WELLNESS

5 συμβουλές για να κάνετε πετυχημένες σχέσεις

Η ψυχολόγος Παυλίνα Πουλίδη μας δίνει tips για να αποκτήσουμε πετυχημένες σχέσεις με τον/την σύντροφο μας.

Συχνά οι άνθρωποι βρίσκονται σε σχέσεις οι οποίες δεν τους κάνουν πραγματικά χαρούμενους. Αγαπούν τον σύντροφο τους και παρ’όλα αυτά βιώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη δυσαρέσκεια και καβγάδες. Ασχέτως από την αγάπη που μπορεί να έχει ο ένας για τον άλλον, η έλλειψη σεβασμού και επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης και θυμού.

Εάν λοιπόν επιθυμείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

 Αρχίστε να συζητάτε καθημερινά

Ένα από τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι  στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι  σταματούν να συζητάνε μεταξύ τους. Χάνονται στα προβλήματα της καθημερινότητας και όταν βρίσκονται μόνοι τους, συνηθίζουν να συζητούν ελάχιστα και συνήθως για αδιάφορα θέματα. Ελάτε πιο κοντά στον σύντροφο σας δείχνοντας του ουσιαστικό ενδιαφέρον και ρωτώντας τον για το πώς ήταν η μέρα του και πως αισθάνθηκε κατά την διάρκεια της. Επικεντρωθείτε σε ερωτήσεις που αφορούν τα συναισθήματα του/της, καθώς μπορούν να ευνοήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο και να σας φέρουν πιο κοντά.

Εκφράστε τις ανάγκες σας

Μερικές φορές οι άνθρωποι περιμένουν από τον σύντροφο τους να προβλέψει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να θυμώνουν και να αισθάνονται απογοητευμένοι καθώς δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα αυτά που εκείνοι  περίμεναν. Θα μπορούσε να θεωρηθεί άδικο το να κατηγορείτε τον σύντροφο σας για το ότι δεν εκπλήρωσε τις ανάγκες σας από την στιγμή που δεν τις έχετε καν εκφράσει. Είναι δική σας υποχρέωση το να εκφράζετε αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε και δική του να προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιτρέψτε του/της να έχει προσωπικό χρόνο

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει προσωπικός χρόνος για τον κάθε σύντροφο καθώς αυτό συντηρεί την ατομικότητα του και δημιουργεί μια υγιή αίσθηση για τον εαυτό . Όλοι ξέρουμε ότι οι σχέσεις όπου οι  σύντροφοι κάνουν τα πάντα μαζί, τείνουν να γίνονται εξαρτημένες και αντίστοιχα εκείνες όπου περνούν υπερβολικό χρόνο χώρια, να προκαλούν αποξένωση. Προκειμένου να βρείτε την χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο άκρα θα σας πρότεινα να συμφωνήσετε κάποιες μέρες/ βράδια την εβδομάδα, που θα αφιερώνετε σε φίλους ή σε χόμπι.

Μην εστιάζετε σε κάθε λεπτομέρεια

Ένα από τα πιο τοξικά χαρακτηριστικά μια σχέσης είναι οι καβγάδες, οι οποίοι συχνά δημιουργούνται για τα πιο απλά καθημερινά και ασήμαντα πράγματα. Για παράδειγμα εκνευρίζεστε υπερβολικά γιατί ο σύντροφος σας ξέχασε να πάρει κάτι που του ζητήσατε από το σούπερ μάρκετ. Χωρίς ουσιαστικό λόγο δημιουργείτε ένταση η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης. Καλό θα είναι λοιπόν, να αποφεύγετε τέτοιου είδους συγκρούσεις και να παραβλέπετε μικρά και ασήμαντα πράγματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καβγά.

 

Δείξτε σεβασμό στον σύντροφο σας

 Η σχέση σας θα ευδοκιμήσει αν και εφόσον δείχνετε σεβασμό ο ένας στον άλλον. Σεβόμενοι τον άνθρωπο σας, δείχνετε σεβασμό και στον ίδιο σας τον εαυτό. Ο σεβασμός είναι από τα πιο βασικά στοιχεία μιας υγιούς σχέσης και όσο και αν περνάνε τα χρόνια οφείλει πάντα να διατηρείται.

Πουλίδη Παυλίνα, MSc Health Psychology

Ψυχολόγος, Γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια

Δούσμανη 24, Γλυφάδα

Τηλ: 6946575959

Email: ppoulidi@hotmail.com