SPORTS

Η Ιωάννα Σαχά είναι η επόμενη μεγάλη κολυμβήτρια

1493 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η ταχύτητα που μεταφέρεται ο ήχος στο νερό. Αυτή είναι η ταχύτητα που θα γίνει γνωστό το όνομα της Ιωάννας Σαχά, του “δελφινιού” από τη Γλυφάδα, που θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της ελληνικής γυναικείας κολύμβησης.

Θεωρείται το μεγαλύτερο κολυμβητικό ταλέντο στην ηλικία της για τους ρεαλιστές. Για τους αισιόδοξους είναι το κορίτσι που θα αφήσει εποχή, φορώντας το γαλανόλευκο σκουφάκι σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεγάλωσε στη Γλυφάδα και άρχισε να κάνει τις πρώτες της βουτιές στην πισίνα του ΑΝΟΓ, της ιστορικής ομάδας με τη μεγάλη παράδοση στα υγρά σπορ, που βρήκε την τελευταία τριετία την χαμένη του αίγλη. Ο Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας επέστρεψε στην ελίτ, χάρις στην παρουσία του προπονητή Μίλτου Κανελλόπουλου και από την 30η θέση που την παρέλαβε την έφτασε πέρσι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των μικρών ηλικιών.

“Ο ΑΝΟΓ, που μετράει 350 αθλητές, έχει στείλει 8 στην Εθνική, ενώ έχει ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα αγωνιστικά και επιλέκτων στην Ελλάδα” τόνισε με καμάρι ο έφορος, Κωνσταντίνος Σοφούλης, αποκαλύπτοντας τον αγνό ρομαντισμό που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τους αθλητικούς συλλόγους.

Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το “αστέρι”, την Ιωάννα, απαρίθμησε τα ρεκόρ της, το γεγονός ότι στα 14 ως παγκορασίδα κοντράρει τις γυναίκες, τη συνέκρινε με την Νέρι Νιαγκουάρα (που ξεκίνησε επίσης στον ΑΝΟΓ), ψέλλισε κάτι Ολυμπιακούς Αγώνες, γέμισε καμάρι μιλώντας για το σύλλογο και έπλεξε το εγκώμιο του προπονητή, Μίλτου Κανελλόπουλου.

Τι λέει ο coach για όλα αυτά;

Ο Μίλτος Κανελλόπουλος κολυμπούσε στον Πανελλήνιο. Δεν είχε καμία σχέση με τη Γλυφάδα, μέχρι να αναλάβει το πόστο του προπονητή. Τώρα περνάει αρκετές ώρες της ημέρας στο κολυμβητήριο, ξεκινώντας το πρωί στις 05.45 “πριν πάνε τα παιδιά σχολείο” και τελειώνοντας αργά το απόγευμα.

Έχει δουλέψει αρκετά με την Ιωάννα Σάχα, την οποία θεωρεί “πολύ ταλαντούχα” και το “μέλλον της ελληνικής γυναικείας κολύμβησης”. Για να το λέει ο coach έτσι θα είναι. “Αρκεί, βέβαια, να προσεχθεί” όπως υπερθεματίζει, αφού με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα το έργο των συλλόγων δυσκολεύει. Το πετρέλαιο έχει ακριβύνει και δεν είναι εύκολο το χειμώνα μια πισίνα να παραμένει ζεστή.

“Είναι κρίμα, γιατί η κολύμβηση έχει επιτυχίες. Εμείς θέλουμε τα αυτονόητα. Οι πισίνες να είναι ανοιχτές και να έχουν ζεστό νερό. Αν δεν μπορείς να πέσεις στο νερό, δεν υπάρχεις. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους. Το Δ.Σ κάνει ότι μπορεί, αλλά…” βγάζει παράπονο ο Μίλτος Κανελλόπουλος, που γλυκαίνει ξανά όταν καλείται να απαντήσει για την Ιωάννα.

“Μπορεί να πάει στους Ολυμπιακούς και να διακριθεί. Αρκεί να έχει κάτω το κεφάλι και να συνεχίσει να δουλεύει” είπε σχετικά. Όσο για το τι κάνει την Σάχα να ξεχωρίζει; “Έχει ένα πολύ καλό κολυμβητικό κορμί. Είναι ψηλή με μακριά άκρα. Αυτό, βέβαια, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι έχει επιμονή, υπομονή και προσπαθεί πολύ. Διότι κακά τα ψέμματα, δεν φτάνει μόνο τα ταλέντο. Η δουλειά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά” σχολιάζει.

Η κολύμβηση έχει να κάνει με τη συνέπεια, εξηγεί ο προπονητής του ΑΝΟΓ. “Δεν είναι σαν το τρέξιμο, που κάθε μέρα περπατάμε. Δεν κολυμπάμε στην καθημερινότητα μας. Οπότε αν το αφήσεις το νερό, μένεις πίσω. Και σίγουρα η εποχή είναι δύσκολη και πολλά παιδιά εγκαταλείπουν λόγω σχολείου.

Πέρσι χάσαμε δύο πολύ καλές κοπέλες με διακρίσεις και πρωταθλήματα, επειδή πηγαίνουν 3η Λυκείου. Δεν κερδίζουν και τίποτα μέσω των διοργανώσεων (σ.σ μόρια), οπότε δεν μπορείς να τους πεις και τίποτα…” προσθέτει για να αναφερθεί και στη φύση του σπορ που είναι απαιτητική και συγκρούεται συχνά με την έκρηξη της εφηβείας. “Αυτοί που αγαπούν την κολύμβηση το ξεπερνούν. Πρωταθλητές δεν γίνονται όλοι. Αυτοί που το θέλουν, ξεπερνούν τα εμπόδια” καταλήγει.

Η Ιωάννα αγαπάει το νερό. “Όταν κολυμπάω νιώθω ελεύθερη”, όπως έχει δηλώνει στο προφίλ της σε κολυμβητική ιστοσελίδα. Το επιβεβαιώνει και ο προπονητής της. “Δεν τη μαλώνω ποτέ για την προπόνηση, μόνο για να προσέχει τα κιλά της” λέει γελώντας ο Μίλτος Κανελλόπουλος, που εκμυστηρεύτηκε και τι είναι αυτό που συνηθίζει να της λέει πριν πέσει στο νερό: “να δώσει τον καλύτερο της εαυτό, το 100%”, γιατί “αυτό έχει σημασία, είτε είναι σε καλή μέρα, είτε όχι”.

Αυτά είναι συνήθως τα τελευταία λόγια που ακούει η Ιωάννα και τριγυρίζουν στο κεφάλι της πριν το βουτήξει στο νερό. Εκεί που οι ήχοι ταξιδεύουν πιο γρήγορα.