WELLNESS

Ο Σαραβάκος είναι ο σημαιοφόρος του αντρικού Pilates!

Breath Fitness από την Ιφιγένεια Μπάκα: Ο Δημήτρης Σαραβάκος είναι η απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι το Pilates είναι μόνο για γυναίκες.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κομμάτι του Pilates, περίπου δυόμισι χρόνια.

Ως αθλήτρια του handball ήταν αρκετά δύσκολη η μετάβαση και η εκμάθηση του σώματός μου σε έναν τρόπο γυμναστικής που απαιτεί απόλυτο έλεγχο, συγκεκριμένες αναπνοές και τεχνική ασκήσεων οι οποίες είναι σχετικά στατικές σε αντίθεση με το handball όπου η προπόνηση ναι μεν έχει τεχνική και τακτική αλλά δεν έχει τόσο στατικό έλεγχο. Αφού κατάφερα και έφτασα το σώμα μου σε ένα επίπεδο να μπορεί να αντιλαμβάνεται απόλυτα τις  ασκήσεις του Pilates και να τις εκτελεί, θέλησα μα μάθω περισσότερα πράγματα σχετικά με το Pilates στη ζωή των αθλητών, παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι ανοίχτηκε μια καινούργια σελίδα στη σταδιοδρομία μου.

Σαν να ήταν η κατάλληλη στιγμή, ένα πρωί χτύπησε το τηλέφωνό μου και καθώς άκουσα το όνομα Δημήτρης Σαραβάκος χιλιάδες εικόνες ήρθαν στο μυαλό μου. Εικόνες από έναν αθλητή υψηλού επιπέδου, που εκπροσώπησε το ελληνικό ποδόσφαιρο καλύτερα από κάθε άλλον τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90. Ένας ποδοσφαιριστής με ήθος, πάθος και σεβασμό απέναντι στο άθλημα, στους οπαδούς και στους συναθλητές του.

Ο λόγος που με αναζήτησε ο κ. Σαραβάκος ήταν ένας μυοσκελετικός τραυματισμός που είχε, ύστερα από προτροπή του φυσικοθεραπευτή του, ο οποίος του είπε ότι το Pilates θα τον βοηθήσει πολύ στην αποκατάσταση.

Έτσι, ύστερα από τη γνωριμία μου μαζί του, ξεκινήσαμε κάποιες συνεδρίες εστιάζοντας στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με ασκήσεις πιο στατικές, χαμηλής έντασης και  προγράμματα με στόχο την ενδυνάμωση του κορμού του.

Από την πρώτη στιγμή εντόπισα ότι η μικρή του αδυναμία ήταν η δυσκαμψία του, κάτι το οποίο και ο ίδιος μου εξήγησε λέγοντάς μου ότι η «παλιά σχολή» ποδοσφαίρου δεν έδινε τόσο έμφαση στις διατάσεις και στην αποθεραπεία, γεγονός όμως που κόστιζε αρκετούς τραυματισμούς στους αθλητές.

Δεν χρειάστηκε φυσικά παραπάνω από ένα μήνα με αυτόν τον υπεραθλητή για να περάσουμε σε προγράμματα υψηλής έντασης με πολύπλοκες ασκήσεις. Πέρασα αρκετά βράδια σχεδιάζοντας προγράμματα εστιάζοντας στις ανάγκες του σώματός του, αλλά τα ερεθίσματα που μου δίνει ο κ. Σαραβάκος σε κάθε προπόνηση δημιουργούν από μόνα τους τόσο πολύπλοκες και δύσκολες ασκήσεις, διαφοροποιώντας κάθε φορά το αρχικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος από την πλευρά του ενθουσιάστηκε βλέποντας την εξέλιξη και τη διαφορά στο σώμα του, δηλώνοντάς μου ότι το Pilates συμπληρωματικά με τις προπονήσεις των ποδοσφαιριστών θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στην  αύξηση της επίδοσής τους κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά και των αποθεραπειών τους.

Πλέον, ύστερα από 7 μήνες δίπλα του, μπορώ να δηλώσω πως αδιαμφισβήτητα είναι ο σημαιοφόρος του ανδρικού Pilates. Είναι πραγματικά υπέροχο να προπονείς έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία του ελληνικού  ποδοσφαίρου και να καταφέρνεις να τον μυείς σε έναν διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης.

Ίσως να επικρατεί στον χώρο ότι το Pilates αποτελεί γυναικεία υπόθεση, μπορώ όμως με σιγουριά να σου πω ότι ύστερα από τον κ. Σαραβάκο οι άνδρες στο studio μου αυξήθηκαν κατά 50% και είναι ενθουσιασμένοι με τα επίπεδα δυσκολίας της γυμναστικής αυτής . Είμαι πολύ τυχερή που γνώρισα και προπονώ αυτόν τον υπέροχο αθλητή.