SPORTS

Ο συγκλονιστικός μαραθώνιος της αθλήτριας του ΓΣ Γλυφάδας Γκλόρια Πριβιλέτζιο στη Ντόχα

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η αθλήτρια κατάφερε να τερματίσει στην 29η θέση από τις 70 που έλαβαν μέρος.

Η αποφασιστικότητα και αντοχή της είναι δύσκολο να περιγραφεί παρά μόνο ίσως από έναν επαγγελματία συγγραφέα ή αρθρογράφο. Ίσως ακόμα και τότε να μην μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή από κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει σε ένα δύσκολο μαραθώνιο αγώνα (42,195μ).

Οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές ακόμα και για περίπατο. Η πραγματική αίσθηση ήταν 41 βαθμοί κατά την διάρκεια του αγώνα με υγρασία πάνω από 80% ενώ οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να κάνουν την ατμόσφαιρα γύρω από την 7χλμ κυκλική διαδρομή ακόμα χειρότερη τοποθετώντας ντιζελογεννήτριες (μέτρησα τουλάχιστον 14) στο κέντρο για να τροφοδοτήσουν τους αμέτρητους προβολείς που ανέβαζαν τη θερμοκρασία και επιβάρυναν την ατμόσφαιρα με καυσαέριο ακόμα περισσότερο. Η επίσημες προτάσεις των ιατρών ακόμα και του επικεφαλής ιατρού της διοργάνωσης ήταν να μην γίνει ό αγώνας εάν οι θερμοκρασία ήταν άνω των 28 βαθμών. Αυτές αγνοήθηκαν.

Ο Ιατρός της Ελληνικής αποστολής παρέμεινε κοντά στη Γκλόρια πριν, κατά την διάρκεια αλλά και 4 ώρες μετά τον αγώνα φροντίζοντας για την υγεία της.

30 επαγγελματίες παγκόσμιες πρωταθλήτριες εγκατέλειψαν τον αγώνα με τις περισσότερες από αυτές να πέφτουν αναίσθητες σχεδόν μία ανά 1500μέτρα ενώ όλες χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα στο τέλος του αγώνα.

Οι 40 που τερμάτισαν χρεώθηκαν το κόστος ενός μεγάλου τιμήματος; από τη μία η υπέρ του δέοντος και πέραν των αθλητικών δεδομένων σωματική καταπόνηση, και από την άλλη η αδυναμία του αθλητή να συμμετάσχει σε επίσημο αγώνα πιθανότατα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο του στερεί το δικαίωμα για την διεκδίκηση του χρονικού ορίου για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Να σημειωθεί ότι ούτε η Κενυάτισσα αθλήτρια που τερμάτισε πρώτη δεν έπεσε κάτω από τις 2 ώρες και 30 λεπτά.

Η Γκλόρια Πριβελέτζιο με αυτά τα δεδομένα κατάφερε να τερματίσει 29η από τις 70 αθλήτριες και τις 40 που τερμάτισαν. Για εμάς που ήμασταν εκεί και βλέπαμε την Γκλόρια να αγωνίζεται με μυαλό, ψυχή και καρδία, να παλεύει για ιδανικά όπως Ελλάδα, Οικογένεια, Σύλλογο που πολλοἰ από εμάς τα συλλογιζόμαστε πιά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, δεν μπορούσαμε παρά να συγκινηθούμε, να κλάψουμε και να θεωρούμε τους εαυτούς μας εξαιρετικά τυχερούς που βρεθήκαμε τόσο κοντά σε μια μοναδική εμπειρία.

Νομίζω ότι είναι καιρός επιτέλους να ρίξουμε τα τείχη στη Βούλα αλλά και στη Γλυφάδα (ή μέρος αυτών) αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί που παίρνουν μετάλλιο ήρωες αλλά και αυτοί που κόντρα σε όλες τις προβλέψεις κατακτούν μία θέση ανάμεσα στους ελίτ του παγκόσμιου και ελληνικού αθλητισμού.
Σε ευχαριστούμε
 Γκλόρια για την τιμή, ευχαριστούμε για την εμπειρία και σε ευχαριστούμε για την προσπάθεια.

Μπράβο στο Σύλλογο και συγχαρητήρια και στους προπονητές της Γιάννη Περήφανο και Μανώλη Χάτζο.