WELLNESS

Ακουστικά Στάμου: Γιατί το ακουστικό δεν είναι ταμπού

Τα ακουστικά Στάμου έχουν μία σπουδαία και ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινάει από το 1971. Πριν από το επιχειρηματικό success story όμως, ας δούμε λίγο τα βασικά για τη βαρηκοϊα εν έτη 2020.

Η βαρηκοϊα αποτελεί μία κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούμε- ή να έχουμε ήδη βρεθεί- ανεξαρτήτως ηλικίας. Βλέπεις, η ηχορύπανση που υπάρχει στις σύγχρονες πόλεις και τα gadgets που χρησιμοποιούμε καθημερινά βλάπτουν την ακοή μας περιορίζοντάς τη σημαντικά. Το θέμα είναι να το δούμε και να κατανοήσουμε πως τα ακουστικά βαρηκοϊας δεν είναι πλέον ταμπού, αλλά ένα gadget που έχεις ανάγκη για μία πιο ποιοτική ζωή.


Βαρηκοϊα: Όσα δε γνωρίζεις για εκείνη

Το NouPou.gr συνάντησε την Ανδριανή Στάμου, δεύτερη γενιά της επιχειρηματικής οικογένειας Στάμου, στο νέο κατάστημα στη Γλυφάδα. Η συζήτηση μαζί της ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς μάθαμε πολλά που δε γνωρίζαμε για τη βαρηκοϊα κι οφείλουμε να ομολογήσουμε πως πλέον βλέπουμε κι εμείς τα ακουστικά βαρηκοϊας από μία τελείως διαφορετική οπτική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη βαρηκοϊα είναι το στίγμα. Ο κόσμος έχει έντονα στο μυαλό του ότι εφόσον έχω βαρηκοϊα, μεγάλωσα ή ότι δε θέλω να φοράω ακουστικό και να φαίνεται. Κι όμως, τα ακουστικά βαρηκοϊας είναι σαν τα γυαλιά. Τα τελευταία τα φοράς για να βλέπεις και τα πρώτα τα έχεις ανάγκη για να ακούς!

Αλήθεια υπάρχουν ακουστικά που τα φοράμε και δε φαίνονται;
Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι ακουστικών, για να διαλέξει κανείς αυτό που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του. Τα σύγχρονα ακουστικά είναι μικρά, πάρα πολύ κομψά και τονίζουμε πως ένα ακουστικό κατασκευάζεται αποκλειστικά για το δικό σας αυτί. Δεν ταιριάζει σε κανένα άλλο!

Ποια είναι τα πιο συνήθη αίτια σε περιστατικά βαρηκοϊας;
Εκτός από την ηλικία και τη φυσική φθορά του χρόνου, μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα. Έχουμε πελάτες που είναι μαμά και κόρη ή δύο αδέρφια. Άλλα αίτια μπορεί να είναι η χρήση τοξικών φαρμάκων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε το μωρό ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές, η ηχορύπανση του περιβάλλοντος όπου ζούμε κι εργαζόμαστε ή τελείως γονιδιακά αίτια. Φανταστείτε ότι έχουμε ακουστικά και για βρέφη 3 μηνών!

Η βαρηκοϊα συνδέεται και με άλλα κομμάτια της υγείας μας;
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως όσο δεν ακούς κι αποτραβιέσαι γιατί δε μπορείς να συμμετέχεις, έχεις αυξημένες πιθανότητες για άνοια ή Alzheimer αφού ο εγκέφαλος δεν εξασκείται. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την κοινωνική απομόνωση. Αν δεν ακούς, δεν πας εύκολα θέατρο ή κάθε φορά που θα σου πει ένα κοντινό σου πρόσωπο ότι δε μπορώ να φωνάζω άλλο, εσύ στενοχωριέσαι και κλείνεσαι.

Ακουστικά βαρηκοϊας: Πως κάνουμε τη σωστή επιλογή

«Αρχικά κάνουμε έναν έλεγχο ακοής, το οποίο μπορεί να γίνει τόσο στα καταστήματά μας όσο και στον ωτορινολαρυγγολόγο. Με βάση το συγκεκριμένο διάγραμμα, που διαβάζουμε κι εμείς εδώ, κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν ανά συχνότητα και δίνουμε πρακτικές λύσεις.

Τώρα η επιλογή του ακουστικού γίνεται και βάσει των απαιτήσεων της καθημερινότητας του ατόμου. Ο στόχος είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του, με βάση τις προτεραιότητες που έχει στην παρούσα φάση ζωής.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως ο πρώτος άνθρωπος που θα καταλάβει ότι έχεις πρόβλημα με την ακοή σου, ίσως και πριν από εσένα, είναι κατά πάσα πιθανότητα κάποιος από το κοντινό περιβάλλον. Αυτός που θα σου πει για παράδειγμα ότι δυναμώνεις υπερβολικά την τηλεόραση!

Από την άλλη αν παρατηρείς στον εαυτό σου ότι δυσκολεύεσαι να παρακολουθήσεις μία συζήτηση με πολύ κόσμο, γιατί ακούς αλλά δεν ξεχωρίζεις κι αυτό σε κουράζει με αποτέλεσμα να αποτραβιέσαι, τότε θα πρέπει να δώσεις σημασία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς είναι αυξημένο το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου Alzheimer και άνοιας, λόγω κοινωνικής περιθωριοποίησης όταν δεν ακούμε καλά.

Ο έλεγχος ακοής είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε όλοι. Ακόμη και στα μαιευτήρια θα έπρεπε να είναι μέσα στις προβλεπόμενες εξετάσεις για τα νεογέννητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα είναι προαιρετική εξέταση και με επιπλέον χρέωση.»

Είναι εύκολο για έναν «καινούργιο» να συνηθίσει το ακουστικό;
Δε θα σας πω ότι έρχεσαι, το δοκιμάζεις, το κατασκευάζουμε, το παίρνεις και όλα είναι τέλεια! Τα ακουστικά βαρηκοϊας χρειάζονται υπομονή κι επιμονή, μέχρι να γίνουν συνήθεια. Γι’ αυτό συστήνουμε να τα φοράει συχνά το άτομο ώστε να τα συνηθίσει.

Τα φοράμε όλη μέρα;
Μπορούμε να τα φοράμε όλη μέρα αλλά όχι στον ύπνο. Τότε αφήνουμε τον ακουστικό πόρο να αεριστεί. Σημαντικό είναι επίσης να καθαρίζουμε τα ακουστικά μας τακτικά, με το ειδικό kit απολύμανσης που σάς δίνουμε στα καταστήματά μας μαζί με το ακουστικό.

Κάθε πότε αλλάζουμε ένα ακουστικό βαρηκοϊας;
Κάθε 3 μήνες γίνεται ένα δωρεάν service από εμάς και κάθε 4 χρόνια ο ΕΟΠΥ σου παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής του ακουστικού. Συμφωνούμε σε αυτό τον χρόνο αλλαγής, αφού κάθε χρόνο βγαίνουν νέα μοντέλα πολύ πιο εξελιγμένα. Υπενθυμίζουμε όμως ότι είναι σημαντικό να κάνουμε κάθε χρόνο έλεγχο ακοής, ώστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ακοής μας.

Το ακουστικό βαρηκοϊας βελτιώνει την ακοή μας;
Δε θα βελτιωθεί η ακοή σου φορώντας ακουστικό, αλλά αποτρέπεις την επιδείνωσή της.

Υπάρχουν αδιάβροχα ακουστικά;
Υπάρχουν, επειδή όμως μιλάμε για ένα gadget συστήνουμε να μην τα φοράμε στο λούσιμο ή στη θάλασσα. Και για λόγους υγιεινής, αφού στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και το αυτί μας ιδρώνει πιο εύκολα.

Δουλεύουν με μπαταρία;
Έχουμε και επαναφορτιζόμενα ακουστικά, αλλά τα περισσότερα λειτουργούν με μπαταρία η οποία διαρκεί 80 ώρες.

Δυο λόγια για την ιστορία της Εταιρείας Στάμου

Τα ακουστικά Στάμου, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, ξεκίνησαν το 1971. Το εντυπωσιακό είναι πως ξεκίνησαν! Η μητέρα της Ανδριανής εργαζόταν στη Siemens. Εκείνη την εποχή λοιπόν η Siemens ανακοίνωσε πως υπάρχουν κάποιοι μη κερδοφόροι τομείς και ήθελε να τις δώσει σε ιδιώτες. Ένας από αυτούς τους τομείς ήταν και εκείνος της ακοής, στον οποίο εργαζόταν η μητέρα της.

«Η μητέρα μου πίστεψε από την αρχή σε αυτό που ανέλαβε να κάνει και πάντα θεωρούσε πως κάνει σπουδαίο έργο. Το αγαπάει και το πιστεύει!»

Στην πορεία μπήκε και ο πατέρας της Ανδριανής στη δουλειά, ως Οικονομικός Διευθυντής, αφού είχε γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία στον Κλάδο των οικονομικών.

Η Ανδριανή σπούδασε στη Γερμανία και προέρχεται από τον τομέα του Business. Έτσι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται για την Εταιρεία, είχε τις γνώσεις αφού από μικρή παιδί ακολουθούσε τους γονείς σε όλα τα συνέδρια και τις συναντήσεις.

«Τώρα πια ξέρω κι εγώ πως κάνουμε ένα σπουδαίο έργο, αφού δίνουμε σαφή προτεραιότητα στον άνθρωπο και τη βελτίωση της ζωής του. Η προσωπική επαφή και σχέση για εμάς είναι το πιο σημαντικό. Προσωπικός μου στόχος είναι να εξοικειωθεί ο κόσμος με το αντικείμενο και να δει τι δυνατότητες μπορεί να προσφέρει. Συνήθως όταν μπαίνεις σ έναν τέτοιο χώρο νιώθεις στενοχωρημένος και το καταλαβαίνω, αλλά είναι τόσες οι λύσεις που αποκλείεται να μη βρούμε αυτή που σου ταιριάζει».

Τα ακουστικά Στάμου διαθέτουν φυσικά καταστήματα στην οδό Κάνιγγος στο κέντρο, στη Νέα Σμύρνη, στη Μεσογείων και πρόσφατα, τον Μάιο του 2020, εγκαινίασαν ένα καινούργιο χώρο στη Γλυφάδα.

«Γνωρίζουμε πως ανοίξαμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά δε μένουμε πίσω. Έχουμε πολλά πράγματα να προσφέρουμε και πιστεύουμε στους πελάτες μας οι οποίοι είναι πιστοί, σταθεροί και αποτελούν την πιο πολύτιμη διαφήμισή μας».

Με το motto «Καλή ακοή, σημαίνει ποιότητα ζωής», τα ακουστικά Στάμου διαθέτουν ακουστικά για κάθε βαλάντιο και κάθε ανάγκη ανά ηλικία και lifestyle. Μάλιστα σού δίνουν δοκιμαστικά ένα ακουστικό για 15 ημέρες, το οποίο μπορείς να επιστρέψεις ανά πάσα στιγμή. Αν και οι περιπτώσεις ατόμων που το γύρισαν πίσω είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Last but not least: Τι να προσέχουμε κατά την αγορά ακουστικών

1. Που θα κάνουμε τον έλεγχο ακοής. Το μηχάνημα πρέπει να είναι αξιόπιστο.
2. Να απευθυνθούμε σε μία εταιρεία με βάσεις στην Ελλάδα και άμεσο service. Τα Ακουστικά Στάμου έχουν δικό τους εργαστήριο και τεχνική υποστήριξη και κάνουν το service επί τόπου.
3. Να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής σχέσης με την Εταιρεία και ιδανικά με συγκεκριμένο άτομο, όπως έχουν τα Ακουστικά Στάμου ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις ανά πάσα στιγμή.
4. Να εξυπηρετούν τις ανάγκες της καθημερινότητά μας.
5. Να τα αγοράσουμε από ένα εξειδικευμένο κατάστημα, που ασχολείται μόνο με αυτό.
6. Να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης κατοίκον. Τα Ακουστικά Στάμου προσφέρουν αυτή την υπηρεσία ΔΩΡΕΑΝ για όσους δε μπορούν να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα λόγω έλλειψης χρόνου ή για οποιδήποτε λόγο. Κλείνεις ένα ραντεβού τηλεφωνικά ή online κι έρχεται στον χώρο σου ο εξειδικευμένος επαγγελματίας μ’ένα 100% αξιόπιστο, φορητό μηχάνημα για έλεγχο ακοής.

 

 

Το τελευταίο, καινοτόμο προϊόν που θα λανσαριστεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και θα το φέρουν αποκλειστικά τα Ακουστικά Στάμου ονομάζεται Styletto Xperience και το “X” δεν είναι τυχαίο, αφού το συγκεκριμένο ακουστικό αποτελεί… εμπειρία!

Είναι επαναφορτιζόμενο πρακτικό και έχει δυνατότητες να συνδεθεί με gadget, ώστε να μπορείς να ακούς τηλεόραση χωρίς ο διπλανός να αλλάζει ένταση, να μιλάς στο τηλέφωνο, να το ρυθμίζεις μέσω του κινητού σου και εσύ ο ίδιος…

Ακουστικά Στάμου

Facebook

YouTube