LIFE

Τι μάθαμε παρακολουθώντας το «Φάρο» του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Άναψε ο “Φάρος” του Μαρκουλάκη για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αθηνών και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Την περσινή σεζόν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης πρότεινε στο αθηναϊκό κοινό το μέχρι τότε άπαιχτο στην Ελλάδα κείμενο «Ο Φάρος» του Ιρλανού συγγραφέα, Κόνορ Μακφέρσον.

Κοινό και κριτικοί αγκάλιασαν θερμά την εξαιρετική παράσταση δίνοντας στο «Φάρο» την ευκαιρία να ανάψει ξανά.

Το έργο διαδραματίζεται παραμονή Χριστουγέννων στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα.  Τέσσερεις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας.

Ο Σάρκυ έχει επιστρέψει μετά από καιρό, για να προσέχει τον Ρίτσαρντ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, που τυφλώθηκε πρόσφατα. Στη γιορτινή βραδιά είναι μαζί τους ο Ιβάν κι ο Νίκυ, φίλοι αδελφικοί, στο ποτό και τις αποτυχίες της ζωής. Κι ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης: ο κύριος Λόκχαρτ. Κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γνωρίζει πολλά.

Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

Η αυλαία ανοίγει και το προσεγμένο σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή σε μεταφέρει ακριβώς εκεί που αναφέρει το κείμενο: σε ένα υπόγειο σπίτι όπου ζούνε δύο αδέρφια. Εκεί μέσα  θα διαδραματιστούν διάφορα γεγονότα και θα γίνουν καταθέσεις ψυχής πάντα με την συνοδεία του ποτού. Οι ήρωες του έργου έχουν αποτύχει σε όλα: στη δουλειά, στον έρωτα, στις σχέσεις και μέσα από τους ευφυείς διαλόγους ζητούν απεγνωσμένα μια δεύτερη ευκαιρία.

Ένα κείμενο που ακροβατεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ και την μαύρη κωμωδία, τον μαγικό ρεαλισμό, με χαρακτήρες γνώριμους και ιδιαίτερα οικείους που θα τους λατρέψεις. Ίσως και να ταυτιστείς μαζί τους.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη –κρατάει κι έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους- είναι λιτή, χωρίς υπερβολές και με δυνατό του όπλο τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος και ο ίδιος ο Μαρκουλάκης στήνουν μια ερμηνευτικά άψογη παράσταση παραδίδοντας μαθήματα υποκριτικής.

Οι πέντε αξιόλογοι ηθοποιοί έχουν χημεία και φαίνεται από τα πρώτα λεπτά του έργου. Ο καθένας τους έχει φτιάξει με κάθε λεπτομέρεια τον χαρακτήρα που υποδύεται και όλοι μαζί συνυπάρχουν στη σκηνή στην ίδια συχνότητα.

Αν πέρυσι δεν είδες τη συγκεκριμένη παράσταση, φέτος προτείνω να τη βάλεις -οπωσδήποτε- στην ατζέντα σου.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή: 9:00μμ, Σάββατο & Κυριακή: 9:15μμ, Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:00μμ

Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ. 210 3312343