LIFE

Τα μουσεία στα νότια που αξίζει να ανακαλύψεις

Αυτά είναι τα 7 μουσεία που έχουμε εμείς εδώ στα νότια και είμαστε περήφανοι για αυτά.

Εστία

Μέσα στην Εστία Νέας Σμύρνης θα βρείτε τρία μουσεία: Το  Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης:  δημιουργήθηκε χάρη στη προσφορά του ζεύγους Γεωργίου και Ελένης Τσακύρογλου από τη Σμύρνη, φυλάσσει μία εξαιρετική συλλογή από προσωπικά αντικείμενα του ζεύγους, μία συλλογή Ελλήνων ζωγράφων του Μεσοπολέμου, το κέρινο ομοίωμα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή και ένα μοναδικό μουσικό όργανο, γνωστό ως Παναρμόνιο του μεγάλου Μουσικολόγου Κωνσταντίνου Ψάχου.

Το Μουσείο Τέχνης:  μπορείτε να δείτε έπιπλα και ασημικά του 17ου και 18ου αιώνα, ασημένιες μινιατούρες, αντικείμενα σινικής τέχνης και πορσελάνες Delft από την Ολλανδία, στην οποία κατέφυγε ο Χαρίλαος Χιωτάκης ως πρόσφυγας μετά την καταστροφή της Σμύρνης.

Το Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας:  εκτίθεται μία μοναδική συλλογή από Μικρασιατικά κειμήλια, ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα σημαινουσών προσωπικοτήτων ως πρωταγωνιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα.


Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης αφηγείται τη διαδρομή της πόλης από τα τουρκικά παράλια μέχρι την σύγχρονη Νέα Σμύρνη. Σκοπός του Μουσείου είναι να φωτίσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακμή και στον αφανισμό της Σμύρνης και στη δημιουργία από τις στάχτες της ενός νέου κόσμου. Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ΨΜΝΣ διακρίνεται σε τέσσερις περιοχές. Η πρώτη αφορά σε μια γνωριμία με τους τόπους, τα μακροσκοπικά γεωπολιτισμικά χαρακτηριστικά και την ιστορική τους εξέλιξη. Αναφέρεται τόσο στη Σμύρνη στη Μικρά Ασία, όσο και τη Νέα Σμύρνη και σε κάθε σημείο εξάπλωσης των Σμυρνιών. Η δεύτερη περιοχή αφορά στη γραμμική ιστορική εξέλιξη και στη μετάβαση από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη με ενδιάμεσο σταθμό που αφιερώνεται στην Καταστροφή και την προσφυγιά των Σμυρνιών. Η τρίτη περιοχή αφορά στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στην κληρονομιά της Σμύρνης, το πολιτισμικό μνημονικό απόθεμα και το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στη Μικρά Ασία και μεταλαμπαδεύτηκε στη διάδοχη πόλη. Η τέταρτη και τελευταία περιοχή περιλαμβάνει τις δράσεις εκείνες που στηρίζονται στη συμμετοχή των πολιτών, απευθύνονται στο ευρύ κοινό και μπορούν να συνδυαστούν με άλλες υποστηρικτικές ή παράλληλες δραστηριότητες του μουσείου.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30 – 15.00
Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα: 18.00 – 21.00
Σάββατο: 
10.00 – 14.00

Info: Βενιζέλου Ελευθερίου 87, Νέα Σμύρνη Τηλ: 2132025962

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού 

Το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού καταγράφει προσεκτικά μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Ελληνισμού, ένα κομμάτι της Ελληνικής Διασποράς συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στον προσδιορισμό και την ερμηνεία της σύγχρονης μορφής του Ελληνισμού. Το υλικό του Μουσείου τοπικά εκτείνεται σε όλη σχεδόν την περιοχή του Πόντου και των τόπων μετανάστευσης των Ποντίων γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην περιοχή των μακρινών τέως σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας. Στο Μουσείο θα δείτε: την συλλογή με τα παραδοσιακά γυναικεία ενδύματα και κοσμήματα, πλούσια συλλογή αστικής οικοσκευής,  ιστορικά έγγραφα, δείγματα αργυροχοΐας, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και ηχητικό υλικό ομιλίας, τραγουδιού και μουσικής από την καταγραφή του Σίμου Λιανίδη.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα- Παρασκευή 10.00- 16.00

Info: Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη, Τηλ: 210-9325521

Μουσείο Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας 

Το Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας (Μ.ΙΣ.ΠΑ) έχει ως αποστολή την καταγραφή, την τεκμηρίωση και την προβολή της Ιστορίας και της παράδοσης της ΠΑ, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διάδοση της Αεροπορικής Ιδέας. Στη μόνιμη έκθεση που δημιουργήθηκε, παρουσιάζεται με σύντομο και περιεκτικό τρόπο η ιστορική πορεία της Ελληνικής Αεροπορίας από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας την προσφορά της σε πολεμικές και ειρηνικές περιόδους. Τα εκθέματα είναι πρωτότυπα σημαντικά έγγραφα και φωτογραφίες, ατομικά Ημερολόγια Χειριστών, Πολεμικές Εκθέσεις και Διαταγές Συγκρότησης Πτερύγων Μάχης, Μοιρών, Διαταγές Αναδιοργάνωσης Μονάδων κ.α.

Info: Μωραιτινίνη 1, Παλαιό Φάληρο Τηλ: 210- 9411000

Πάρκο ναυτικής παράδοσης

Στο πάρκο ναυτικής παράδοσης που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο μπορείτε να δείτε το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», το ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια», το ατμόπλοιο «Θαλή ο Μιλήσιος», το ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

 -Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ 

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί εδώ και χρόνια μια δραστήρια εκπαιδευτική κοινότητα με καθημερινές επισκέψεις σχολείων, ιδρυμάτων, οργανισμών, καθώς και πλήθους ιδιωτών. Με τις επισκέψεις αυτές πραγματοποιείται και η δεύτερη πτυχή του οράματος του δωρητή, που ήθελε το πλοίο, παράλληλα με τον εθνικό του σκοπό, να εκπληρώνει και εκπαιδευτική αποστολή.

Ιστιοφόρο πέραμα «Ευαγγελίστρια»

Δίπλα στο Θωρηκτό ελλιμενίζεται τo ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια» ένα από τα τελευταία γνήσια αιγαιοπελαγίτικα ιστιοφόρα. Το «Ευαγγελίστρια» είναι ιστιοφόρο «πέραμα» και ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1939 από τον καραβομαραγκό Μαυρίκο και τα παιδιά του, για λογαριασμό του Μυκονιάτη καραβοκύρη Αντώνη K. Μπόνη. Έχει χωρητικότητα 90 τόνων περίπου, ολικό μήκος 20μ και πλάτος 6,38μ και φέρει 2 ιστούς. Το «πέραμα» είναι ένα γνήσιο ελληνικό σκαρί, κατάλληλο για τη θάλασσα του Αιγαίου.

Θαλής Μιλήσιος Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου Παλαιό Φάληρο

Ο Θαλής ο Μιλήσιος φιλοξενείται στο Πολεμικό Ναυτικό στο Τροκαντερό, στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου. Είναι το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο που λειτουργεί με τις αρχικές του ατμομηχανές και το παλαιότερο πλοίο με υψηλής στάθμης τεχνικές προδιαγραφές καταχωρημένο στα Ελληνικά Νηολόγια. Για να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, δούλεψαν μηχανολόγοι, ναυπηγοί, έμπειροι παλιοί πλοίαρχοι, ατμομηχανικοί καθώς και ειδικοί εργατοτεχνίτες. Το αμπάρι του πλοίου διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις με ναυτικό θέμα. Τα διαμερίσματα, η γέφυρα και το μηχανοστάσιο του διατηρούνται όπως ακριβώς ήταν το 1909, που το πλοίο ναυπηγήθηκε. Έτσι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τους χώρους όπου έζησαν και εργάστηκαν ναυτικοί της εποχής εκείνης.

Ι/Φ «Ευγένιος Ευγενίδης»

Το ιστορικό ιστιοφόρο «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ» κατασκευάστηκε για τον Walter Runciman, όπου μέχρι το 1929 χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν το προσωπικό κότερο της οικογένειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο μάνα ειδικών αποστολών από τους συμμάχους στον ποταμό Helford της Κορνουάλης. Το 1965 αγοράστηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχίζοντας να έχει το ρόλο του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου, αυτή τη φορά για τους δόκιμους του Εμπορικού Ναυτικού, μέχρι το 1990.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»

Για πολλούς αιώνες δεν είχε απαντηθεί το ερώτημα πως ήταν κατασκευασμένη και επανδρωμένη η Τριήρης μέχρι το καλοκαίρι του 1987. Τότε καθελκύστηκε και δοκιμάστηκε το αντίγραφο της Αθηναϊκής Τριήρους, η «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» εφοδιασμένη με κουπιά ίδιου μήκους και κατασκευασμένη σύμφωνα με τα αρχαιολογικά στοιχεία και τους νόμους της Φυσικής, της αντοχής υλικών κλπ. Οι επιδόσεις της Τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» ήταν εκπληκτικές. Μπορούσε να επιτύχει ταχύτητα άνω των 9 κόμβων, να πλέει επί ώρες με ταχύτητα 4 κόμβων με τους μισούς κωπηλάτες εκ περιτροπής, να εκτελεί στροφή 180ο σε ένα λεπτό με τόξο μικρότερο από 2,5 μήκη πλοίου. Επιπλέον, το πλήρωμα δεν χρειαζόταν μακρόχρονη εκπαίδευση. Οι κωπηλάτες συγχρονίστηκαν στα κουπιά σε λίγες εβδομάδες.

 Α/Τ Βέλος – «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα»

Το θρυλικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ ΙΙ έμεινε στην ιστορία όταν το 1973 το πλήρωμά του, ο κυβερνήτης του πλοίου Νικόλαος Παππάς μαζί με 6 αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς, αποστατεί και καταφεύγει στην Ιταλία ζητώντας πολιτικό άσυλο ως κίνηση αντίδρασης στη Χούντα. Το ΒΕΛΟΣ ΙΙ δόθηκε από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ναυτικό το 1959 και το υπηρέτησε μέχρι το 1991, χρονιά που παροπλίζεται, ενώ λίγο αργότερα αγκυροβολεί στον Φαληρικό όρμο και μετατρέπεται σε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα του ελληνικού λαού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα κλειστά 

Τρίτη- Παρασκευή 09.00-14.00

Σαββάτο- Κυριακή: 10.00-17.00

Info: Φλοίσβος, Παλαιό Φάληρο

Πλωτό Μουσείο Νεράιδα

Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα άνοιξε τις πύλες του το 2013, με την ένταξη του πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο και εγκαινίασε τη λειτουργία του με την πραγματοποίηση του παραδοσιακού δρομολογίου στους παλιούς προορισμούς του Αργοσαρωνικού. Είναι το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερα ταξίδια, στον Αργοσαρωνικό, το Ναύπλιο, το Λεωνίδιο και τον Πειραιά, και ο μόνιμος τόπος ελλιμενισμού του είναι η Μαρίνα του Φλοίσβου, κοντά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης. Στο Μουσείο παρουσιάζονται σε μόνιμη βάση η ιστορία του επιβατηγού «Νεράιδα» από την καθέλκυση του το 1939 έως και την ολοκλήρωση της μετατροπής του σε μουσείο και η επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση όπως αυτή ξεδιπλώνεται στη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 17:00 – 20:30 (τελευταία προσέλευση 20:00),

Σάββατο 11:00 – 18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30)

Κυριακή 12:00 – 18:00(τελευταία προσέλευση 17:30)

Info: Λεωφ. Ποσειδώνος 702, Παλαιό Φάληρο Τηλ: 210-6282888

Μουσείο Παιχνιδιών

Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο κι άνοιξε τον Οκτώβριο του 2017. Η συλλογή του αποτελείται από ελληνικά, ευρωπαϊκά, κινέζικα και γιαπωνέζικα παιχνίδια, αλλά και ό,τι άλλο έχει σχέση με το παιδί από τη γέννησή του, όπως βιβλία σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας. Πυρήνας της έκθεσης είναι η συλλογή που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε το 1992.

Τα παιχνίδια σε γενικές γραμμές παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες: κούκλες μόδας, κατασκευές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανικά και οπτικά παιχνίδια, παραγωγή παιχνιδιού σε ευρωπαϊκά και ελληνικά εργαστήρια και εργοστάσια, στρατιωτάκια, τρενάκια, πανηγυριώτικα παιχνίδια, χάρτινο θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, εθιμικά παιχνίδια, γέννα, ανατροφή, πρώτα παιχνίδια, σχολικά, παιχνίδια από μακρινές χώρες.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Δευτέρα- Τετάρτη: κλειστά

Πέμπτη- Κυριακή: 10.00-18.00

Info: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολη

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης αποτελεί μνημείο των αγώνων του Ελληνικού λαού ενάντια στη τριπλή κατοχή των δυνάμεων του άξονα. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του φιλοξενεί πλούσια εκθέματα, της πολύπαθης και ηρωικής περιόδου της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944, ενθυμήματα μιας σκοτεινής περιόδου της ελληνικής ιστορίας που λαμπρύνεται όμως από την ασύλληπτη σε γενναιότητα και ηρωισμό στάση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και ναζισμό.

Info: Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου

Τηλέφωνο: 210 9901400