WELLNESS

Εύκολα tips για να τρώμε πιο υγιεινά στη δουλειά

Η διαιτολόγος Βασιλική Λουιζίδη μας δίνει κάποια χρήσιμα tips για καλύτερη οργάνωση και ευκολία στην προετοιμασία αλλά και κατανάλωση υγιεινών γευμάτων και σνακ.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι την σημερινή εποχή εργάζονται αρκετές ώρες,αλλά και βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές γευμάτων, ή να παραλείπουν βασικά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Αυτό με τη σειρά του συνήθως οδηγεί σε αλλαγές στο βάρος, είτε μείωση είτε αύξηση, εξάντληση του οργανισμού και αδυναμία λόγω έλλειψης αρκετών θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο ίδιο το άτομο αλλά και στην επίδοση στην εργασία του.

Έχει φανεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε έτοιμα γεύματα, σφολιατοειδή, κουλουράκια, γλυκά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες οι οποίες δεν προσδίδουν ενέργεια αλλά φορτώνουν τον οργανισμό με κορεσμένα και τρανς λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Επίσης, ο φόρτος εργασίας οδηγεί στην παράλειψη βασικών γευμάτων τα οποία αντικαθίστανται με την κατανάλωση καφέ.

Πρωινό γεύμα:

Καθώς τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε κάτι πριν την πρωινή δουλειά ή έχουμε αργήσει ήδη, καλό είναι να υπάρχει στο ψυγείο ένα έτοιμο γεύμα από το βράδυ έτσι ώστε να μπορούμε να το πάρουμε μαζί και να μην χάσουμε χρόνο στην προετοιμασία. Για παράδειγμα ένα τοστ με ολικής αλέσεως ψωμί, 1 φέτα γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και φέτες ντομάτας είναι μια απλή και υγιεινή επιλογή.

Ενδιάμεσο γεύμα (σνακ)

Ένα σνακ θα μας χορτάσει θα μας δώσει ενέργεια αλλά επίσης θα ελέγξει την όρεξή μας μέχρι να φτάσουμε στο κυρίως γεύμα. Κάποιες απλές επιλογές οι οποίες είναι εύκολες στην μεταφορά αλλά και στην συντήρηση είναι μια μικρή χούφτα ξηροί καρποί ανάλατοι ή μια μπάρα δημητριακών μέχρι 100 θερμίδες ή ένα φρούτο επιλογής ή 4-5 αποξηραμένα φρούτα.

Κυρίως γεύμα

Η καλύτερη επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα είναι η προετοιμασία ενός σπιτικού φαγητού από το προηγούμενο βράδυ. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα η δεύτερη επιλογή είναι η προετοιμασία μιας σαλάτας με αυγά ή με τόνο και παξιμάδια, υλικά τα οποία δεν χρειάζονται μαγείρεμα και συνήθως υπάρχουν στο σπίτι.

Δεν είναι πάντα εύκολο όμως αυτό είτε λόγω συντήρησης είτε επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν στην ιδέα του τάπερ. Έτσι, η επόμενη επιλογή είναι ένα έτοιμο γεύμα στο οποίο πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές στα υλικά που θα περιέχει.

Προτεινόμενες επιλογές για έτοιμα γεύματα:

  • Σαλάτα Caesar’s (χωρίς μπέικον και dressing), μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε βαλσάμικο
  • Σαλάτα του Σεφ χωρίς το dressing
  • Σαλάτα με καπνιστό σολωμό και λαδολέμονο
  • 2 καλαμάκια κοτόπουλο ανάλατα με μια σαλάτα και ένα μικρό πιτάκι
  • Ψητά λαχανικά τα οποία συνήθως συνοδεύονται με κάποιο τυρί (ανθότυρο, κατίκι)
  • 2 μπιφτέκια γαλοπούλας + σαλάτα επιλογής
  • Αραβική με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και λαχανικά (χωρίς σος)
  • Ομελέτα με λαχανικά

Ενυδάτωση

“Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη σωματική και τη νοητική υγεία”.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης κατά την εργασία. Επομένως, πρέπει πάντα δίπλα μας να έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό και κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνουμε 1.5-2 λίτρα (ανάλογα το άτομο).

Επίσης, μια πιο γευστική επιλογή είναι να προσθέσουμε ένα αρωματικό τσάι στο νερό μας ή φύλλα δυόσμου και λεμόνι συστατικά που θα μας το κάνουν πιο ενδιαφέρον αλλά θα μας δώσουν και τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Ακόμα, καθώς ο καφές αποτελεί συνήθεια και συντροφιά πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εργασίας θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα της ζάχαρης που προστίθεται ή να αντικαθίσταται με κάποιο γλυκαντικό όπως η στέβια. Επίσης όταν θέλουμε να προσθέσουμε γάλα είναι καλό να υπάρχει κάποιο γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1,5% λιπαρά) ή κάποιο φυτικό όπως γάλα σόγιας ή αμυγδάλου που προσδίδει γεύση αλλά και λιγότερα λιπαρά.

Πληροφορίες:  Βασιλική Λουιζίδη Κλινική Διαιτολόγος, vasilikilouizidi@gmail.com ,  6955181425