SPORTS

Νότια πρωτάρα ξιφομάχος εν δράσει

Για ένα απόγευμα μεταμορφώθηκα σε Ντ΄ Αρτανιάν στον Όμιλο Ξιφασκίας Γλυφάδας και τρέλανα μέχρι και το ξίφος μου! 

Η επιρροή του Game of Thrones στην ψυχοσύνθεσή μου είναι πλέον καθοριστική, θα το παραδεχτώ. Τόσες μάχες, μαχαιρώματα και ξίφη, αφηνίασα! Ως εδώ με τα μπαλετικά Barre και τα ακροβατικά στο Surfset που παριστάνω την Κομανέντσι. Θέλω αιμοβόρα(!) δράση και σασπένς, κυρ Αρχισυντάκτα! Πλήττω! Πού να μου φέρει αντίρρηση ο καψερός, γυάλιζε το μάτι μου. Πήγαινε να γίνεις Ντ’Αρτανιάν μου είπε! Now, we’re talking. H experience στήλη μου γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα! 

Η αλήθεια είναι πως σου έχω ξαναμιλήσει για την ξιφασκία, τη διαφορά της με την ξιφομαχία και τους κανόνες του παιχνιδιού εδώ, αλλά ως τώρα μονάχα την είχα παρακολουθήσει ως θεατής, ποτέ δεν είχα πιάσει ξίφος στα χέρια μου. Γιαλαντζί Ντ’ Αρτανιάν τι να το κάνεις; Θα γίνει όπως πρέπει, με τα όλα του. Και στολή θα βάλω και κράνος που θυμίζει τον ακέφαλο καβαλάρη. Ένα απόγευμα λοιπόν, κατέφτασα στον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό για να συναντήσω την προπονήτρια του Ομίλου Ξιφασκίας της Γλυφάδας, Κωνσταντίνα Θεοφίλου, η οποία έκανε 25 χρόνια πρωταθλητισμό στο ξίφος άσκησης και στο ξίφος μονομαχίας, και να μπω στο πετσί του ρόλου. 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Με συνοπτικές διαδικασίες πέρασα στο δωμάτιο για να φορέσω τη στολή, η οποία φοριέται με καθόλου συνοπτικές διαδικασίες. Προστατευτικό για το στήθος, jacket ηλεκτρικό που κουμπώνει σαν κορμάκι, παντελόνι κάπρι με τιράντες, ψηλές κάλτσες και γάντι (ένα) και χρειάστηκα κάνα τέταρτο για να τα φορέσω όλα αυτά και να βρω πως κουμπώνουν. Άσε που κρεμόταν από το μανίκι μου ένα καλώδιο, το λεγόμενο αρουλέρ, το οποίο από τη μία συνδέεται με το σπαθί μου και από την άλλη με το μηχάνημα-κριτή που “βλέπει” τα χτυπήματα και δίνει τους πόντους. Με τα πολλά τα κατέφερα. All set. Το ξίφος μου παρακαλώ. 

Η ξιφασκία χωρίζεται σε 3 αγωνίσματα. Σπάθη, στην οποία τα χτυπήματα είναι έγκυρα στον κορμό, τα χέρια και το κεφάλι, το ξίφος μονομαχίας που συμμετέχει όλο το σώμα και το ξίφος ασκήσεως όπου τα χτυπήματα πρέπει να είναι μόνο μπροστά στο στήθος ή πίσω στην πλάτη. Όσο για την στάση του σώματος, όπως με ενημέρωσε η Άννα Θεοφίλου, αδερφή της Κωνσταντίνας και προπονήτρια ξιφασκίας στα αρχάρια παιδιά, πρέπει να είναι με λυγισμένα γόνατα και έκταση του ενός ποδιού (θέση φύλαξης). Εδώ κάνω μια παραλλαγή της πόζας (εκείνης που κάνεις το χτύπημα), πιο φωτογενή για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Πάλι καλά που τελευταία ενόψει καλοκαιριού, την έχω κάνει τη γυμναστική μου, γιατί με τέτοιο κάθισμα, το ό,τι γλίτωσα το λουμπάγκο ή την κράμπα, εμένα μου λέει πολλά. 

 

Στην αρχή, όλα καλά και ήρεμα, έκανα τις φιγούρες μου και τα αστεία μου, πως επιτίθεμαι στην φωτογράφο μας (αχ έρμη Φραντζέσκα!), πως ο στόχος είναι η καρδιά των οχθρών μου (πίσω και σας έφαγα), πως αυτομαχαιρώνομαι σαν σκηνή από ταινία εποχής (οι φωτογραφίες δεν είναι καν παρουσίασιμες) και το κλασικό “Όλοι για έναν και ένας για όλους!” με φανταστικούς φίλους ξιφομάχους. Γιατί είμαι και μεγάλη αστειάτορας! Ή απλά καμμένη. 

Με βλέπεις εδώ, είμαι ολίγον τρομακτική. Δεν το έχω σε πολύ. 

Όλα αυτά μετά τη θεωρία, περιμένοντας την Άννα Θεοφίλου για να μπούμε στο τερέν της δράσης ως αντίπαλοι και να ανάψουν τα αίματα. Στο μεταξύ να σου πω πως ο Σύλλογος ΟΞΙΓ είναι νεοσύστατος, ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και είναι το μοναδικό Σωματείο ξιφασκίας σε όλα τα Νότια Προάστια. Ήδη έχει στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις ενώ αποτελεί τον όμιλο της πρωταθλήτριας Βάσως Βουγιούκα με σημαντικούς τίλους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Και περνάμε στο παρασύνθημα. Στην αρχή χωρίς μάσκα, επιδιδόμαστε σε έναν χαλαρό αγώνα για κινησιολογία και τα σημεία που τα χτυπήματα είναι έγκυρα. Πάντως ακόμη και από εκείνο το στάδιο, κατάλαβα πόσο εθιστική μπορεί να είναι η ξιφασκία. Δεν μπορούσα να ηρεμήσω μέχρι να την πετύχω και η επιμονή μου (η λύσσα μου καλύτερα) μου θύμισε εκείνα τα χρόνια που έπαιζα non stop nintendo με τον αδερφό μου, γιατί έπρεπε πάση θυσία να πετύχω το δράκο και να τερματίσω την πίστα. 

Στη συνέχεια έβαλα τη μάσκα ξιφασκίας (θα προτιμούσα εκείνη του Ζορό, ωστόσο, είναι πιο συμπαθητική!) και ξεκινήσαμε τον πραγματικό αγώνα. Ο στόχος; Να την πετύχω με το ξίφος μου και να αποφύγω τα χτυπήματά της. Ωστόσο δεν το λες και ευκολο να τα βάλεις με προπονήτρια. Εκτός κι αν έχεις αυτή τη διαβολεμένη τύχη του πρωτάρη! Επιπλέον, η μάσκα καλύπτει το πρόσωπο του αντιπάλου και αναπόφευκτα και των εκφράσεων του προσώπου του, οπότε και δεν μπορείς να προβλέψεις τις κινήσεις του. Πρέπει να εκτιμήσεις και να αποφασίσεις γρήγορα χωρίς δισταγμούς την επόμενή σου κίνηση για να επιτεθείς ή να αποκρούσεις τις κινήσεις του αντιπάλου. Η τακτική αυτή απαιτεί απολύτως καθαρό μυαλό, συγκέντρωση, ψυχραιμία και ελάχιστο χρόνο αντίδρασης (reflex). Κάθε απροσδόκητη ή αβέβαιη «επίθεση» θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη ετοιμότητα. Θα πρέπει επίσης να έχεις μεγάλη πειθαρχία ώστε να ελέγχεις τις παρορμήσεις σου. 

Αυτά που έχω να πω συμπερασματικά γι΄ αυτήν την εμπειρία της ξιφασκίας, εκτός από το ότι είναι άκρως εθιστική (μη με δείτε να κυκλοφορώ στα νότια με κάνα ξίφος σαν τον τρελό του χωριού!) είναι καταρχάς, πως το άθλημα σε στάζει στην κυριολεξία. Αγαπητοί ξιφομάχοι θέλω να σας ρωτήσω: Πως στο καλό αγωνίζεστε τόση ώρα με αυτή τη χοντρή στολή μέσα στην οποία κάνετε το λιγότερο σάουνα; Ξεχάστε τη φορητή φούσκα-παλτό-σάουνα του τελεμάρκετινγκ, εδώ το πράγμα το καλό! Μία που θα την φορέσετε και μία που θα ρίξετε τρία κιλά ιδρώτα. Επιπλέον, τι να πω για τη ζέστη μέσα σε αυτή τη μάσκα, σαν κλουβί πουλιού, στην οποία με έπιασε κλειστοφοβία; Λοιπόν, αν θέλετε γρήγορη απώλεια λίπους μέχρι την πλαζ, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο και πιο αποδοτικό! 

Αλλά αυτή η αίσθηση πως κρατάς το σπαθί σου και στη ύπαρξή του μετουσιώνεται όλη η δύναμή σου, όλο το πάθος σου για να πετύχεις το στόχο, είναι ανεκτίμητη! Ένα άθλημα σαν την ξιφασκία σου περνάει έννοιες και ιδιότητες όπως η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα, η γρήγορη σκέψη, η εκρηκτικότητα, που τελικά θα σε ακολουθούν και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής σου. Αν μας μετέφερε και στα σκηνικά του Game Of Thrones να βγάλουμε το άχτι μας, τότε θα άγγιζε την τελειότητα! 

Ευχαριστούμε τον ΟΞΙΓ και τις αδερφές Κωνσταντίνα και Άννα Θεοφίλου για το μάθημα ξιφασκίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο επίσημο site/ Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6936609595