WELLNESS

Χάσε τα κιλά της καραντίνας με τη μέθοδο της Διαλειμματικής Νηστείας

Το Intermittent Fasting είναι η ανατροπή όσων πιστεύαμε μέχρι σήμερα για το αδυνάτισμα: Αν τόσο καιρό ορκιζόσουν στον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, ίσως ήρθε η ώρα αναθεωρήσεις.

Ας εξηγήσουμε καταρχάς τι είναι η διαλειμματική νηστεία. Με τον όρο διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε το διατροφικό μοτίβο όπου περίοδοι αποχής ή περιορισμένης κατανάλωσης τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, εναλλάσσεται από περιόδους σίτισης. Μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως να νηστεύετε ή να περιορίζετε σημαντικά τις θερμίδες σας για κάποιες μέρες και να τρώτε κανονικά τις επόμενες (δίαιτα 5/2) ή κάνοντας το γνωστό μοτίβο 16:8, στο οποίο μπορείτε να φάτε μόνο κατά την διάρκεια μίας καθορισμένης χρονικής περιόδου κάθε ημέρας (για 8 ώρες, π.χ. από τις 12 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιπες είναι οι ώρες νηστείας).

Τι δείχνουν οι έρευνες

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα κύτταρα ανταποκρίνονται στη νηστεία με αποτέλεσμα να βελτιώνονται διαφορετικοί δείκτες στον οργανισμό, όπως η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, η αντίσταση στο στρες και η μείωση της φλεγμονής. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της άμυνας του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό στρες, καθώς και άλλων μηχανισμών όπως η φαγοκυττάρωση που έχει σαν στόχο την απομάκρυνση ή επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων.

Επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων κατανέμουν τις θερμίδες τους σε πολλαπλά γεύματα μέσα στην ημέρα, φαίνεται ότι δεν επωφελούνται τελικά από τα οφέλη αυτά. Τα συχνά γεύματα δεν φαίνεται να είναι τελικά τόσο ευεργετικά για όλους και αυτές οι περιοδικές εναλλαγές μεταξύ νηστείας και κατανάλωσης φαγητού φαίνεται να ενισχύουν την πνευματική, τη φυσική απόδοση και την αντίσταση στις ασθένειες.

Είναι υγιεινό να κάνει κάποιος νηστεία;

Οι άνθρωποι στην αρχαιότητα δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα, αλλά να καταναλώνουν τροφή όταν αυτή ήταν διαθέσιμη και να παρεμβάλλονται μεγάλα διαστήματα νηστείας μεταξύ των γευμάτων. Αυτό οδήγησε στην εξέλιξη του οργανισμού και των κυττάρων, τα οποία προσαρμόζονται στο κυτταρικό στρες μέσω αύξησης παραγωγής αντιοξειδωτικών στοιχείων, επισκευής του DNA, ελέγχου της ποιότητας των πρωτεϊνών, αυτοφαγίας και μείωσης της φλεγμονής. Οι μηχανισμοί αυτοί σε ένα άτομο το οποίο τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται ή σε ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή καταστέλλονται.

Επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας στο βάρος και στον λιπώδη ιστό

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να επιταχύνει τον ρυθμό απώλειας λίπους, λόγω της αύξησης της αυξητικής ορμόνης που προκαλεί. Η αύξηση αυτή  έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ενίσχυση της οστικής και μυικής μάζας, αύξηση της λιπόλυσης κ.ά. Επίσης βελτιώνεται περαιτέρω η δράση της ινσουλίνης, η δυσλιπιδαιμία,  η υπέρταση και τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να είναι σημαντικότερα από εκείνα ενός απλού ενεργειακού περιορισμού.

Προβλήματα από την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι για όλους. Για άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, εγκυμονούσες, παιδιά και κάποιες κατηγορίες ασθενών (διαβητικοί, νεφροπαθείς) δεν συστήνεται η νηστεία τέτοιου τύπου. Επίσης μπορεί να προκύψουν και άλλα προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, κόπωση, ατονία, πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα κ.ά. Επομένως, όλα τα πρωτόκολλα δεν είναι για όλους και η εκπαίδευση από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε όλα τα οφέλη μειώνοντας τις δυσκολίες που τυχόν προκύψουν.

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο
Nutribase.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 19 & Μεταξά, Γλυφάδα
Τηλ: 213 0024854
info@nutribase.gr