WELLNESS

Η πυγμαχία, το kick boxing και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σε μυήσουν

Το Nou-Pou.gr παρακολούθησε μία προπόνηση πυγμαχίας και kick boxing στο Workout Hall και δηλώνει έτοιμο να φορέσει τα γάντια.

Έβλεπα τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και το αθλητικό πνεύμα. Και έβλεπα και δύο ανθρώπους στα σχοινιά να δίνουν οδηγίες σε αυτά τα παιδιά. Ο Παύλος (αριστερά) και ο Ευγένιος (δεξιά) είναι οι δύο πυλώνες του Workout Hall.

Αποφάσισα να μιλήσω λίγο με τον Παύλο Μπράτου, υπεύθυνο για το προπονητικό κομμάτι της πυγμαχίας και του kick boxing στο Workout Hall, για να μάθω λίγα παραπάνω πράγματα και για τα δύο αθλήματα.

Παύλο, πυγμαχία ή kick boxing; Για ποιο έρχεται περισσότερος κόσμος στο γυμναστήριο;

Αρχικά, η αλήθεια είναι, για το kick boxing δεδομένου ότι είναι περισσότερο διαδεδομένο και έχει μια μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα. Όμως για εμάς η αρχή όλων είναι η πυγμαχία. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνική. Ένας αθλητής μας θέλουμε να έχει γερές βάσεις πυγμαχίας και γνώσεις. Παρόλο που κάποιοι έρχονται για το Kick Boxing καταλήγουν να ακολουθήσουν την πυγμαχία. Έχει να κάνει με το πώς σκέπτεται κάθε αθλητής και πώς αισθάνεται μέσα στο ring. Αυτή είναι μια απόφαση που σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν κατευθείαν.

Γιατί είναι κατά τη γνώμη σας η πυγμαχία υποτιμημένη; Είναι θέμα μόδας;

Είναι αυτό που ανέφερα παραπάνω, ίσως το kick boxing έχει μια μεγαλύτερη εμπορική προβολή. Η αλήθεια όμως είναι ότι στο Workout hall πάντα είχαμε αθλητές που έρχονταν για την πυγμαχία.

Όταν έρχεται ένας νέος ή μια κοπέλα και ρωτάει εσάς τι από τα δύο να ακολουθήσει, τι κοιτάτε; Ποια στοιχεία σωματοδομής βοηθούν για το ένα αγώνισμα και ποια για το άλλο;

To ένα είναι συνέχεια του άλλου. Η δομή είναι η πυγμαχία, η τεχνική μαθαίνεται από εκεί. Aν δείτε στο πρόγραμμα μας, το τμήμα των αρχαρίων δεν αναφέρει Πυγμαχία ή Κick Boxing αφού σε πρώτη φάση θέλουμε να μεταδώσουμε την τεχνική, το βηματισμό, τα χτυπήματα και εν συνεχεία διδάσκουμε τις διαφορές. Εκεί ο αθλητής απο μόνος του είτε απο το πού έχει περισσότερη κλίση ή απο το τι του αρέσει ή απο τα ερεθίσματα και τις εικόνες που θα πάρει στο προπονητήριο, θα επιλέξει ποια κατεύθυνση θα πάρει.

Αυτό που λέω στους αθλητές μου είναι ότι δεν υπάρχει ιδανική σωματοδομή. Κάποιος είναι ψηλός με λίγα κιλά, κάποιος άλλος έχει λιγότερο ύψος, άλλος είναι μυϊκά δεμένος και κάποιος άλλος έχει πιο μακριά άκρα. Ο κάθε αθλούμενος έχει τα δικά του σωματικά χαρακτηριστικά και το δικό του τρόπο σκέψης. Εκεί, σκοπός μου, είναι να του διδάξω να εκμεταλλευτεί αυτά τα χαρακτηριστικά σωστά και να αποκτήσει το δικό του στυλ. Δεν μεταδίδουμε το άθλημα μέσω μιας απλης γραμμής παραγωγής.

Είδα στην προπόνηση τα παιδιά να σας ακούν και τους δύο σχεδόν με ευλάβεια. Είναι πάντα έτσι;

Στην προπόνηση όλοι έχουμε τους ρόλους μας, αυτό δεν είναι επίδειξη δύναμης ούτε μαγκιά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο σε όλα τα αθλήματα μπορεί ένα προπονητής να κάνει σωστή δουλειά, μπορεί να μεταδώσει αλλά και να προστατέψει τον αθλούμενο απο τραυματισμούς. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό. Αναγνωρίζουμε το λόγο που κάποιος έρχεται σε εμάς. Θέλουμε αρχικά να δει άμεσα τα αποτελέσματα του κόπου του, να αισθανθεί οτι κάνει δουλειά με ασφάλεια. Όσο ευλαβικά όπως αναφέρεις με ακούν εκείνοι άλλο τόσο σέβομαι και εγώ τους αθλητές μου. Σαφώς χαλαρώνουμε, συζητάμε, γελάμε ή υπάρχουν πειράγματα μεταξύ αθλητών στο ζέσταμα, στην αποθεραπεία ή σε όλες τις outdoor δραστηριότητες μας.

Βλέπεις έναν άνθρωπο να είναι τόσο δυναμικός και τόσο επιθετικός μέσα στο ρίνγκ και έξω από αυτό να είναι τόσο ευγενικός και ήρεμος. Είναι τελικά καλά τα παιδιά που ανεβαίνουν στο ρινγκ και παίζουν “ξύλο”;

Είναι ένα άθλημα όπως όλα τα άλλα. Ένα άθλημα που θέλει και απόλυτη πειθαρχία. H πυγμαχία και το kick boxing είναι σαν σκάκι, είναι αθλήματα σκέψης & στρατηγικής. Αντιμετωπίζω τον αντίπαλο στο ring όπως το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσω στην καθημερινότητα και λέγοντας καθημερινότητα δεν εννοώ παω και παίζω ξύλο σκοπίμως έξω στο δρόμο. Προσπαθώ με όλες τις τεχνικές, τις γνώσεις και την χρήση του μυαλού μου να οργανώσω στρατηγικές και να πάρω γρήγορες αποφάσεις ώστε να αντιμετωπίσω τον αντίπαλο.

Πολλοί απο τους αθλητές παίζουν σε αγωνιστικό επίπεδο και θα κατέβουν στο πρωτάθλημα και άλλοι αθλητές φεύγουν και πηγαίνουν στις εταιρείες τους ή άλλες αθλήτριες γυρίζουν στα παιδιά τους. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που έχουμε τόσους διαφορετικούς αθλητές. Το άθλημα είναι ένα μαχητικό σπορ. Είναι πολύ πιο ήρεμα τα παιδιά που μπαίνουν στο ring, πιο ήρεμα πολλές φορές απο αυτά που σηκώνονται απο έναν υπολογιστή, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να υποβιβάσω τίποτα. Δεν μεταδίδουμε το άθλημα με την προοπτική του ¨ξύλου¨.

Στην προπόνηση είδα παιδιά να παίζουν τη μία πυγμαχία και την άλλη Kick. Δεν τους μπερδεύει το να προπονούνται και στα δύο; Ή είναι πιο ολοκληρωμένοι σαν αθλητές αν γνωρίζουν και τα δύο;

Όχι, το αντίθετο, τους βοηθάει ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι και που διδάσκουμε, αυτό δείχνει οτι οι αθλητές έχουν βάσεις και γνωρίζουν την τεχνική. Το ίδιο συμβαίνει από τα παιδικά μας τμήματα. Η διαφορά μεταξύ αθλημάτων είναι σχετικά μικρή στην αρχή, στο προχωρημένο επίπεδο αλλάζει ο τρόπος που παίζεις. Όπως στην πυγμαχία έχουμε ανάγκη τις μακρινές αποστάσεις των λακτισμάτων του Kick boxing έτσι και στο Κick Boxing έχουμε ανάγκη τις κοντινές αποστάσεις τις πυγμαχίας.

Ανταγωνισμός υπάρχει στα παιδιά όταν δεν υπάρχει αγώνας;

Δεν θα έλεγα ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός μόνο δεν σε φτάνει ψηλά. Σου δημιουργεί ένα ταβάνι και κάποια στιγμή σταματάς να προχωράς, όπως μπορεί να γίνει με ένα τραυματισμό επειδή προσπάθησες να ανταγωνιστείς κάποιον. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ο έντονος συναγωνισμός και το ομαδικό πνεύμα, να συναγωνίζονται έτσι ώστε να γίνονται καλύτεροι βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Είναι και ατομικό άθλημα αλλά και ομαδικό.

Είδα τα παιδιά της ομάδας να κοιτούν τους συναθλητές τους να παίζουν, να τους ενθαρρύνουν, να αγχώνονται. Υπάρχει αίσθημα ομαδικότητας σε ένα κατά κόρον ατομικό άθλημα;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω υπάρχει μεγάλο πνεύμα ομαδικότητας, στηρίζουν ο ένας τον άλλον, ανησυχούν, πονάνε, συμπαραστέκονται, γίνονται ένα με τους συναθλητές τους στο ring και δένονται. Ατομικό είναι όταν βρίσκεσαι μόνος με τον αντίπαλο σου στο ring αλλά και πάλι και εκεί έχεις την γωνιά σου, τον προπονητή σου που σου δίνει οδηγίες. Ακόμα και στην προπόνηση, για να προχωρήσεις στην τεχνική πρέπει με το ζευγάρι σου να δουλέψεις ομαδικά.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία να ξεκινήσει κάποιος προπόνηση για την πυγμαγία και kick boxing;

Τα παιδικά τμήματα έχουν παιδιά απο 8 ετών. Είναι ένα άθλημα που προτείνω ανεπιφύλακτα στους γονείς. Διδάσκει στο παιδί την πειθαρχία, την αυτοσυγκέντρωση αλλά βοηθάει πολύ τα παιδιά να αισθανθούν δυνατά και αυτόνομα. Στο προπονητήριο προτεραιότητα έχει η ασφάλεια του αθλούμενου. Σαφώς όμως είναι ένα άθλημα που σε όποια ηλικία και να είναι κάποιος μπορεί να το ξεκινήσει αφού αποτελεί ολοκληρωμένη μορφή άσκησης.

Είδα μερικά κορίτσια στην προπόνηση; Τι είναι αυτό που της ωθεί πιστεύετε σε αυτά τα αθλήματα; Θέλουν να κατακτήσουν ένα κυρίως ανδρικό σπορ;

Έχουμε την χαρά όπως είδες και την ημέρα του sparring να έχουμε πολλές αθλήτριες όλων των ηλικιών. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται το άθλημα είναι τέτοιος που όπως έχω προαναφέρει δεν προάγει το ξύλο οπότε δεν μεταφέρεται η εικόνα ένος αντρικού σπορ. Είναι ένα μαχητικό άθλημα που γυμνάζει και γραμμώνει αρμονικά όλο το σώμα, με ιδιαίτερα υψηλές καύσεις και που δίνει στις γυναίκες πολλή αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Σε σχέση με το απλό γυμναστήριο σίγουρα μιλάμε για ένα άθλημα που δεν έχεις ρουτίνα και οι τεχνικές μπορούν να φανούν σε κάθε περίπτωση χρήσιμες στην αυτοάμυνα της κάθε γυναίκας.