LIFE

Τελικά πόσο προσιτές είναι οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό; Επτά βασικές ερωταπαντήσεις

Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της ελληνικής εταιρίας Yachtsailing.gr στον Άλιμο και μάθαμε τα πάντα για τον πιο περιπετειώδη αλλά και (ειδικά φέτος) ασφαλή τρόπο διακοπών.

Για τους ξένους, ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει ελληνικά νησιά. Και για πολλούς από αυτούς, διακοπές στην Ελλάδα σημαίνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό.

Ωστόσο, ενώ το ταξίδι με ιστιοπλοϊκό είναι ένας τύπος διακοπών ιδιαίτερα αγαπητός σε Ιταλούς, Κεντροευρωπαίους αλλά και Αμερικανούς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Έλληνες. Είναι θα λέγαμε οξύμωρο, αλλά στην πραγματικότητα οι Έλληνες, με την πλούσια ναυτική ιστορία και τη θάλασσα στην ιδανική εκδοχή της εύκολα προσβάσιμη από σχεδόν κάθε σημείο της χώρας, σπάνια επιλέγουμε αυτόν τον τύπο διακοπών.

Το timing ώστε αυτό να αλλάξει μοιάζει φέτος ιδανικό: Από τη μία, το σκάφος προσφέρει το απαραίτητο για την περίοδο που διανύουμε social distancing. Και, από την άλλη, οι τιμές είναι χαμηλότερες ενώ η διαθεσιμότητα των σκαφών μεγαλύτερη. Έτσι, η συναρπαστική εμπειρία των διακοπών με ιστιοπλοϊκό μοιάζει πιο γοητευτική, πιο προσιτή και πιο έξυπνη από κάθε άλλη χρονιά.

Η Yachtsailing,gr, μια ελληνική επιχείρηση με έδρα τον Άλιμο, με ιδιόκτητο στόλο 30 σκαφών και με 20 χρόνια παρουσίας στον χώρο, ανέλαβε να λύσει όλες τις απορίες μας. Κάθε χρόνο εξυπηρετεί περίπου 5.500 χιλιάδες επισκέπτες που ταξιδεύουν με ασφάλεια στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, διαθέτει μία από τις πιο έμπειρες ομάδες καπετάνιων, πλήρες τμήμα και μια από τις πιο καταρτισμένες ομάδες κρατήσεων με βασική έμφαση στη σχεδίαση ταξιδιών, καθώς και μεγάλη ομάδα μόνιμων μηχανικών και τεχνικών για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια των διακοπών των επισκεπτών της.

Θέσαμε λοιπόν στους ειδικούς της Yachtsailing,gr επτά βασικές ερωτήσεις.

Γιατί να κάνω διακοπές με ιστιοπλοϊκό;

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να ταξιδέψεις στα ελληνικά νησιά, να δεις μοναδικά τοπία, να γνωρίσεις κρυμμένες παραλίες και να φτάσεις σε μυστικά μέρη, όπου μπορεί κανείς να πλησιάσει μόνο με σκάφος. Σου παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων αλλά και μοναδική ιδιωτικότητα όταν το επιθυμείς. Παράλληλα, ειδικά φέτος, προσφέρει μέγιστη ασφάλεια. Σχετικά με το επίκαιρο θέμα της πρόληψης κατά της νόσου Covid-19, στη Yachtsailing,gr ακολουθούμε πιστά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Επιπλέον:

  • Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα συνεργεία καθαρισμού, εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
  • Παρέχουμε πιστοποιητικό απολύμανσης του σκάφους πριν από την επιβίβαση.
  • Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα υλικά καθαρισμού.
  • Παρέχουμε όλες τις βασικές ποσότητες καθαριστικών σε πλήρη συμμόρφωση με το υπουργείο Τουρισμού αλλά και τους αρμοδίους φορείς.
  • Παρέχουμε γραπτές οδηγίες αντιμετώπισης οποιουδήποτε κρούσματος καθώς και συμβουλές για τους κανόνες υγιεινής επί του σκάφους.
  • Υπάρχει πρόβλεψη διαχείρισης θετικού κρούσματος.

Χρειάζεται να έχω δίπλωμα ιστιοπλοΐας;

Όχι, δεν χρειάζεται να έχεις καμία προηγούμενη εμπειρία για τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών. Η εταιρία μας προσφέρει τόσο την επιλογή ενοικίασης σκάφους χωρίς πλήρωμα (σε περίπτωση που ο πελάτης είναι κάτοχος διπλώματος ανοικτής θαλάσσης και έχει εμπειρία γύρω από την ενοικίαση ιστιοπλοϊκού σκάφους), όσο και σκάφη με πλήρωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το ταξίδι πάνω μας. Οι έμπειροι καπετάνιοι μας γνωρίζουν τρομερές τοποθεσίες που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Με τι σκάφος θα ταξιδέψω;

Το ιστιοπλοϊκό χωρίζεται σε δυο βασικούς τύπους: Τα monohull και τα catamaran. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Θα λέγαμε ότι το catamaran είναι πιο φιλικό για κάποιον που δεν έχει ταξιδέψει, καθώς θυμίζει περισσότερο ένα πλωτό σπίτι από ό,τι το monohull. Σε κάθε περίπτωση, στις μέρες μας και οι δυο τύποι προσφέρουν ικανοποιητικές ανέσεις, κοντινές σε αυτές του ξενοδοχείου.

https://www.instagram.com/p/BvL7-FIBIN8/

Μπορούν να ταξιδέψουν και παιδιά;

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι μοναδικές είτε για παρέες είτε για οικογένειες. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι ανάλογα με την ηλικία των παιδιών της κάθε οικογενείας θα πρέπει να προτιμηθεί και ο αντίστοιχος τύπος σκάφους. Προφανώς και η λέξη «παιδιά» είναι πολύ γενική και διαφέρει η απάντηση ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Οι περισσότεροι στην εταιρεία μας έχουμε παιδιά και έχουμε βιώσει την κάθε ηλικία ξεχωριστά. Πολύ ευχαρίστως λοιπόν να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να σας κατευθύνουμε αναλόγως.

Πόσες μέρες θα διαρκέσουν οι διακοπές με το ιστιοπλοϊκό και πόσα νησιά μπορώ να δω σε αυτή τη διάρκεια;

Πιστεύουμε ότι οι 5 μέρες είναι ο ελάχιστος χρόνος για να έχει κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με σκάφος την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται τις 2-3 πρώτες μέρες για να εξοικειωθεί με τον ρυθμό πάνω στο σκάφος και τις υπόλοιπες 2 μέρες να μπορέσει να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Από την άλλη, για εμάς δεν πρέπει να μπερδεύεται το ταξίδι των διακοπών σε σκάφος με έναν αγώνα για το πόσα νησιά θα προλάβει να δει κανείς. Ο ρυθμός είναι μοναδικός για κάθε παρέα και οικογένεια και είναι σημαντικό να καθορίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επισκεπτών.

https://www.instagram.com/p/Bu57meehXOM/

Κυκλάδες ή Σαρωνικό;

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι οι Κυκλάδες είναι πιο όμορφες από τον Σαρωνικό. Αυτό είναι ένας μύθος, ειδικά όταν ταξιδεύεις με σκάφος. Για εμάς οι καλύτερες διακοπές είναι ένας συνδυασμός τοποθεσίας και καιρού. Ο Σαρωνικός έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να έχει πιο ήπιο καιρό, πιο ήρεμες θάλασσες τις περισσότερες μέρες του καλοκαιριού. Επίσης οι αποστάσεις είναι πιο κοντινές, που έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερος χρόνος ταξιδιού από το ένα μέρος στο άλλο. Θεωρείται ότι είναι ιδανικός για οικογένειες και σίγουρα προσφέρει την ίδια ιδιωτικότητα όταν ταξιδεύεις με σκάφος, πιο ζεστά νερά καθώς και περισσότερη ώρα στο νερό για τους επισκέπτες του. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε διαδρομή ορίζεται από τα χαρακτηριστικά του κάθε group. Σε 5 μέρες μπορεί να δει κάποιος μεταξύ άλλων την Ύδρα, τον Πόρο, το Αγκίστρι, τη Μονή αλλά και την Αίγινα αν κινηθεί στον Σαρωνικό. Αν κινηθεί στις Κυκλάδες, θα μπορούσε να δει μεταξύ άλλων τη Τζια, την Κύθνο, τη Σέριφο αλλά και το Σούνιο κατά την επιστροφή του.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Τα κόστη ενός ιστιοπλοϊκού (monohull ή catamaran) καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα για όλες τις τσέπες. Για τη διαδρομή του Σαρωνικού υπάρχουν επιλογές από 60€ το άτομο την ημέρα που περιλαμβάνουν τα πάντα πλην φαγητού. Για τα catamaran ξεκινάνε από 80€ το άτομο τη μέρα. Όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να φτάσουν και ψηλότερα, για παράδειγμα μέχρι 150€ το άτομο την ημέρα, αν κάποιος θέλει τις ανέσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Για τη διαδρομή των Κυκλάδων το κόστος είναι λίγο ακριβότερο.

https://www.facebook.com/yachtsailgreece

https://www.instagram.com/yachtsailing.gr/