WELLNESS

Το “εργοστάσιο” του CrossFit στο Ελληνικό για το οποίο μιλάνε όλοι

Ο Νίκος Πούλιας, box manager και προπονητής στο Crossfit South Factory, μιλάει για το πιο ανερχόμενο άθλημα των τελευταίων χρόνων και γιατί αφορά τους πάντες.

Όπως π.χ. το γεγονός ότι είναι το πρώτο γυμναστήριο στα νότια προάστια που ξεκίνησε να κάνει αποκλειστικά CrossFit (σ.σ. ένα άθλημα του fitness, που περιλαμβάνει λειτουργικές ασκήσεις που εκτελούνται σε υψηλή ένταση, κόντρα στο χρόνο, το οποίο ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στην Καλιφόρνια και από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο) και το οποίο είναι κανονικά εγγεγραμμένο και πιστοποιημένο από την παγκόσμια ‘ομοσπονδία’ του αθλήματος.

Κάτι που σημαίνει ότι οι δυο ιδρυτές και προπονητές του, Νίκος Πούλιας και Γιώργος Μέλλος, οι οποίοι είναι σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα στην Ελλάδα (σ.σ. τα πάντα στο CrossFit είναι μετρήσιμα και ο καθένας που ασχολείται με αυτό θεωρείται αθλητής του), συμμετέχουν στα event και κατεβαίνουν κάθε χρόνο στους πανελλήνιους και τους παγκόσμιους αγώνες.

Κάτι που επίσης σημαίνει ότι οι -εξαιρετικές- εγκαταστάσεις του είναι επίσης πιστοποιημένες καθώς και ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη λέξη CrossFit, σε αντίθεση με πολλά γυμναστήρια τα οποία, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα του αθλήματος, προσθέτουν απλά στο πρόγραμμά τους προγράμματα με την λέξη cross μπροστά.

Ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Crossfit South Factory είναι το μοναδικό γυμναστήριο CrossFit στα νότια προάστια (και ένα από τα μόλις τρια στην Αθήνα) που έχει την υποστήριξη της Reebok. Μια διάκριση που μεταφράζεται σε συμμετοχή των αθλητών του στα event της εταιρίας, καθώς επίσης και στην ύπαρξη μπουτίκ με προϊόντα CrossFit της Reebok στον πρώτο όροφο του South Factory.

Ο πιο σημαντικός λόγος από όλους, όμως, για να έρθετε εδώ είναι ο επαγγελματισμός, η πείρα και ο τρόπος (βλέπε ως εν δυνάμει μέλος μιας fit παρέας) που σε αντιμετωπίζει όλη η ομάδα προπονητών, μεταξύ των οποίων μια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών και μια παγκόσμια πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, που θα βρεις να σε περιμένουν εδώ.

”Έρχεται σε εμάς πολύς κόσμος εδώ από όλα τα νότια προάστια και όχι μόνο. Αυτό που αναζητούν είναι η ολοκληρωμένη λύση που τους προσφέρουμε. Το γεγονός ότι σε ένα άνετο χώρο 600 τ.μ. μπορούν να κάνουν την CrossFit προπόνησή τους, την οποία μπορούν επίσης να συνδυάσουν με μάθημα άρσης βαρών και μάθημα ενόργανης γυμναστικής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον πάνω όροφο. Δυο extra παροχές (σ.σ. το CrossFit απαρτίζεται από τρεις τεχνικές: ασκήσεις σωματικού βάρους, άρσης βαρών και ενόργανης) που δεν τις βρίσκεις συχνά. Πάντα με στόχο ο αθλητής να μπορεί να μάθει πως να κάνει τις ασκήσεις σωστά, με ακρίβεια και με τη βοήθεια έμπειρων πρωταθλητών σε κάθε διαφορετική τεχνική’

Αυτό μου δηλώνει ο Νίκος Πούλιας, box manager (μαζί με τον Γιώργο Μέλλο) και προπονητής στο Crossfit South Factory. Ένας άνθρωπος που ασχολείται με το CrossFit κυριολεκτικά από την πρώτη στιγμή που αυτό ξεκίνησε, πριν από τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Πρώτα ως αθλητής και μετά ως προπονητής.

Ασχολούμαι με το fitness από μικρός. Πριν ανακαλύψω το CrossFit έκανα στίβο (100 μέτρα) σε επίπεδου πρωταθλητισμού, το οποίο το παράτησα προκειμένου να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο marketing. Ταυτόχρονα έχω ασχοληθεί με ότι άθλημα μπορείς να φανταστείς. Από μπάσκετ, άρση βαρών και kickboxing μέχρι ράγκμπι που έπαιζα σε μια ομάδα στο Ίλιον. Αυτό που με κέρδισε στο CrossFit είναι ότι δεν είναι μονόπλευρο. Ότι μπορείς να κάνεις πολλές διαφορετικές προπονήσεις και ασκήσεις. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη φορά που έκανα, και παρόλο που είμαι γυμνασμένος, ένοιωσα εξαντλημένος. Τότε συνειδητοποίησα ότι κάτι εξαιρετικό γίνεται εδώ’

Το ίδιο ακριβώς πράγμα που αισθάνθηκα και εγώ, μπαίνοντας ένα απόγευμα, παραδοσιακά η ώρα αιχμής στο Crossfit South Factory, για να παρακολουθήσω ένα μάθημα. Εκεί που από την πρώτη στιγμή συνειδητοποίησα πόσο εύστοχος υπήρξε ο Νίκος όταν μου τόνισε ότι η διαφορά του Crossfit South Factory με άλλα γυμναστήρια του είδους είναι ‘Το γεγονός ότι ασχολούμαστε προσωπικά με τον κάθε άνθρωπο που έρχεται (για αυτό και δεν βάζουμε ποτέ πολλά άτομα ανά coach) και ότι καταφέρνουμε να έχουμε ένα φιλικό κλίμα. Ότι έχουμε δημιουργήσει, με άλλα λόγια, μια κοινότητα και ένα υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της που βοηθάει τον καθένα να γίνει καλύτερος και να γυμναστεί χωρίς να καταλαβαίνει ότι γυμνάζεται’

Ουσιαστικά αυτό που κάνεις στο Crossfit South Factory, αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του, είναι ότι κάνεις κάτι σαν ομαδικό personal training. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών όπως ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Χριστόφορος και η Ματίλντα. Και με τρόπο που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι, μέσα στην μια ώρα που διαρκεί το μάθημα, έχεις ταυτόχρονα γυμναστεί, ‘πονέσει’ και, παραδόξως, διασκεδάσει. Ότι μετατρέπει κάτι που για πολλούς από εμάς είναι αγγαρεία, σε κάτι ανέμελο και παρείστικο.

Μια σκέψη που μοιράζομαι με τον Νίκο. Με εκείνον να χαμογελάει, να κουνάει το κεφάλι καταφατικά και να προσθέτει ότι ”Το καλύτερο που έχω ακούσει είναι από έναν άνθρωπο 30 κάτι χρονών που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ πριν με τη γυμναστική. Μετά από 1-2 μήνες που είχε ξεκινήσει, γυρίζει μια μέρα και μου λέει ‘ Είναι η καλύτερη εμπειρία που είχα στη ζωή μου, όσον αφορά τον αθλητισμό. Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι μόνο αυτό και για όλα φταις εσύ’. Η αλήθεια είναι ότι, όταν ξεκινήσεις και αρχίζεις και βλέπεις αποτέλεσμα στο σώμα σου, γίνεται εθισμός όλο αυτό. Και εδώ είναι που φαίνεται ο καλός coach. Στο να σε πείσει να συνεχίσεις ότι ξεκίνησες”.

Με τη λογική αυτή ο Νίκος είναι άριστος coach αφού με έχει πείσει να ξεκινήσω ήδη από την αρχή της συνέντευξης. Και αυτό παρότι είμαι παντελώς αγύμναστος και υπέρβαρος.

‘Μην ανησυχείς’, με καθησυχάζει. ‘ Θα ξεκινήσεις χαλαρά σε τμήμα αρχαρίων. Αν καταφέρεις και κάνεις 3 φορές την εβδομάδα (σ.σ. το γυμναστήριο είναι ανοιχτό έξι μέρες την εβδομάδα, με τα μαθήματα να είναι ωριαία) θα είσαι μια χαρά. Σε λίγο καιρό θα δεις τα κιλά να φεύγουν από πάνω σου. Γιατί εδώ έρχεται και ο αδύνατος για να πάρει κιλά και ο ευτραφής για να χάσει. Αλλά τα χάνεις μέσα από το παιχνίδι. Ξεκινάμε, κάνουμε ασκήσεις, περνάμε καλά, λιώνουμε, γελάμε και στο τέλος βγαίνουμε έξω με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Θα πονέσεις, αλλά είναι ωραίος πόνος. Αυτός που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάνεις δουλειά’.

Η αλήθεια είναι ότι στο Crossfit South Factory γίνεται δουλειά. Και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Το μόνο που μένει να αποφασίσεις είναι αν έχεις όρεξη για να μεταμορφώσεις το σώμα σου σε κάτι αξιοθαύμαστο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν ο Νίκος και ο Γιώργος (δυο συνέταιροι που αγαπούν φανερά αυτό που κάνουν) και οι συνεργάτες τους.

Αν επιθυμείς να λάβεις μέρος στο δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα που προσφέρουν τότε φρόντισε να έρθεις δέκα λεπτά πριν τις 6 η ώρα ή πριν τις 7 το απόγευμα, από Δευτέρα-Παρασκευή ή δέκα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, από Δευτέρα-Σάββατο. Και αυτό γιατί τα μαθήματα ξεκινούν ακριβώς στην ώρα τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση 6,7 ή 12) και οι καθυστερημένοι μένουν δυστυχώς απέξω.

Info- Crossfit South Factory, Ροδοπόλεως 66, Ελληνικό, τηλ. 694 679 8949, www.crossfitsouthfactory.gr. Το κόστος κυμαίνεται από 60-80 ευρώ (ανάλογα με ποιο πρόγραμμα θα επιλέξετε) και περιλαμβάνει τα πάντα.