την αρχή αποφασίστηκε να μην “ανοίξει” πολύ η ιστορία, για να μη χαθεί η ουσία“.

Το 2011 η παρέα έγινε 15μελης. “Τότε ξεκίνησε να λειτουργεί το καινούργιο γήπεδο “Οδυσσέας Παπαδόπουλος” στο Γκολφ της Γλυφάδας. Έως τότε η πόλη είχε μόνο το ΔΑΚ. Βέβαια, και τα δυο γήπεδα είναι λίγα για τον αριθμό των ομάδων που έχουμε και τις ανάγκες τους -προπονήσεις, παιχνίδια. Εν πάση περιπτώσει, στα εγκαίνια του νέου γηπέδου, είπαμε πως θα έπρεπε να μπούμε στο πρόγραμμα.

Μέσω των γνωριμιών μου, καταφέραμε να βρούμε ώρα, στις 11 το βράδυ, ώρα απαγορευτική για άλλους όχι όμως, και για εμάς που… είχαμε την τρέλα. Μετά μπήκαν κάποιοι κανόνες στην ομάδα. Το όνειρο μου ήταν να υπάρχουν άνθρωποι που να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, να είμαστε μια παρέα που περνά ωραία. Σύντομα βέβαια αποδείχθηκε πως η διαχείριση των βετεράνων είχε δυσκολίες, λόγω της ηλικίας μας, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε πια σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, όμως με την θέληση μας και την καλή μας πάντα διάθεση τα ξεπερνούσαμε όλα χωρίς να χάνουμε τον αρχικό μας στόχο που ήταν επαναλαμβάνω να περνάμε καλά στο γήπεδο και να είμαστε και φίλοι έκτος γηπέδου. Σύντομα άρχισαν και οι προσθήκες μεγάλων ονομάτων. Σε ένα χρόνο “η ομάδα, η παρέα για την ακρίβεια, είχε δεθεί. Τότε πρότεινα να κάνουμε το σωματείο, που θα μας έδινε και κάποια προνόμια. Για παράδειγμα, θα αποκτούσαμε οντότητα και ώρες σε γήπεδα καθώς και έναν σεβασμό σε ένα αναγνωρισμένο πια σωματείο βετεράνων της πόλης μας. Αυτό ήταν ένα από τα δικαιώματα μας. Φυσικά, υπήρχαν και υποχρεώσεις. Οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν το 2013. Θα σου ομολογήσω πως ένας από τους λόγους που έκανα τη σχετική πρόταση ήταν για να υπάρχει ΔΣ και να παίρνουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις -διότι είχα πολλά στο κεφάλι μου και είχα τρελαθεί (γελάει)”.

Δεν σας είπα πως, ο κ. Λινός είχε υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν αντιπρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Γλυφάδας, εξακολουθεί να είναι μέλος στη Γενική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων αττικής ομόρων νομών και νήσων αιγαίου, αντιπρόεδρος στο Σωματείο των Μικρασιατών Γλυφάδας “Το Αργενον”, καθώς και αντιπρόεδρος στο Σωματείο των Λακώνων Γλυφάδας – συν τις δουλειές του. Θα έλεγες ότι δεν είχε την άνεση χρόνου. “Επειδή όμως, πρόκειται για τρέλα και πάθος με την καλή έννοια βρήκα τις ώρες που χρειάζονταν για να γίνει η δουλειά πολλές φορές δεν σας κρύβω εις βάρος και της προσωπικής και επαγγελματικής μου ζωής. Nα σημειώσω εδώ, πως μολονότι στην πόλη υπάρχουν 6 μπασκετικά σωματεία, δεν είχαμε σωματείο βετεράνων. Γενικά στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα σωματεία βετεράνων, ενώ παρέες βετεράνων υπάρχουν πολλές”.

Ενδεχομένως ο μικρός αριθμός συλλόγων βετεράνων, να ‘χει να κάνει με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, ώστε να συγκροτήσεις σωματείο. “Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Θέλει 25 ιδρυτικά μέλη και χρειάζεσαι δικηγόρους, καταστατικά, επισκέψεις σε ειρηνοδικεία, μεταξύ πολλών άλλων. Δεν είναι απλό.  Πλέον, τα σωματεία έχουν θέση ευθύνης. Όσοι είναι μέσα οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ιδιαίτερα τα μέλη του ΔΣ αλλιώς υπάρχουν συνέπειες“.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Λάμπρος Ρουμελιώτης  ενώ στα ιδρυτικά μέλη ανήκουν οι Κώστας Πολίτης, ο Τάκης Κορωναίος, ο Γιάννης Παραγιός , ο Βασίλης Ντάκουλας, ο Γιώργος Πιούκας ο Νίκος Κουρεμένος, ο κύριος Νίκος Σιδέρης, ο Βασίλης Απτόσογλου και πολλοί άλλοι που είτε ζουν στο Δήμο, είτε έχουν παίξει σε ομάδα του Δήμου -εκ των προϋποθέσεων για να γίνει κάποιος μέλος στην ομάδα μας. “Όλοι τους αποτελούν κόσμημα για το σύλλογο και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και τα υπόλοιπα μέλη, για τη συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα που κάνουμε, ώστε η προσπάθεια μας να είναι επιτυχημένη”.

Πρόσφατα έγινε μέλος “και είναι ιδιαίτερη τιμή μας” ο Περικλής Δορκοφίκης (νυν ο τομεάρχης αθλητισμού Δήμου Γλυφάδας), ενώ στα ιδρυτικά μέλη ανήκει και ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Δήμαρχος της Γλυφάδας “που είναι να σας πω εδώ και πολύ κάλος σουτέρ τριών πόντων”. Με την ευκαιρία, ο κ. Λινός θέλησε να ευχαριστήσει τους κ.κ. Παπανικολάου, Παραγυιό και Δορκοφίκη “για τη βοήθεια που μας προσφέρουν στο θέμα της εύρεσης ωρών στα γήπεδα και την τακτοποίηση άλλων αναγκών που έχει το σωματείο μας”.

Πριν λίγους μήνες, το “Glyfada Veterans Basketball Club” δέχθηκε πρόταση να συμμετάσχει σε τουρνουά βετεράνων, που θα γίνει με πρωτοβουλία του Μιχάλη Κυρίτση, προέδρου των σωματείων βετεράνων Ελλάδας.  Θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα πάρουν μέρος 10 ομάδες από την Αττική. “Είναι μεγάλη μας τιμή και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση”.

Το “Glyfada Veterans Basketball Club” μετέχει ενεργά και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες του Δήμου, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση προϊόντων που χρειάζονται οι διάφορες ενώσεις της πόλης  Φεύγοντας, πήραμε ως δώρο το καπέλο που διαθέτουν μόνο τα ιδρυτικά μέλη και ανανεώσαμε το ραντεβού μας, για τουρνουά ανάλογο με εκείνο που φιλοξενήθηκε το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη στην πόλη και ειχε τεραστια επιτυχια (Glyfada 3 on 3 International Tournament), παρουσία των Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασούλα, Δημήτρη Διαμαντίδη, Αντώνη Φώτση, Βασίλη Σπανούλη, Γιώργου Πρίντεζη, Θοδωρή Παπαλουκά, Δήμου Ντικούδη, Μιχάλη Κακιούζη, Nίκου Χατζή, Κώστα Τσαρτσαρή, Λάζαρου Παπαδόπουλου, Περικλή Δορκοφίκη και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού μπάσκετ. Μάλιστα, η ομάδα του Βελιγραδίου -τα παιδιά που έδωσαν την πρώτη θέση της Ευρώπης στην Ελλάδα, το 2005- αντιμετώπισε τους “Glyfada Veterans”, σε ματς που προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Στο καταστατικό του σωματείου αναφέρεται ως κύριος σκοπός του “η ανάδειξη και η διάδοση του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης, γενικότερα και στην πόλη της Γλυφάδας ειδικότερα, καθώς και η μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του αθλήματος στην Ελλάδα”. Μεταξύ των άλλων σκοπών, είναι “η διοργάνωση εκδηλώσεων, αθλητικών και μη, διαλέξεων για την καλαθοσφαίριση, η δημιουργία ψηφιακού αρχείου ιστορίας του αθλήματος, η ίδρυση βιβλιοθήκης και η δημιουργία αναγνωστηρίου”.

Όνειρο του κυρίου Λινού “είναι να γίνει σωματείο βετεράνων όλων των αθλημάτων. Θα προσθέσουμε ομάδες και του γυναικείου μπάσκετ, πόλο, κολύμβησης, τζούντο, ενόργανης και ποδοσφαίρου, αθλήματα στα οποία έχει διακριθεί κατά καιρούς η πόλη, που είναι γνωστή ως αθλητομάνα. Τόνισε πως “πρόκειται για αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο, εξ ου και θέλουμε να διοργανώσουμε σχετικές κοινωνικές εκδηλώσεις”, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει τη σκέψη “για μια μεγάλη γιορτή του μπάσκετ και του αθλητισμού της πόλης, στις αρχές του νέου έτους, σε κλειστό χώρο”. Φυσικά, αυτή δεν είναι παρά η τελευταία ιδέα του Glyfada Veterans Basketball Club, μέχρι την επόμενη.