LIFE

To Νew York College χτίζει δυνατές καριέρες

H απόφοιτος του New York College και νυν καθηγήτρια του κολεγίου, Δρ. Άννα Μπούγια, μας μιλάει για την προσωπική εμπειρία της από το κολέγιο και τις συμβουλές που δίνει σε φοιτητές και νέους υποψήφιους.

Τι σπουδές κάνατε στο New York College; 

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Κολέγιο το 2011. Μόλις είχα επιστρέψει από το εξωτερικό όπου εργαζόμουν ως μεταφράστια στην Ελληνική Πρεσβεία. Επέλεξα λοιπόν να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αγγλική γλώσσα και επέλεξα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Management in Language Learning (σήμερα ΜΑ Applied Linguistics) του Πανεπιστημίου του Greenwich. Το πρόγραμμα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς γεφύρωνε τις θεωρητικές γνώσεις της γλωσσολογίας με την έρευνα, η οποία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση και εξέλιξη της παιδαγωγικής. Άλλωστε εμεις οι εκπαιδευτικοί δεν αποκαλούμαστε τυχαία ‘’νευροπλαστικοί’’. Καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να προετοιμάσουμε τους νέους να αντιμετωπίσoυν τις προκλήσεις σταδιοδρομίας σε μια παγκόσμια αγορά.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών μου αποφάσισα να συνεχίσω το ταξίδι της γνώσης αλλάζοντας επίπεδο σκέψης. H σύμβουλος μεταπτυχιακών σπουδών του Κολεγίου κ. Τούλα Ρεπαπή, μου έδωσε κίνητρο με την πολύ εύστοχη παρατήρησή της ότι το πτυχίο είναι μία ένδειξη του διανοητικού επιπέδου και της κριτικής σκέψης των ανθρώπων. Για παράδειγμα στην Αμερική μιλούν για σκέψη σε επίπεδο Bachelor, σκέψη σε επίπεδο Master και σκέψη σε επίπεδο Ph.D. Ως άνθρωπος που αγαπά να παιδεύει το μυαλό του δεν γινόταν να μην ανταποκριθώ στο κάλεσμα της σκέψης σε PhD level!

Τι σπουδές είχατε κάνει πριν από το Κολέγιο;

Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Ασχολήθηκα με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων και τη συγγραφή διδακτικών εγχειριδίων γραμματικής και συντακτικού των αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Επίσης έχω διδάξει ελληνική λογοτεχνία στα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Κολέγιο σήμερα;

Στο Νew York College ξεκίνησα να εργάζομαι ως καθηγήτρια Αγγλικών το 2012. Στη συνέχεια ανέλαβα τη Διεύθυνση του Writing Center, μια δομή η οποία υποστηρίζει τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στη συγγραφή των εργασιών τους και ενισχύει της δεξιότητες του αναφορικά με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων για ερευνητικούς σκοπούς. Πρόσφατα έχω αναλάβει το συντονισμό και την ακαδημαϊκή στήριξη των διδακτορικών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Bolton. Ως διδακτορική απόφοιτη του Πανεπιστημίου θεωρώ ότι γνωρίζω πολύ καλά τις απαιτήσεις αλλά και τις προσκλήσεις του προγράμματος σπουδών. Δεν μπορώ να κρύψω ότι η θέση αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα και με γεμίζει με ενθουσιασμό και κίνητρο, καθώς έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με μένα, την έρευνα.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας;

Πολλές φορές ακούω τους νέους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν σε μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, έχοντας ως επιχείρημα το υψηλό ποσοστό άνεργων πτυχιούχων στην Ελλάδα, την οικονομική κρίση, και τους χαμηλούς μισθούς. Θα ήθελα να τους πω αρχικά ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα στην εποχή μας γιατί εφοδιάζουν τους υποψηφίους με ερευνητικές δεξιότητας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Προσωπικά, όταν ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές θυμάμαι πολύ καλά ότι είχα βρεθεί σε επαγγελματικό αδιέξοδο. Αναζητούσα μία θέση εργασίας ως καθηγήτρια Ελληνικών σε μια πολύ κορεσμένη αγορά και τότε έπρεπε να πάρω τη μεγάλη απόφαση. Για μένα το δίλημμα ήταν ξεκάθαρο. Μπορείς να επιλέξεις να γκρινιάζεις και να κατηγορείς την κοινωνία και το σύστημα για τις κοινωνικές ανισότητες ή να περάσεις στην αντίπερα όχθη και να γίνεις κι εσύ ένας διαμορφωτής του συστήματος, να γίνεις η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο. Ήμουν αποφασισμένη να κάνω οποιαδήποτε δουλειά για να στηρίξω τις σπουδές μου, άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Φυσικά είχα πάντα και την ηθική στήριξη της οικογένειάς μου, η οποία πίστευε πάντα στις επιλογές μου. Σήμερα μπορώ να πω με περηφάνεια ότι οι επιλογές μου ήταν σωστές. Ολοκληρώνοντας κανείς τις μεταπτυχιακές σπουδές του αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να βγει κάποιος δυναμικά στην αγορά εργασίας.

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας ως φοιτήτρια στο Κολέγιο.

Η προσαρμογή μου στο Κολέγιο ήταν πολύ ομαλή λόγω της προϋπηρεσίας σου στο εξωτερικό και της επαφής μου με ανθρώπους διαφορετικής γλωσσικής και πολυτιστικής κουλτούρας. Αυτό που με ενέπνευσε ιδιαίτερα, ήταν οι άνθρωποι του Κολεγίου. Είναι μιά πολύ δεμένη διοικητική και ακαδημαϊκή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι κάτι περισσότερο απο επαγγελματίες. Είναι άνθρωποι με κοινό όραμα. Αγαπούν την εκπαίδευση και δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τους αποφοίτους.

Ξέρετε τα δεσμά στην εκπαίδευση είναι ισόβια. Αισθάνεσαι την ευθύνη να στέκεσαι δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που σου εμπιστεύτηκαν το χρόνο τους και τα όνειρα της ζωής τους. Δεν αποτελώ εξαίρεση στον κανόνα, όπως και οι περισσότεροι φοιτητές, όταν πέρασα την πόρτα του Κολεγίου ήμουν γεμάτη όνειρα και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλο το προσωπικό του Κολεγίου αλλά και οι συμφοιτητές μου έγιναν πολύ γρήγορα υποστηρικτές των ονείρων μου. Συνεπώς αν με ρωτήσετεε τι δεν θα είχα πετύχει αν δεν σπούδασα στο Κολέγιο θα σας έλεγα ότι δεν θα είχα την τύχη να εκπληρώσω τα όνειρά μου.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους φοιτητές και νέους υποψηφίους;

Στους νέους φοιτητές θέλω μόνο να πω ότι είμαι πολύ περήφανη γι’αυτούς γιατί γνωρίζω ότι οι περισσότεροι εργάζονται σκληρά για να υποστηρίξουν τις σπουδές τους και σε πολλές περιπτώσεις και την οικογένειά τους. Αυτό που λέω πάντα και στην τάξη είναι ότι θα πρέπει να έχουν δύναμη. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Να βάζουν στόχους, να ονειρεύονται και να επιδιώκουν διαρκώς να βελτιώνονται σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε όλους όσους σκέφτονται τι πρέπει να κάνουν στη ζωή τους, όσους προβληματίζονται για το μέλλον τους, όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη ζωή τους αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο, όλους όσους κουράστηκαν από τη μιζέρια και την απαισιοδοξία των καιρών, να έρθουν στο Κολέγιο απλά για να μας γνωρίσουν και να συζητήσουμε από κοντά. Είμαι σίγουρη ότι μόνο ενωμένοι βρίσκουμε λύσεις. Και κάτι τελευταίο, μη φοβάστε να προχωρήσετε, μη φοβάστε να πάρετε ρίσκα, μη φοβάστε να επενδύσετε στον εαυτό σας.