WELLNESS

Βιολογικές αγορές και vegan διατροφή στα νότια

Στα νότια προάστια λειτουργούν έξι υπαίθριες αγορές βιολογικών προϊόντων (σε Νέα Σμύρνη, Ελληνικό κάθε Δευτέρα, σε Γλυφάδα, Ηλιούπολη κάθε Τετάρτη, στο Παλαιό Φάληρο κάθε Πέμπτη και στη Βούλα κάθε Σάββατο), που δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να επιλέξουν εποχικά τρόφιμα και προϊόντα που δεν έχουν περάσει από επεξεργασία πριν καταλήξουν στον πάγκο του παραγωγού.

Οι πελάτες τους αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αφού ολοένα και αυξάνονται εκείνοι που θέλουν να βρουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερο προϊόν, χωρίς να ανησυχούν για τις συνθήκες στις οποίες παράχθηκε. Σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής μας, η στροφή των καταναλωτών στα βιολογικά έχει αυξηθεί και οι τιμές έχουν πέσει σε επίπεδα πολύ κοντινά εκείνων των «κανονικών» προϊόντων.

Μία κατηγορία ανθρώπων που έχουν επιλέξει τη βιολογική καλλιέργεια και τις υπαίθριες αγορές οι οποίες προσφέρουν τέτοια αγαθά είναι οι vegan. Όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή, επιλέγουν να αφήσουν πίσω τους όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας και ψάρι) μαζί με τα παράγωγά τους (γάλα, τυρί, αυγά κ.α.). Έτσι είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε φρούτα και λαχανικά που οφείλουν να έχουν υψηλή διατροφική αξία, συνεπώς οι βιολογικές και οργανικές αγορές είναι μονόδρομος.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι συμφωνούν, μάλιστα, ότι νιώθουν το σώμα τους σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν πάρουν την απόφαση να αλλάξουν συνήθειες. Για παράδειγμα, ο διάσημος επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Ντάνιελ Νεγκρεάνου, επιμένει η vegan διατροφή που επέλεξε να ακολουθήσει, τον έκανε να σκέφτεται πιο καθαρά και μετατράπηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Δεν είναι εύκολο να αντικρούσει κανείς αυτό το επιχείρημα, αφού δεν υπάρχει γιατρός ή διατροφολόγος που να μην επιμένει στην συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ξηρών καρπών.

Η vegan διατροφή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι «μαύρο» ή «άσπρο». Στα υπέρ συγκαταλέγονται η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών χάρη στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η ελάττωση πιθανότητας ασθενειών, η μακροζωία και απώλεια βάρους. Στα κατά συμπεριλαμβάνονται η δυσκολία να οργανώσει κάποιος ένα πλήρες γεύμα λόγω μειωμένης έλλειψης επιλογών (ή όταν βρίσκεται σε κίνηση), η κάλυψη των απαιτήσεων σε βιταμίνη Β12 (για την οποία συνίσταται στους αυστηρά χορτοφάγους να λαμβάνουν συμπλήρωμα) αλλά και το γεγονός ότι αρκετά προϊόντα από αυτά που καταναλώνει ένας vegan είναι ακριβότερα.

 

Τα πράγματα δεν είναι, πάντως, τόσο δύσκολα όπως παλιά αφού η vegan επέλαση έχει κερδίσει τον δικό της χώρο στην αγορά. Τα καταστήματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων έχει αυξηθεί τρομερά, όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και με τις υπαίθριες λαϊκές αγορές βιολογικών (και όχι μόνο) προϊόντων. Όλοι προσφέρουν πλέον στους vegan την ευκαιρία να βρουν αυτό που ψάχνουν, σε προσιτές τιμές και με μεγάλη ευκολία. Παράλληλα, τα vegan εστιατόρια στα νότια συνεχώς αυξάνονται – το ίδιο και οι χορτοφαγικές επιλογές στα μενού των υπόλοιπων εστιατορίων.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν κάποιος αποφασίσει να δοκιμάσει την χορτοφαγία ή όχι, μία επίσκεψη στην κοντινότερη λαϊκή βιολογικών προϊόντων της γειτονιάς σας θα σας πείσει ότι το καλό δεν είναι πάντοτε κι ακριβό!

Μπορείς να δεις εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των βιολογικών αγορών σε κάθε περιοχή της Αθήνας.