SPORTS

Winters are coming: Οι αδερφές από τη Βούλα είναι το next big thing στην ιστιοπλοΐα

Μαθήτριες Γυμνασίου και ταυτόχρονα αθλήτριες αξιώσεων στην ιστιοπλοΐα, η Ελισάβετ και η Αλεξία Winters κάνουν ένα διάλειμμα από την προπόνησή τους στον Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης και μοιράζονται μαζί μας λίγη από τη θάλασσα που κρύβουν μέσα τους.

Το καλοκαίρι τελείωσε και μία νέα σχολική σεζόν ξεκινά. Για τις δύο αδερφές από τη Βούλα, τη 14χρονη Ελισάβετ και τη 12χρονη Αλεξία Winters, αυτή θα είναι μια ακόμα απαιτητική χρονιά, αφού θα πρέπει και φέτος να συνδυάσουν τη μεγάλη τους αγάπη, την ιστιοπλοΐα, με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Οι δύο αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης πρωταγωνιστούν εδώ και τρία χρόνια στο άθλημα, στην κατηγορία Optimist. Εκτός από διακρίσεις και για τις δύο σε πολλούς διασυλλογικούς αγώνες, η Ελισάβετ κέρδισε επίσης θέσεις στο βάθρο στα τρία τελευταία Πανελλήνια Κύπελα και την πρώτη θέση στο Βαλκανικό ενώ στο βιογραφικό της ξεχωρίζει η συμμετοχή της στην Εθνική Ομάδα για δύο συνεχόμενες χρονιές, η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο της Κύπρου και της Αντίγκουα, καθώς και η δεύτερη θέση που κατέλαβε στον πρόσφατο αγώνα στη Λίμνη Garda της Ιταλίας. Παράλληλα, η Αλεξία σημείωσε δύο συνεχόμενες διακρίσεις στα τελευταία Πανελλήνια Πρωταθλήματα καθώς και μια πολύ καλή εμφάνιση στο Lake Gardia Meeting, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε αυτήν την κατηγορία.

Κινητήριος δύναμή τους η αγάπη τους για τη θάλασσα αλλά και για τον κόλπο της Βουλιαγμένης όπου και ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με το άθλημα. Συνοδοιπόρος και μέντοράς τους ο προπονητής τους, Αλέξανδρος Κακλαμάνος.

Πώς ξεκινήσατε την ιστιοπλοΐα; 

Αλεξία: Ξεκινήσαμε στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Οι θείοι του μπαμπά μου είχαν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ στην κατηγορία 470.

Ελισάβετ: Επίσης, η μαμά μου έκανε ιστιοπλοΐα και ήθελα κι εγώ πολύ να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα. Βέβαια αρχικά δεν με άφηνε, γιατί ήμουν μικρή, αλλά τελικά ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια.

Πόσες ώρες προπονείστε την εβδομάδα;

Αλεξία: Επειδή το άθλημα είναι πολύ απαιτητικό προπονούμαστε περίπου 12 ώρες την εβδομάδα οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Οι δυσκολίες στη θάλασσα διαφέρουν πολύ, ανάλογα με την εποχή. Πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο το καλοκαίρι, παγωμένο νερό και κρύο τον χειμώνα.

Ελισάβετ: Προπονούμαστε στη θάλασσα περίπου 12 ώρες. Οι ώρες προπόνησης αυξάνονται όμως διότι κάνουμε και ασκήσεις ενδυνάμωσης εκτός θάλασσας, όπως και θεωρία.

Πού προπονείστε αυτόν το καιρό; Έχει αλλάξει η πανδημία το πρόγραμμά σας;

Αλεξία: Ανήκουμε στην ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Κατοίκων Βουλιαγμένης και προσπαθούμε να προπονούναστε όσο περισσότερο μπορούμε δεδομένου των συνθηκών στην χώρα λόγω του κορωνοϊού.  Όλα τα χρόνια, από τότε που ξεκινήσαμε, έχουμε τη συνεχή υποστήριξη του προπονητή μας, Αλέξανδρου Κακλαμάνου, και προσπαθούμε συνεχώς να βρίσκουμε μαζί τρόπους και χρόνο για να μην χάνονται προπονήσεις.

Τι θυσίες απαιτεί από ένα κορίτσι του Γυμνασίου ο αθλητισμός;

Ελισάβετ: Οι θυσίες θα έλεγα πως ποικίλλουν. Πρώτον, λόγω προπονήσεων και αγώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο. Επίσης, χάνουμε αρκετές γιορτές και πάρτι φίλων μας. Είναι κι αυτό κάτι που μας κοστίζει. Τέλος, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ώστε να διατηρούμαστε σε συγκεκριμένα κιλά.

Πως γίνεται να είστε ταυτόχρονα άριστες μαθήτριες και αθλήτριες επιπέδου;

Αλεξία: Είναι θέμα κυρίως οργάνωσης. Για να είμαστε εξίσου καλές στο σχολείο και στον αθλητισμό έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας.

Ελισάβετ: Συμφωνώ. Χρειάζεται οργάνωση και απίστευτη πειθαρχία, έχουμε μάθει λοιπόν όταν διαβάζουμε να είμαστε προσηλωμένες σε αυτό που κάνουμε για να μην χάνουμε χρόνο.

Τα Optimist είναι ατομικά σκάφη. Θα θέλατε κάποια στιγμή να είστε πλήρωμα στο ίδιο σκάφος;

Αλεξία: Τα Optimist είναι ατομικά σκάφη και μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει σε αυτά από την ηλικία των 6 χρόνων. Προσωπικά, στο μέλλον θα προτιμούσα να μην ήμουν στο ίδιο σκάφος με την αδερφή μου.

Ελισάβετ: (γελάει) Η αλήθεια ότι δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα να βρεθούμε στο ίδιο σκάφος με την Αλεξία. Έτσι κι αλλιώς, δεν γνωρίζω σε ποια κατηγορία θα επιλέξει η κάθε μία να συνεχίσει.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία της ιστιοπλοΐας;

Ελισάβετ: Είναι κάτι μοναδικό. Δεν βαριέμαι ποτέ στη θάλασσα διότι πρέπει πάντα να αλλάζω τη στάση και την τοποθεσία του σώματός μου ανάλογα με τον κυματισμό και την ένταση του ανέμου, ενώ παράλληλα προσαρμόζω το πανί και τα συστήματά μου.

Αλεξία: Η δράση πάνω στο σκάφος αλλάζει πολύ, ανάλογα με τον καιρό. Όταν έχει άπνοια πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για το πού είναι ο καιρός και για το πώς θα φτάσεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου. Όταν έχει αέρα, πρέπει να βγάλεις το σώμα σου έξω από το σκάφος ώστε να είναι οριζόντια η επιφάνειά του στη θάλασσα, κάτι που απαιτεί πραγματικά πολλή δύναμη.

Ποια είναι η χειρότερη και ποια η καλύτερη στιγμή σε έναν αγώνα;

Αλεξία: Η χειρότερη στιγμή ενός αγώνα είναι όταν το πλάνο που έχεις κάνει πριν από τον αγώνα δεν μπορείς τελικά να το εφαρμόσεις και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περίμενες.

Ελισάβετ: Η καλύτερη είναι σίγουρα όταν ξέρεις πως έχεις κερδίσει!

Τι θα συμβούλευες ένα παιδί που σκέφτεται τώρα να ξεκινήσει το άθλημα της ιστιοπλοΐας;

Αλεξία: Να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα γιατί η ελευθερία που θα του προσφέρει η επαφή με την θάλασσα είναι μοναδική!

Ελισάβετ: Θα του έλεγα να ασχοληθεί οπωσδήποτε με το συγκεκριμένο άθλημα, μιας και είναι ξεχωριστό αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν εξωτερικό παράγοντα (τον καιρό), κάτι που κάνει την κάθε προπόνηση διαφορετική από την προηγούμενη.